Τέλος στον «γάμο» με το Ποτάμι έβαλαν τα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά τις αψιμαχίες των δύο πλευρών των τελευταίων ημερών δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει «μαζί με την κοινωνία».
Στην απόφαση που έλαβαν τα όργανα ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών επαναλαμβάνονται οι αιχμές κατά του Ποταμιού και δηλώνεται: «Ο νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα ή προνομιακό σύμμαχο, ούτε της ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι βασική στρατηγική μας επιλογή, στην οποία θα επιμείνουμε».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλώνει ωστόσο ότι «παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις παραπάνω θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς».
Η απόφαση της κοινής συνεδρίασης των οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
1. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διακήρυξε από την ίδρυσή της την βαθειά πίστη της στην αναγκαιότητα έκφρασης και συγκρότησης του νέου μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας των δυνάμεων που ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας.
Στην βάση αυτή στήριξε την πρωτοβουλία της η Φώφη Γεννηματά, (τον Ιανουάριο του 2016) και τη συγκεκριμένη πρόταση που αυτή περιείχε για την προώθηση του κοινού μας στόχου.
Με τις πρωτοβουλίες μας συμβάλλαμε στην δημιουργία της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου και με τις προσπάθειες όλων στο σημαντικό πόρισμά της, το οποίο αποτελεί την βάση του Προγραμματικού πλαισίου για την παράταξη.
Στην συνέχεια προχωρήσαμε με τόλμη, ευθύνη, ειλικρίνεια και σοβαρές υποχωρήσεις κατά τις συζητήσεις με το Ποτάμι, στην διατύπωση –με γραπτό κείμενο- ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη με 9 σημεία, με στόχο την εκλογή από την βάση εντός του 2016 του(της) επικεφαλής της παράταξης και στις αρχές του 2017 την πραγματοποίηση του Συνεδρίου του νέου ενιαίου φορέα.
2. Δυστυχώς οι προσπάθειές μας με το Ποτάμι αντιμετώπισαν κωλυσιεργία, διγλωσσία, ανοιχτή αμφισβήτηση, με συνεχείς παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.
Και το κυριότερο στην ανοιχτή επιστολή τους, αλλοιώνουν το βασικό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα και πρόσημο που πρέπει να έχει ο νέος ενιαίος φορέας.
Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να είναι ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένος από την συντηρητική πολιτική της ΝΔ και τον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Να αποτελεί τον αυτόνομο ισχυρό πολιτικό πόλο, που θα πρωταγωνιστήσει στην Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια.
Ο νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα ή προνομιακό σύμμαχο, ούτε της ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι βασική στρατηγική μας επιλογή, στην οποία θα επιμείνουμε.
Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις παραπάνω θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς .
3. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς παραμένει ζωντανό, Αυτό επιθυμούν και απαιτούν οι πολίτες του χώρου μας.
Προϋποθέτει όμως πίστη στους στόχους του και ειλικρινή στάση και συμφωνία μεταξύ όσων συμμετέχουν.
Εμείς προχωρούμε.
Μέσα και μαζί με την κοινωνία, μέσα από τις πρωτοβουλίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενδυναμώνοντας και εμβαθύνοντας την συσπείρωσή μας, μαζί με όσους αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.
Ξεκινάμε μια σειρά πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν:
· Διάλογο με την κοινωνία. Την συζήτηση με πρωτοβουλία μας του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, όπως και των θέσεων της Συνδιάσκεψής μας, σε ανοιχτές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.
Και εκεί μέλη της Επιτροπής θα μπορούν να συμβάλλουν με την ανάλυση των προτάσεών τους.
· Τη συγκρότηση και ενεργοποίηση των Περιφερειακών Οργάνων της Συμπαράταξης, και την ανάληψη πρωτοβουλιών από αυτά μαζί με τα τοπικά κοινωνικά κινήματα, για την ενδυνάμωση και μαζικοποίηση της προσπάθειάς μας.
· Την διοργάνωση ειδικών θεματικών εκδηλώσεων για την παρουσίαση των θέσεών μας με την συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων του χώρου που θέλουν να ενισχύσουν τον εγχείρημα.
Πρόταση απεμπλοκής για τη Κεντροαριστερά διατύπωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Πρόταση απεμπλοκής από το αδιέξοδο που έχει προκύψει στις συζητήσεις με το Ποτάμι, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη παρέμβαση του στην κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων όσων μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος συγκεκριμένα πρότεινε, εντός του Οκτωβρίου, να συνεδριάσουν μαζί οι Κεντρικές Επιτροπές όλων των κομμάτων και κινήσεων που επιθυμούν να εμπλακούν στη συγκρότηση ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς για να εγκρίνουν το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου και να συμφωνήσουν όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε για παλινωδίες από τη πλευρά της ηγεσίας του Ποταμιού και τόνισε ότι το εγχείρημα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει πολιτικό κενό στην έκφραση του σοσιαλιστικού χώρου στην Ελλάδα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να το εκφράσουν.
Η πρόταση του πάντως δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία.