Ανακαινίστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κω -Εντυπωσιακά ευρήματα και γλυπτά [εικόνες] - iefimerida.gr

Ανακαινίστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κω -Εντυπωσιακά ευρήματα και γλυπτά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φωταγωγημένο όπως πρέπει για την κάθε λεπτομέρεια, άνετες προθήκες για τα εκθέματα και ευρύχωρους διαδρόμους ανάμεσα στα γλυπτά, το αρχαιολογικό μουσείο της Κω, επαναλειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο.

Πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο πολιτισμού, κόσμημα για το νησί αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, υπερσύγχρονο, παραδίδεται και πάλι στο κοινό, ακριβώς 80 χρόνια από την ανέγερση του.

Το κτήριο χτίστηκε το 1936 από τους Ιταλούς, προκειμένου να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού και κοσμεί την πλατεία στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης της Κω.

Ανακαινίστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κω -Εντυπωσιακά ευρήματα και γλυπτά [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα, κυρίως από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αγοράς και το Δυτικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς και από μεμονωμένα μνημεία, όπως το Βωμό του Διονύσου, το Ωδείο και τη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana).

Η έκθεση των γλυπτών που λειτουργεί σήμερα στο Μουσείο συγκεντρώνει έργα που χρονολογούνται από τα ελληνιστικά έως τα υστερορρωμαϊκά χρόνια και αποσκοπεί να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό τα σημαντικότερα έργα της γλυπτικής που προέρχονται από την Κω.

Λόγω της προνομιακής του θέσης, ανάμεσα στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, αποτελεί την αφετηρία για τους αρχαιολογικούς περιπάτους στον γειτονικό μεγάλο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αγοράς και της συνοικίας του Λιμένος, στο Ιπποτικό κάστρο της Νεραντζιάς, στην αναστηλωμένη ρωμαϊκή οικία, το ρωμαϊκό Ωδείο και τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο. Έτσι η επισκέψιμότητά του ήταν μεγάλη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ανακαινισθεί, κατέχοντας μάλιστα τη 10η θέση σε ολόκληρη την χώρα.

Το έργο ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011 με την ασφαλή απομάκρυνση και φύλαξη των εκθεμάτων, συνεχίστηκε με την αποκατάσταση του κτιρίου και τη βελτίωση των υποδομών του και ολοκληρώθηκε με την προμήθεια προθηκών και τη συντήρηση και επανέκθεση των αγαλμάτων και των πολυάριθμων ευρημάτων πριν λίγους μήνες.

Ανακαινίστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κω -Εντυπωσιακά ευρήματα και γλυπτά [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Με την επανέκθεση στο ισόγειο και την παρουσίαση των νέων θεματικών ενοτήτων στον όροφο δίνεται μια πληρέστερη και μεστή εικόνα όλης της προϊστορίας και της ιστορίας του τόπου.

Το νέο μουσείο σε ένα συνεχή διάλογο με τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και τις επιγραφικές μαρτυρίες πλαισιώθηκε με σημαντικά νέα ευρήματα από τις πολυάριθμες ανασκαφές της Εφορείας που βρίσκονταν συσσωρευμένα σε αποθηκευτικούς χώρους.

Το έργο «Αποκατάσταση – Eπανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω» εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007–2013, εντάχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ, καθώς η απουσία έργων συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια είχε αφήσει εμφανή τα σημάδια της φθοράς του χρόνου πάνω στο μνημείο.

Ανακαινίστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κω -Εντυπωσιακά ευρήματα και γλυπτά [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Τον αγιασμό του ανακαινισμένου πλέον Μουσείου τέλεσε το περασμένο Σάββατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και την Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μαρία Μιχαηλίδου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μουσείο Κως ανακάινιση εγκαίνια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ