«Πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 προβλέπει το σχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», προϋπόθεση για το πάγωμα είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών εισφορών η οποία θα εξασφαλίζει στον οφειλέτη ασφαλιστική ενημερότητα η οποία θα είναι μικρής διάρκειας (πιθανώς δίμηνη) για να ελέγχεται αν καταβάλλονται χωρίς καθυστέρηση οι τρέχουσες εισφορές .
Όπως σημειώνει, αυτό δεν σημαίνει ότι οι οφειλές θα διαγραφούν, αλλά αντίθετα θα παραμείνουν στο σημερινό τους ύψος μέχρι το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το Δεκέμβριο του 2018.
Το σχέδιο για το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών πέρασε από τους δανειστές, ωστόσο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται ακόμα η νέα ρύθμιση για τις παγωμένες οφειλές η οποία θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο, η οποία αν εγκριθεί, θα προβλέπει αριθμό δόσεων αλά καρτ καθώς θα στηρίζεται στην εισφοροδοτική δυνατότητα και στο συνολικό προφίλ του οφειλέτη. Θα λαμβάνει υπόψιν, δηλαδή, πότε δημιουργήθηκαν τα χρέη και τι προσπάθειες διακανονισμού έκανε ο οφειλέτης στο παρελθόν.
Για παράδειγμα, αν ένας 60χρονος ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου, με τρία παιδιά και φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ, που είναι συνεπής εδώ και 20 χρόνια στην πληρωμή εισφορών, αλλά τα τελευταία 5 έχει δημιουργήσει οφειλές στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να μπαινοβγαίνει σε ρυθμίσεις, θα μπει σε διακανονισμό όπου θα ληφθεί υπόψιν ότι για τις ανάγκες του πρέπει να διαθέσει 660 ευρώ το μήνα (που είναι το όριο της φτώχειας) και έτσι θα του οριστεί ένας αριθμός δόσεων ύψους 50 με 100 ευρώ το μήνα.
Στόχος του «παγώματος» είναι να ενισχυθούν τα έσοδα στα Ταμεία στα οποία οι οφειλές έφτασαν τα 25 δισ. ευρώ και να πάρουν ανάσα οι οφειλέτες.