Το πρόγραμμα του Τέχνης για τη φετινή θεατρική σεζόν τα έχει όλα, ελληνική δραματουργία, επαναλήψεις, μετακλήσεις, διεθνείς συμπαραγωγές.
Στις δύο ανακαινισμένες του αίθουσες, το ιστορικό Υπόγειο στην Πεσμαζόγλου και τη Φρυνίχου στην καρδιά της Πλάκας, θα δούμε ημερίδα για τον Μπρεχτ, αλλά και ολονυχτία για τον Σαιξπηρ, τους Χαϊνιδες, τον Βασίλη Παπαβασιλείου, την Τάνια Τσανακλιδου και τον Σταμάτη Κραουνάκη.
Με Σκαρίμπα χαιρέτισε την παρουσίαση του Τέχνης η καλλιτεχνική του διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη «Το Θέατρο Τέχνης παλιό γερό σκαρί άντεξε τόσο χρόνια και συνεχίζει την πορεία του ακόμα και μέσα στην τρικυμία», τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτό που κρατάει από το συγκεκριμένο ποίημα, είναι η ανάγκη του «να είμαστε μαζί, να πορευτούμε μαζί, είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά».
Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει 22, 23, 24 & 25 Σεπτεμβρίου την παράσταση που άνοιξε στις 15 Ιανουαρίου 2016 την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και εγκαινιάζει στις 18 Οκτωβρίου 2016 τη Θεατρική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στην ίδια πόλη. Πρόκειται για την πολωνική παραγωγή «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Καζάζου.
Το «Αναλόγιο 2016», πιστό στο ραντεβού του με το ελληνικό κοινό, 16 χρόνια μετά από την πρώτη διοργάνωσή του (2005), μετρά περισσότερες από 100 παραστάσεις και μεγάλο αριθμό παράλληλων εκδηλώσεων και διεθνών συμμετοχών επιστρέφει 30 Σεπτεμβρίου με 4 Οκτωβρίου.
Ξεκινάει 3 Οκτώβρη, η Αδαμαντία, ο μονόλογος του Παναγιώτη Μέντη, με την Μάνια Παπαδημητρίου. Η Αδαμαντία, αγωνιά να επιβιώσει κτίζοντας στην άµµο της Αφρικανικής ερήµου την διαρκώς µετέωρη προσωπική της περιπέτεια. Γυναίκα και Άνδρας, Μάνα και Πατέρας σε µια οικογένεια που της ζητά να απολογηθεί για όσα λαχτάρησε αλλά δεν τα έζησε.
Ανανεωμένη η πλατεία του θεάτρου της Φρυνίχου μέσα απο το πρόγραμμα Act4Greece. Επένδυση κόντρα πλακέ από ρώσικη σημύδα πάχους 22mm, συντηρητικό εμποτισμού ξύλου για προστασίας από μύκητες, αλλά και τοποθέτηση επένδυσης πάνω σε μονωτικό ελαστομερές sikaflex προς αποφυγή κραδασμών
Μια διαφορετική ανάγνωση του Ερωτόκριτου, προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα χορού Ελλήνων ακροβατών «Κι όμΩς κινείται» 7, 8 και 9 Οκτωβρίου. Μια μουσική παράσταση βασισμένη στην κορυφαία έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου. Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 30 Ιουνίου του 2014.
Ακολουθεί η παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου» 6, 7, 8, 9 & 13, 14, 15, 16 Οκτωβρίου. Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη, με την οποία επιχειρείται η ανάδειξη της διαχρονικής και οικουμενικής ουσίας της «Τραγωδίας του Πολέμου». Στην παράσταση συμμετέχουν σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Κείμενο - Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης - Γιάννης Παναγόπουλος.
Η φετινή παραγωγή της Εφηβικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης κάνει πρεμιέρα για το ενήλικο κοινό στο οποίο απευθύνεται εξίσου, στις 20 Οκτωβρίου με τίτλο «Η ζωή είναι ωραία! (Οδηγός ευδαιμονίας από τον Τσέχωφ)»
Μια παράσταση-σύνθεση από γνωστά μικρά διηγήματα του Τσέχωφ με δραματουργικό όχημα τη μονόπρακτη, ξεκαρδιστική κωμωδία του, «Η επέτειος».
Επιστρέφει στην σκηνή του θεάτρου Τέχνης περσινή επιτυχία του Βασίλη Παπαβασιλείου «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι»
10-11 -17-18-24 και 25 Οκτωβρίου. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου ετοιμάζει ακόμα μία παράσταση με τίτλο «RELAX... MYNOTIS, Μορφές ελληνικής αθανασίας» 12 Νοεμβρίου –με 15 Ιανουαρίου. Το χαρακτηρίαζει ως κωμικό χρονικό μιας καθόδου στον (νεοελληνικό) Άδη ή, αν προτιμάτε, μια εκτόξευση στο (νεοελληνικό πάντα) Υπερπέραν, παρέα με τον Γιάννο Περλέγκα, επί σκηνής.
Δύο ρόλοι, τέσσερις ηθοποιοί, δύο γλώσσες. Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν στο Θέατρο Τέχνης σε μια δίγλωσση παράσταση, το έργο του Θόδωρου Γράμψα «Μιά πέτρα λάθος». Παίζουν (αλφαβητικά): Ελένη Λουντιάνα - Θανάση, Πένυ Παπαγεωργίου,Τζένη Σταυροπούλου και Λουίζα Τζιουβάνι.
Μαζί με τις αναγκαίες εργασίες βελτίωσης της πυροπροστασίας πραγματοποιήθηκαν και επιμέρους επισκευές στον εμφανώς ανανεωμένο πια χώρο του foyer στο Υπόγειο της Πεσμαζόγλου
Στο ανανεωμένο Υπόγειο του Τέχνης ο Νίκος Μαστοράκης ανεβάζει με την ανανεωμένη ομάδα ηθοποιών της περυσινής επιτυχίας του Υπογείου «Τα παδιά του ήλιου», το σύγχρονο σπονδυλωτό έργο του Joël Pommerat: «La réunification des deux Corées» (Théâtre Odéon 2013) με τίτλο «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα». Μικρές ιστορίες-εικόνες που μιλούν με μελαγχολία, σκληρότητα, μεταφυσική διάθεση αλλά και πολύ χιούμορ για το αδιέξοδο της αγάπης. Της αγάπης που δεν καταφέρνει να επανενώσει ποτέ πραγματικά «τη Βόρεια με τη Νότια Κορέα». Της αγάπης που είναι αλληλένδετη με την απώλεια. Παίζουν (αλφαβητικά): Κλέων Γρηγοριάδης, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Δημήτρης Πασσάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης Συμμετέχουν: Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Ανθή Σαββάκη.
Η Άντζελα Μπρούσκου επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με μια παράσταση πάνω στον συνταρακτικό μύθο της Φαίδρας. Η βίαιη φύση του έρωτα, η δυσλειτουργία της οικογένειας, η πίστη, ο μηδενισμός είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγονται μέσα από τη βασανιστική και καταστροφική σχέση της Φαίδρας με τον θετό γιό της Ιππόλυτο. Παίζουν (αλφαβητικά): Παρθενόπη Μπουζούρη, Κώστας Νικούλι, Γεωργιάννα Νταλάρα, Στράτος Τζώρτζογλου κ.ά.
Η παράσταση «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» ανεβάζει την Τάνια Τσανακλίδου τον Ιανουάριο στην σκηνή του Υπογείου. Η ιστορία της Έμμι και του Αλί που αφηγήθηκε το 1974 ο γερμανός δημιουργός στην ταινία ορόσημο της καριέρας του «Angst Essen Seele Auf» (Fear Eats The Soul) ζωντανεύει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στη σκηνή του Υπογείου, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Σίμου Κακάλα.
Ο Ιβάνωφ γράφτηκε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και παρουσιάστηκε στην πρώτη του εκδοχή ακριβώς πριν 130 χρόνια, το 1887, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Όπως όλα τα σπουδαία έργα του Τσέχωφ, δεν είναι παρά ένα δράμα για την αποτυχία. Η παράσταση δημιουργείται για έξι ηθοποιούς και έναν μουσικό. Νίκος Κουρής (Ιβάνωφ), Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Δημήτρης Πασσάς, Έλενα Τοπαλίδου και μαζί τους ο Γιώργος Πούλιος.
Το έργο ορόσημο του σουρρεαλιστικού κινήματος «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» (1928) που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν κατά την περίοδο 1973-74, ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Τέχνης και για πρώτη φορά παγκοσμίως ως μουσικό έργο σε λιμπρέτο και μουσική σύνθεση του Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης Μαριανας Κάλμπαρη.
Η Κάτια Γέρου επιστρέφει στη σκηνή της Φρυνίχου με μια μουσική παράσταση που διερευνά με χιούμορ, οργή, τρυφερότητα και απελπισία το ψυχικό τοπίο της εποχής μας και τα όριά του. Μέσα από τη φόρμα του καμπαρέ και της περφόρμανς, η ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης, ο μουσικός performer Σπύρος Γραμμένος και ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης, επιχειρούν να συνομιλήσουν μεταξύ τους και κυρίως να μιλήσουν για το σήμερα και το αύριο.
Για τα παιδιά, Τσέχοφ, αλλά και Σέρλοκ Χολμς. Στο ρόλο του διάσημου ντετέκτιβ ο Γιάννης Σαρακατσάνης.
Σημειώστε: Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου θα πωληθούν εισιτήρια στην τιμή των 3 ευρώ για όλες τις παραστάσεις της νέας σεζόν 2016 – 2017.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα
τηλ. ταμείου: 2103228706
Θέατρο Τέχνης Καρολου Κουν Φρυνίχου 14, Πλάκα
τηλ. ταμείου: 2103222464 & 2103236732