Το Facebook στη Νορβηγία αποφάσισε να λογοκρίνει μια από τις ιστορικότερες φωτογραφίες, το «κορίτσι της ναπάλμ», επιβάλλοντας τον κανόνα της απαγόρευσης των γυμνών! Ομως, μετά τον παγκόσμιο σάλο, υπαναχώρησε.
Στην εμβληματική φωτογραφία του Nικ Ουτ, που έχει βραβευτεί με πούλιτζερ, η 53χρονη σήμερα Παν Τι Κιμ Πατς τρέχει ολόγυμνη προσπαθώντας να γλιτώσει από τις βόμβες ναπάλμ που έριχναν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά στο Βιετνάμ.
Ο Νορβηγός συγγραφέας Τομ Έγκελαντ δημοσίευσε τη φωτογραφία στη σελίδα του στο Facebook, στο πλαίσιο μιας σειράς αναρτήσεων σχετικά με τις φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο. Όμως αυτό ελάχιστα απασχολεί το Facebook, που μπλόκαρε την ανάρτηση γιατί παραβίαζε τον κανόνα απαγόρευσης δημοσίευσης γυμνών φωτογραφιών.
Εντονη κριτική ασκήθηκε στην ίδια την Νορβηγία, όπου εκατοντάδες χρήστες έστειλαν οργισμένα μηνύματα. Ακόμη και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg αποδοκίμασε την απόφαση του Facebook.
«Αυτό που κάνει το Facebook κόβοντας αυτή την εικόνα, παρά τις καλές του προθέσεις, αλλοτριώνει τελικά ολόκληρες σελίδες από την κοινή μας ιστορία. Θέλω τα παιδιά μου και τα άλλα παιδιά να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο όπου η ιστορία να διδάσκεται όπως ακριβώς έγινε. Οπου θα μπορούν να παίρνουν μαθήματα από τα ιστορικά γεγονότα και από τα λάθη που έγιναν», έγραψε.
Τελικά, μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η παράλογη απόφαση, το Facebook υπαναχώρησε και έκανε άρση της λογοκρισίας.
«Αποφασίσαμε να αποκαταστήσουμε τη φωτογραφία εκεί απ' όπου γνωρίζουμε ότι αφαιρέθηκε» ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας. Όπως είπε, το Facebook έλαβε υπόψη του τις αντιδράσεις των χρηστών και «την ιστορική σημασία» της εικόνας αυτής.
Αντίδραση υπήρξε και από την Παν Τι Κιμ Πατ, η οποία πλέον ζει μόνιμα στον Καναδά. «Η Κιμ είναι εξαιρετικά λυπημένη από το γεγονός πως κάποιοι μπροστά σε μια τέτοια εικόνα είναι δυνατόν να επικεντρώνονται στο γυμνό και όχι στο ισχυρό μήνυμα που μεταφέρει» δήλωσε η εκπρόσωπος του ιδρύματος «Kim Phuc».
Το κορίτσι της ναπάλμ, σήμερα:
Με το παιδί της:
Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας "έκοψε' και αυτή με τη σειρά της κάποιες ιστορικές φωτογραφίες, για να δείξει πώς θα μοιάζει το μέλλον χωρίς ιστορία.
Τα «μάζεψε» το Facebook
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκα, το Facebook πήρε πίσω την απόφαση του να λογοκρίνει την βραβευμένη φωτογραφία.
«Αποφασίσαμε να αποκαταστήσουμε τη φωτογραφία εκεί απ' όπου γνωρίζουμε ότι αφαιρέθηκε» ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας. Οπως είπε, το Facebook έλαβε υπόψη του τις αντιδράσεις των χρηστών και «την ιστορική σημασία» της εικόνας αυτής.