Την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, 30 του μήνα, 1.500.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν στη «Βραδιά του Ερευνητή», σε ένα θεσμό που κρατά 11 χρόνια.
Βασικός στόχος της Βραδιάς είναι η προβολή και ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και την κοινωνία στο ευρύ κοινό.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανοίγει τις πύλες του και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας τη Βραδιά του Ερευνητή, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων του Πολυτεχνείου από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Σημειώνεται ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη
Το ιστορικό κτίριο Αβέρωφ στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αποκατάστασης, φιλοξενεί ιδανικά τη μοναδική ευκαιρία για το ευρύ κοινό να δει ταυτόχρονα, μια μόνο βραδιά το χρόνο, σημαντικά καινοτόμα ερευνητικά επιτεύγματα από όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου, που στεγάζονται στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
Διαδραστικά Εργαστήρια
Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν ερευνητές του ΕΜΠ και των Πανεπιστημίων της Αθήνας και προβάλλουν στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα, προσβλέποντας στη βελτίωση της κοινωνικής αναγνώρισης των ερευνητών, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και την αύξηση του ενδιαφέροντος και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς ερευνητικά επαγγέλματα.
Το κοινό, οι πολίτες της Αθήνας, με έμφαση στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, θα έχει την ευκαιρία και φέτος να αλληλεπιδράσει με τους ερευνητές, συμμετέχοντας σε πειραματικές επιδείξεις, υπολογιστικές προσομοιώσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς, εκπλήξεις και δρώμενα.
Ενδεικτικά, θα διεξάγονται πρωτότυπα χημικά πειράματα με νανοϋλικά, πολυμερή, καύσιμα, εφαρμογές laser, μετρήσεις φυσικής ραδιενέργειας, θα γίνουν επιδείξεις ρομπότ, τρισδιάστατων απεικονίσεων, γεωδαιτικών μετρήσεων, θα παρουσιαστούν πρωτότυπες αρχιτεκτονικές μελέτες και θα είναι μαζί μας το Ορυκτολογικό Μουσείο ‘Γαιο-ΟΡΑΜΑ' του ΕΜΠ.
Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου θα παρουσιάσει ερευνητικά έργα υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας του δήμου Λαυρεωτικής για το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Στην ιστορική είσοδο του κτιρίου θα υποδέχονται το κοινό το πρότυπο ηλεκτρικό όχημα ‘Πυρφόρος' της ομάδας ‘Προμηθέας' ΕΜΠ, που βραβεύθηκε στους αγώνες εξοικονόμησης ενέργειας Shell ECO Marathon 2016, και το μονοθέσιο αγωνιστικό όχημα Formula SAE της ομάδας ‘Prom Racing' ΕΜΠ.
Από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους, αλλά και τη σημαντική τους προσφορά στην κοινωνία και στην ανάπτυξη της χώρας, να απομυθοποιήσει την εικόνα του απρόσιτου επιστήμονα και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης.
Διεπιστημονική Συμβολή του ΕΜΠ
Το ΕΜΠ, συμβάλλοντας στην ελληνική κοινωνία και πολιτισμό, τηρώντας τους δεσμούς με την πατρίδα των μεγάλων ευεργετών και ιδρυτών του, θα παρουσιάσει τη διεπιστημονική μελέτη για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας.
Επίσης, θα παρουσιαστεί διαδραστικά το καινοτόμο έργο της συντήρησης, προστασίας και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, που εκπονείται με βάση την ολοκληρωμένη διεπιστημονική μελέτη που διεξήγαγε το ΕΜΠ, το οποίο είναι και υπεύθυνο για το πρωτοποριακό in situ διεπιστημονικό εργαστήριο monitoring σε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ταυτόχρονα ιερό τόπο λατρείας, που παραμένει επισκέψιμος καθ'όλη τη διάρκεια του έργου.
Εκδηλώσεις - Συζητήσεις
Θα διεξαχθεί εκδήλωση για την ‘Ανάπτυξη με Καινοτομία και Πολιτισμό' όπου θα συμμετέχουν οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων της Αθήνας και θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα ‘Οι μαθητές καινοτομούν' σχετικά με την παρουσία της έρευνας στη σχολική πραγματικότητα.
Ζωντανές συνδέσεις
Θα πραγματοποιηθεί ζωντανή σύνδεση σε γιγαντοθόνη με το Control Room του Πειράματος ALICE στο CERN, με δυνατότητα απευθείας ερωτήσεων από το κοινό.
Επίσης, θα γίνει ζωντανή σύνδεση με τη Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη, με προβολή σε γιγαντοοθόνη του πρωτότυπου μουσικο-επιστημονικού δρώμενου ‘The street value of Science' ή ‘Πόσα πιάνει η Επιστήμη στην πιάτσα'.
Δρώμενα
Τη βραδιά πλαισιώνουν σε μια ένωση μουσικών και κοινού η Ομάδα Κρουστών και το Μουσικό Τμήμα ΕΜΠ. Θα συμμετέχει και το Μουσείο Πειραμάτων με νέα παιχνίδια πειραμάτων, ενώ μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη πλέον παράσταση από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών με θέμα φέτος ‘Ο Καραγκιόζης Ερευνητής'.
Θεματικές Γωνιές
Στο αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ θα βρίσκονται Θεματικές Γωνιές για το πρόγραμμα Marie Skłodowska Curie, την έρευνα και την εκπαίδευση, την απασχόληση και την καινοτομία, την ανάπτυξη και την αειφορία, όπου εξειδικευμένοι σύμβουλοι θα παρέχουν πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό.
Επαγγελματικός προσανατολισμός
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα επίσης να συζητήσουν για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού με ειδικούς συμβούλους από τα Γραφεία Διασύνδεσης του ΕΜΠ και Πανεπιστημίων της Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και Ιδρύματα Υποτροφιών.
Ερευνητική συμμετοχή μαθητικών ομάδων
Φέτος, για πρώτη φορά, θα είναι δυνατή και η καινοτόμος ερευνητική συμμετοχή μαθητικών ομάδων με την παρουσίαση μαθητικών επιστημονικών επιτευγμάτων - πειραματικών διατάξεων - εκπαιδευτικών επιστημονικών προγραμμάτων.
Διαγωνισμοί
Πριν τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί ‘Πάμε Πολυτεχνείο για Έρευνα - Κάντ' το εικόνα' για τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και ‘Η έρευνα με λέξεις, αλλά … αλλιώς' για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, με βράβευση των καλύτερων συμμετοχών.
Κατά τη διάρκεια της Βραδιάς θα διεξαχθούν το καθιερωμένο πλέον Κυνήγι Θησαυρού ‘Βρες τον Ερευνητή' με πολλές εκπλήξεις και δώρα για τους μικρούς μας φίλους και διαγωνισμός φωτογραφίας στο instagram ‘Βγάλε selfie με την Έρευνα', ενώ θα συντονιστεί από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων το Σχεδιαστήριο ‘Μικροί Μηχανικοί'.
Εθελοντισμός
Κεντρικό ρόλο στην επιτυχημένη διεξαγωγή της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ παίζουν οι εθελοντές. Οι αρμοδιότητές τους περιλαμβάνουν υποστήριξη της εκδήλωσης, συνοδεία και περιήγηση του κοινού στις παράλληλες δράσεις της εκδήλωσης.