Πυρά Βενιζέλου κατά Παπακωνσταντίνου - Παπανδρέου - iefimerida.gr

Πυρά Βενιζέλου κατά Παπακωνσταντίνου - Παπανδρέου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπορεί να δήλωσε εξουθενωμένος από τη προσπάθεια του τελευταίου 6μηνου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο δεν δίστασε να "πυροβολήσει" προς τη μεριά του πρώην υπουργού Οικονομικών αλλά και του πρώην πρωθυπουργού για τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν και μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, του οποίου οι προβλέψεις και οι βασικοί στόχοι κάθε άλλο παρά επιβεβαιώθηκαν.

«Έχω αναλάβει στα μέσα Ιουνίου την ευθύνη αυτής της θέσης, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τι έχω να αντιμετωπίσω και πρέπει να σας πω ότι ανέλαβα αυτή την ευθύνη έχοντας πολύ συγκεκριμένες απόψεις για το τι έπρεπε να γίνει από τον Οκτώβριο του 2009, έως το Μάιο του 2010, οπότε και συνήφθη η πρώτη δανειακή σύμβαση και η χώρα εισήλθε στην εποχή του μνημονίου. Αλλά και μετά το Μάιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011, αυτή την πρώτη καθοριστική χρονιά, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχα την ευκαιρία και στην Κυβερνητική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο να διατυπώνω πολύ συγκεκριμένες απόψεις και πάντα τόνιζα αυτό που λέω και τώρα, ότι δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας πως ούτε οι προβλέψεις για το εύρος και τη διάρκεια της ύφεσης επιβεβαιώθηκαν, ούτε ο στόχος για επάνοδο στις αγορές επιτεύχθηκε ούτε βέβαια το μέγεθος και η ταχύτητα της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν η προσδοκώμενη, παρά τα βάρη που σηκώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Κι αν κάποιοι βλέπουν πίσω από αυτή τη τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου την πλατφόρμα με την οποία θα πάρει θέση στην εσωκομματική "μάχη" που πρόκειται να ξεκινήσει για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, στη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών εντοπίζει κανείς και τη πλατφόρμα με την οποία παίρνει θέση μάχης απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά. «Τώρα είναι η περίοδος της διαπραγμάτευσης, από τώρα έως τα μέσα Ιανουαρίου, αυτός ο μήνας, τώρα ο καθένας πρέπει να έρθει να πει τις απόψεις του, τις προτάσεις του, τις βελτιωτικές του ιδέες κι εάν θεωρεί ότι υπάρχουν άλλες λύσεις πιο καλές, πιο ήπιες, πιο φιλικές εγώ θα στρατευθώ με οποιαδήποτε καλή ιδέα, με οποιαδήποτε ιδέα είναι γεμάτη ευαισθησία και κατανόηση γι΄ αυτό που περνάνε όλες οι οικογένειες κι όλες οι επιχειρήσεις. Και θα δώσω τη μάχη προωθώντας και τις δικές μου προτάσεις, αλλά αυτό πρέπει να το κάνουμε μαζί τώρα, γιατί δεν μπορούμε να λέμε ότι τώρα θα γίνει η διαπραγμάτευση και θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα, θα υπογραφεί, θα ψηφιστεί, θα δεσμεύει τη χώρα και θα έρθουμε μετά τις εκλογές να κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πετώντας επί της ουσίας το γάντι στον Αντώνη Σαμαρά.

Τι επιδιώκει ο υπουργός Οικονομικών; Αφενός να υποχρεώσει τον αρχηγό της Ν.Δ. να ανοίξει τα χαρτιά του για τον οικονομικό σχεδιασμό των επόμενων ετών, με κίνδυνο να χαρακτηριστούν από τη Τρόικα αυτές οι δράσεις ως ακατάλληλες για την επίτευξη των αναγκαίων δημοσιονομικών στόχων (π.χ. μείωση φορολογικών συντελεστών), αφετέρου να τον υποχρεώσει να συνυπογράψει τα μέτρα που θα συνοδεύσουν το Νέο Μνημόνιο, καθιστώντας τον έτσι συνυπεύθυνο της πολιτικής που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια, λίγο πριν τις εκλογές...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ