Αυτός είναι ολιγάρχης Πρόχοροφ που θέλει να εκθρονίσει τον «τσάρο» Πούτιν - iefimerida.gr

Αυτός είναι ολιγάρχης Πρόχοροφ που θέλει να εκθρονίσει τον «τσάρο» Πούτιν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλάζουν τα δεδομένα στη Ρωσία μετά τις εκλογές, με τον επιχειρηματία και τρίτο πιο πλούσιο Ρώσο, Μιχαήλ Πρόχοροφ να απειλεί τον τσάρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας.

Είναι εργένης, μπον βιβέρ και ο τρίτος πλουσιότερος άνδρας στη Ρωσία, ενώ πρόσφατα αγόρασε την ομάδα New Jersey Nets. Η περιουσία του αποτιμάται στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι δημιούργημα της μετασοβιετικής περιόδου και των τοποθετήσεων σε τραπεζικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες. Σήμερα, διεκδικεί τον προεδρικό θώκο της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου, δημιουργώντας πονοκέφαλο στον «τσάρο» Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε μία «ίσων αποστασεων» συνέντευξη Τύπου με την οποία ανακοίνωσε τις προθέσεις του, ο Πρόχοροφ απέφυγε να επικρίνει ευθέως τις ενέργειες του προέδρου Μεντβέντεφ και του κ. Πούτιν ενώ την ίδια στιγμή αποστάσεις κράτησε και από τους διαδηλωτές που βγήκαν το Σάββατο στο δρόμο εναντίον του πρωθυπουργού.

Τα μηνύματά του όμως ήταν σαφή προς πάσα κατεύθυνση. «Η κοινωνία ξυπνά» τόνισε ο κ. Πρόχοροφ, επισημαίνοντας πως «οι Αρχές που δεν θα ανοίξουν διάλογο με την κοινωνία πρέπει να φύγουν».

Προκειμένου να είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, ο Ρώσος διεκατομμυριούχους πρέπει να συγκεντρώσει δύο εκατομμύρια υπογραφές, κάτι που θα είναι καθοριστικής σημασίας δοκιμασία ενόψει των εκλογών. Oπως είπε, ελπίζει να κερδίσει την υποστήριξη της μεσαίας τάξης.

Αυτός είναι ολιγάρχης Πρόχοροφ  που θέλει να εκθρονίσει τον «τσάρο» Πούτιν | iefimerida.gr 0

Χθες την πρόθεσή του να σχηματίσει φιλελεύθερο κόμμα εξέφρασε και ο Αλεξέι Κούντριν, πρώην υπουργός Οικονομικών και επί πολλά χρόνια συνεργάτης των προέδρων Πούτιν και Μεντβέντεφ. «Η χώρα το χρειάζεται και είμαι έτοιμος να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε σε συνέντευξη του ο κ. Κούντριν, ο οποίος έχει στην πολιτική του φαρέτρα το όπλο της χρηστής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών όλη την προηγούμενη δεκαετία που επέτρεψε στη χώρα να περάσει ανώδυνα την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, οι κινήσεις του Πρόχοροφ και του Κούντριν ήρθαν ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων ενάντια στο «νόθο εκλογικό αποτέλεσμα» της περασμένης Κυριακής.

Η εύκολη αλλά τελικά όχι όσο ευρεία όσο άλλοτε νίκη της «Ενωμένης Ρωσίας» του Βλαντιμίρ Πούτιν ξεσήκωσε αντιδράσεις, με χιλιάδες διαδηλωτές να βγαίνουν στο δρόμο και να διαμαρτύρονται. Παρά τις εξαγγελίες του προέδρου Μεντβέντεφ για διερεύνηση ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν προκατέλαβε τα αποτελέσματα της έρευνας, λέγοντας ότι θα αποδειχτεί ότι η αλλοίωση ήταν μικρή για να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ