Την πεποίθηση πως η Σύνοδος των Βρυξελλών «δημιουργεί τις συνθήκες για έξοδο από την κρίση» εξέφρασε ο Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξή του στη «Le Monde».
O Γάλλος πρόεδρος πέταξε το γάντι στη Βρετανία τονίζοντας πως «κάναμε τα πάντα, αλλά είναι σαφές οτί υπάρχουν δύο Ευρώπες». «Μια νέα Ευρώπη γεννιέται. Η Ευρώπη της ευρωζώνης, όπου οι λέξεις-κλειδιά θα είναι η σύγκλιση των οικονομιών, των δημοσιονομικών κανόνων, της φορολογίας. Μια Ευρώπη όπου θα εργαστούμε από κοινού για μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στις χώρες μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψουμε το κοινωνικό μας μοντέλο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νικολά Σαρκοζί.
Ο κ. Σαρκοζί, αναφερόμενος στη στάση της Μεγάλης Βρετανίας κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε πως από κοινού με την Άνγκελα Μέρκελ έκαναν «τα πάντα» προκειμένου να συμπεριληφθεί και η Βρετανία στη συμφωνία. «Είναι όμως σαφές ότι υπάρχουν εφεξής δύο Ευρώπες. Μία που θέλει περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της και ρύθμιση, και μια άλλη προσηλωμένη αποκλειστικά στη λογική της ενιαίας αγοράς», συμπλήρωσε με νόημα ο Γάλλος πρόεδρος.
Ωστόσο πέταξε το γάντι στη βρετανική ηγεσία λέγοντας πως «χρειαζόμαστε τη Βρετανία! Θα ήταν μεγάλη απώλεια να δούμε μια αποχώρησή της, κάτι που ευτυχώς δεν τίθεται αυτή τη στιγμή ως θέμα».
Ο κ. Σαρκοζί ήταν επικριτικός και σε όσους τον κατηγορούν ότι ενέδωσε αμαχητί στις γερμανικές θέσεις, αναφέροντας πως «όσοι διαμαρτύρονται και μου προσάπτουν τον γαλλογερμανικό άξονα, τι εναλλακτική στρατηγική έχουν να προτείνουν;», επιστρέφοντας τεχνηέντως την ερώτηση. «Να μείνουμε μόνοι; Εκτός αν μου προτείνουν μια άλλη συμμαχία… Αλλά ποια;».
Σε ότι αφορά τη χώρα μας, ο κ. Σαρκοζί δεν την κατονόμασε αλλά έσταζε...δηλητήριο, λέγοντας πως «ορισμένες χώρες που έγιναν δεκτές στην ευρωζώνη χωρίς να είναι έτοιμες... με αποτέλεσμα να πληγεί όλο το σύστημα, σαν να είχε πάρει ένα δηλητηριασμένο χάπι».
Μιλώντας για το μέλλον, ο Γάλλος πρόεδρος είναι αισιόδοξος ότι οι νομικοτεχνικές πλευρές της νέας Συμφωνίας θα έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο 15ήμερο, ανοίγοτνας το δρόμο προκειμένου «να φτάσουμε σε μια συνθήκη τον Μάρτιο», έναν μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.