Τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται δείχνει η έκθεση Τόμσεν στο ΔΝΤ - iefimerida.gr

Τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται δείχνει η έκθεση Τόμσεν στο ΔΝΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μαχαίρι στο λαιμό του ελληνικού λαού αλλά και της κυβέρνησης βάζει το ΔΝΤ και ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, επικεφαλής της Τρόικα, Πολ Τόμσεν με την έκθεσή του όπου αναφέρονται τα μέτρα για τα οποία υπάρχει δέσμευση και αναμένεται η εφαρμογή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση Τόμσεν την οποία προφανώς υιοθετεί το Ταμείο προκειμένου να δεχθεί τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης πρέπει να έχουν γίνει τα εξής:

  • Να έχουν περικοπεί κατά 20% οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ συνολικά και κατά 40% οι συντάξεις άνω των 1.000 σε όσους είναι κάτω των 55 ετών.
  • Να κλείσουν ή να συγχωνευθούν άμεσα 11 μεγάλοι και 35 μικρότεροι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Να καταργηθούν οι φοροελαφρύνσεις για το πρώτο και δεύτερο παιδί.
  • Να σταματήσει η καταβολή επιδόματος θέρμανσης.
  • Να εξοικονομηθούν επιπλέον 7,7 δισ. Ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Για το δημόσιο τομέα, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο στόχος είναι ο περιορισμός του προσωπικού κατά 150.000 άτομα έως το τέλος του 2015. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί:

  • Μία πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις
  • Δραστικό περιορισμό των συμβασιούχων κατά 70%
  • Αποχώρηση όσων έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και παραμένουν στην υπηρεσία
  • Πρόωρη συνταξιοδότηση για 14.000 υπαλλήλους μέσα στο 2011
  • Ενταξη 15.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μέσα στο 2011 και αντίστοιχου αριθμού το 2012

Οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να μειωθούν κατά μέσο όρο 17%, με περιορισμό επιδομάτων, την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και διατήρηση του εισαγωγικού μισθού σε αντιστοιχία με τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα. Οι προαγωγές θα ελέγχονται αυστηρά και θα γίνονται με κίνητρα αποδοτικότητας. Τα παραπάνω θα εισαχθούν στο δημόσιο τομέα σε μία περίοδο δύο ετών.

Στις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου θα υπάρξουν αντίστοιχες προσαρμογές. Οι μεταρρυθμίσεις θα επανεξεταστούν από ανεξάρτητους συμβούλους το Σεπτέμβριο του 2012.

Ποιοι οργανισμοί θα κλείσουν

Για τους οργανισμούς η έκθεση αναφέρει ότι αναμένονται σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα βάζουν λουκέτο σε 11 μεγάλους οργανισμούς: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΗ, Ινστιτούτο Νεολαίας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΡΤ, ΕΘΥΑΓΕ καθώς και 35 ακόμη μικρότερου μεγέθους.

Η μείωση στις συντάξεις

Η μείωση της δαπάνης από τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και το εφάπαξ φτάνει το 1 δισ. ευρώ το 2012. Αυτό θα γίνει με μείωση κατά 20% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ μηνιαίως, παράλληλα με μείωση κατά 40% για τους δικαιούχους κάτω των 55 ετών που λαμβάνουν άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 150 ευρώ μηνιαίως θα μειωθούν κατά 15% ή 30% ανάλογα με το ταμείο.

Τέλος, το εφάπαξ το 2011 και 2012 θα μειωθεί 10% επιπλέον όσων περικοπών περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο.

Τα έσοδα του 2012

Για τα έσοδα το 2012, η έκθεση Τόμσεν αναφέρει ότι ο στόχος των εσόδων 5,4 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί μέσω του έκτακτου «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και της αντίστοιχης περικοπής φοροαπαλλαγών. Σημειώνεται πάντως ότι εξαιρούνται όσοι είναι ηλικίας άνω των 65 ή κάτω των 30 και έχουν εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για γονείς θα ξεκινούν από το τρίτο παιδί, ενώ κόβεται και το επίδομα θέρμανσης.

Η διετία 2013-2014

Για τη διασφάλιση των στόχων της κρίσιμης διετίας, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζουν μία λεπτομερή αναθεώρηση των δημόσιων δαπανών, ώστε να επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (περίπου 7,7 δισ. ευρώ), εκ των οποίων το ένα τρίτο θα είναι «μαξιλάρι ασφαλείας».

Κύριος στόχος τους θα είναι ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος και των αμυντικών δαπανών (τονίζεται ότι αυτό θα γίνει χωρίς μείωση της αμυντικής ισχύος της χώρας), καθώς και με την εκ βάθρων αναδιάρθρωση τόσο του κεντρικού κράτους όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ολοκλήρωση της πρώτης σχετικής έκθεσης σχεδιάζεται για το τέλος του επόμενου Ιουνίου και έχουν ήδη εντοπιστεί πιθανά επιπρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 3,4% του ΑΕΠ, όπως αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια (σήμερα αποτελούν το ένα τρίτο των μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου), περαιτέρω μείωση των δαπανών για φάρμακα και λειτουργικές δαπάνες νοσοκομείων, μείωση των επιδομάτων πρόνοιας και μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ για τους αγρότες.

Οχι άλλους φόρους
Ο κ.Τόμσεν με δηλώσεις του υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας «έχει βασιστεί, κατά την άποψή μας, παρά πολύ στους φόρους και πιστεύω πως ένα από τα πράγματα που είδαμε το 2011 είναι ότι έχουμε φτάσει στο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των φόρων ... Οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστούν, πρέπει να αφορούν τη μείωση των δαπανών», όπως είπε.

Ο κ. Τόμσεν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδουν το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι στη συμμετοχή των τριών μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και τη δέσμευσή για τους στόχους και τις κύριες πολιτικές του προγράμματος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ οι αποκλίσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων πιθανότατα οφείλονταν και στην απουσία συναίνεσης.

Το έλλειμμα και η ανεργία

Στην έκθεση εκτιμάται ότι φέτος το έλλειμμα θα κλείσει στο 10% του ΑΕΠ, ενώ η ύφεση θα φτάσει το 6%. Και εκτιμά ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα βελτιωθεί το 2012, όταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 3%.

Η ανεργία, που φέτος θα «κλείσει» στο 17%, το 2012 θα φτάσει το 19% και το 2013 το 19,5%, για να αρχίσει να υποχωρεί από το 2014.

Επιπλέον μέτρα
Η έκθεση εκτιμά ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα. Για τους στόχους του 2011 θα πρέπει να φτάνουν το 8% του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχου μεγέθους μέτρα απαιτούνται και για το 2012. Την επόμενη διετία θα είναι χαμηλότερα, ύψους 6% του ΑΕΠ, προκειμένου το 2014, τελικά, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας να κλείσει με πλεόνασμα 5%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα της τάξης του 3% του ΑΕΠ, ή περίπου 7,7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ