Περισσότερα από 23.000 βλήματα, διαφόρων διαμετρημάτων, εξουδετέρωσαν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης κατά τις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου (TAP).
Επιχειρώντας σε έκταση περίπου 900 στρεμμάτων και με τη βοήθεια ειδικού ρομπότ (Remote operating vehicle), καθώς και εκπαιδευμένων σκύλων, οι στρατιωτικοί «καθαρίζουν» εδώ και περίπου έναν χρόνο την περιοχή, όπου υπήρχαν αποθήκες πυρομαχικών του Α΄και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόμοια επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου έχουν εξουδετερωθεί 14 ενεργές βόμβες αεροπορίας, στην περιοχή όπου γίνεται διαπλάτυνση αεροδιαδρόμου. Ενδεικτικό της επικινδυνότητας εργασίας του Τάγματος, είναι ότι στα 30 χρόνια επιχειρήσεών του, έχουν χάσει τη ζωή τους 21 στρατιωτικοί και έχουν τραυματισθεί σοβαρά άλλοι 17. Πολύτιμο έργο ωστόσο, προσφέρουν και τα 10 εκπαιδευμένα σκυλιά που χρησιμοποιούνται σε προληπτικές έρευνες, σε κτίρια και αυτοκίνητα, κατά την έλευση ξένων αντιπροσωπειών και διάφορων πολιτικών επισκέψεων.
Το ρομπότ, αλλά και ένας από τους σκύλους- «στρατιώτες» με το όνομα «Λέβο», θα βρίσκονται στη φετινή ΔΕΘ, στο πλαίσιο της «παρθενικής» παρουσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην εκθεσιακή διοργάνωση. Άλλωστε, η τεράστια στρατιωτική σκηνή με δίχτυ παραλλαγής, ξεχωρίζει από μακριά στον χώρο της Έκθεσης και στο εσωτερικό της ξετυλίγεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας.
Στα εκθέματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μία σφραγιδομηχανή από τη δεκαετία του '60, ένα οδοντιατρείο εκστρατείας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, διάφορες στρατιωτικές στολές, όπως και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Εντυπωσιακός είναι ένας εξομοιωτής βολών, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν σχετική επίδειξη. Πρωτοποριακό είναι επίσης, το σύστημα πυροβολικού τακτικού τεχνικού ελέγχου πυρός, που αναπτύχθηκε από Έλληνα στρατιωτικό.