Το μείζον θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων ξαναμπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική πλευρά επιταχύνει τους ρυθμούς για τη θεσμοθέτηση του πλαισίου που θα διέπει τον εξωδικαστικό διακανονισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή μέχρι τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι ρυθμίσεις των οφειλών των επιχειρήσεων.
Σήμερα αναμένεται να γίνουν οι πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Οικονομίας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ως μια πρώτη εικόνα ενώ αύριο το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής των θεσμών.
Οι τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, είναι:
- Η συγκρότηση ειδικής επιτροπής με εκπροσώπους των τραπεζών, του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και πιθανότατα και του υπουργείου Οικονομικών.
- Η σύσταση Μητρώου Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που θα ερευνούν και θα υποβάλλουν μελέτη βιωσιμότητας μιας επιχείρησης με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο.
- Η επικύρωση του σχεδίου διαγραφής των χρεών από τα Ειρηνοδικεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γενική εικόνα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και ανοιγμάτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, στο τέλος Ιουνίου 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s) μειώθηκαν στο 34,5% έναντι 35,6% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2015.
Αντίθετα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE’s, περίπου 110 δις €) συνεχίζουν να ενισχύονται φτάνοντας το 46,0% από 44,2% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.