«Mε έπνιγε η αδικία και για αυτό αποφάσισα να δραπετεύσω», φέρεται να δήλωσε ο Παναγιώτης Βλαστός, μετα το θρίλερ που έλαβε χώρα στις φυλακές Κορυδαλλού.
Μια μέρα μετά την απόπειρα απόδρασης που οργάνωσε σε συνεργασία με μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», ο Παναγιώτης Βλαστός εξηγεί τους λόγους για τους οποίους σχεδίαζε να αποδράσει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso», κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το δικηγόρο του Φραγκίσκο Ραγκούση ο Παναγιώτης Βλαστός εξέφραζε την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο τον μεταχειρίστηκε η ελληνική Δικαιοσύνη ενώ ο δικηγόρος του ισχυρίζεται πως δεν είχε πρόθεση να βλάψει κανένα από τους συγκρατουμένους του με τους οποίους είχε κλειστεί στην αίθουσα του επισκεπτηρίου.
«Είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε ποινή, ακόμη και ισόβια. Αλλά μόνο για κάτι που έχω κάνει. Πως μπορεί η δικαιοσύνη να πιστεύει ότι θα γίνω καλύτερος άνθρωπος όταν κατηγορούμαι αδίκως και όταν κατασκευάζουν κατηγορίες εναντίον μου; Πως να έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη;» φέρεται να είπε ο Βλαστός στον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναφορικά με την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης επεσήμανε πως ουδείς κινδύνεψε κατά τη διάρκεια των γεγονότων στον Κορυδαλλό και πως κάθε κρατούμενος είχε τους προσωπικούς του λόγους για να αποδράσει.
«Ο Παναγιώτης ποτέ δε θα έκανε κακό σε συγγενείς συγκρατουμένων του, ούτε θα τους κρατούσε ομήρους. Ποτέ ως χαρακτήρας, με τη λεβεντιά που έχει ο Παναγιώτης, δεν θα πείραζε ή θα έβαζε σε κίνδυνο κάποιον αθώο για να πετύχει την ελευθερία του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, ενώ για τους Πυρήνες της Φωτιάς επεσήμανε πως «δεν έχει καμία σχέση μαζί τους».
Παράλληλα ο κ. Ραγκούσης εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον της ελληνικής Δικαιοσύνης και το σωφρονιστικό σύστημα που με τη στάση τους «διαπαιδαγώγησαν τον Παναγιώτη Βλαστό να μην έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και να οδηγείται σε μια φυσική εξόντωση με στημένα κατηγορητήρια και άδικες αποφάσεις», ενώ αναφορικά με τη λίστα αιτημάτων, αυτή συντάχθηκε για να καταδείξει την τραγική κατάσταση που επικρατεί εντός των φυλακών.
Γνώριζε η ΕΛ.ΑΣ.;
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική Αστυνομία είχε γνώση των γεγονότων καθώς έξι μέρες πρίν το συμβάν, υπήρξε ενημέρωση πως εντός του Κορυδαλλού «μαγειρευόταν κάτι μεγάλο». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Espresso την ίδια μέρα εντός του αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εμπιστευτικού χαρακτήρα στην οποία παρευρέθησαν υψηλόβαθμοι αστυνομικοί και ο Αρχηγός του Σώματος. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν ενισχυμένες περιπολίες γύρω από το σωφρονιστικό κατάστημα ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή. Το αποτέλεσμα όμως δε φαίνεται να δικαίωσε τους σχεδιασμούς της αστυνομίας, αφού η απόδραση απετράπη κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», αφήνοντας ερωτήματα σχετικά με το σύστημα ασφαλείας.