Ξεκίνησαν πριν από λίγο οι εργασίες της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που συγκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα.
Έτσι, το ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σήμερα στην Αθήνα, όπου οι αρχηγοί των κρατών-μελών του Νότου της Ευρώπης θα συνομιλήσουν με στόχο να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της άτυπης Συνόδου της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και η ΕΕ συνολικά στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.
Στο Ζάππειο συγκεντρώθηκαν 226 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί από τους οποίους οι 145 είναι από ξένα ΜΜΕ
Ο οικοδεσπότης Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών στα σκαλοπάτια της εισόδου του Ζάππειου Μεγάρου, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά. «Στόχος είναι η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους ηγέτες που παίρνουν μέρος στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στο Ζάππειο Μέγαρο. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Έλληνα πρωθυπουργό πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.
Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.
Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.
Έπειτα από την πρώτη συνεδρία εργασιών, θα ακολουθήσει η «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως οι ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον καταγράφεται πολύ μεγάλο, με δεκάδες συνεργεία τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και εκπροσώπους των ΜΜΕ από την Ελλάδα και την Ευρώπη να έχουν γεμίσει την αίθουσα Τύπου.
Οι αφίξεις των ηγετών
Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου
Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας
Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ
Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας
Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EUROKINISSI
Σύνοδος προβληματικών οικονομικά χωρών
Οι σημερινές συζητήσεις, που θα γίνουν στο Ζάππειο Μέγαρο, θα επικεντρωθούν στα οικονομικά ζητήματα. Ολες οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο υποφέρουν από αυξημένα ποσοστά ανεργίας, ελάχιστες επενδύσεις και χαμηλή ανάπτυξη. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Ελληνα πρωθυπουργού, «πρέπει να αντιστραφεί αυτή η λογική». Ωστόσο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία είναι χώρες με πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.
Σύμμαχοι για χρέος και πρόσφυγες
Την ίδια ώρα, η Αθήνα αρχίζει έναν νέο κύκλο συζητήσεων με τους δανειστές και χρειάζεται συμμάχους, αφού η Γερμανία κρατάει σκληρή στάση και αρνείται αναδιάρθωση του χρέους.
Όπως σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επιλογή των Βρετανών για Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και εξελίξεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσει· πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και θα διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες της.
Στις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Μπρατισλάβα άτυπη Σύνοδος των 27 κρατών-μελών της ΕΕ (πλην της Μ. Βρετανίας δηλαδή) προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ενόψει της Συνόδου αυτής αναπτύσσονται έντονη κινητικότητα και επαφές ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ. Κρυφή επιθυμία της Αθήνας είναι αυτή η συμμαχία των χωρών του Νότου να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Kυβέρνηση: Δεν κάνουμε αντιπαράθεση με τον Βορρά
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η Σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της ΕΕ. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στον Νότο και στον Βορρά και συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων, αλλά περιλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.
Στόχος της Συνόδου, κατά τους ίδιους κύκλους, είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την ΕΕ, προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο έχουν έρθει αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ολάντ: Δεν θέλω λόμπι του Νότου εναντίον του Βορρά
Αποστάσεις από τη δημιουργία ενός μετώπου εναντίον του Βορρά πήρε ο Φρανσουά Ολάντ, πριν ακόμη φθάσει στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη Σύνοδο. Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απώτερος στόχος του προέδρου είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να ορίσουν έναν οδικό χάρτη, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές.
Η γαλλική προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός «λόμπι» του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά, όπως συχνά έχει αναφερθεί σε σχόλια. «Δεν είναι αυτό το πνεύμα» εξήγησε διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία του ταξιδιού του προέδρου. «Στόχος είναι το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών» πρόσθεσε.
Οι χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση στην Αθήνα (Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα) ανήκουν στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν, έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ακόμα και σε θέματα αλληλεγγύης. Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι παρ’ ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, λόγω της περιπλοκότητας των καταστάσεων σε κάθε χώρα, εντούτοις οι προτεραιότητες των χωρών του Νότου «αποτελούν και προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Καρφί Σόιμπλε για Σύνοδο Νότου
Φαρμακερό καρφί για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου έριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη Σύνοδο που γίνεται στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι «όταν οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων συγκεντρώνονται, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».
Σφροδρή επίθεση Βέμπερ σε Τσίπρα
O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επέκρινε σφοδρά την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης, την οποία συγκάλεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα ευχαριστώ στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες», είπε ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός στην Βild της Παρασκευής. «Δεν χρειζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα , αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κύριος Τσίπρας καθυστερεί όμως».
Στη συνέχεια, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, προέβη σε μια σκληρή ανακοίνωση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κατά των ηγετών της Γαλλίας και της Ιταλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, με αφορμή τη σημερινή σύγκληση της Συνόδου κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ο Γερμανός πολιτικός αναφέρει τα εξής: «O πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο Προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής- και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης».