Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στη Μόσχα - iefimerida.gr

Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στη Μόσχα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (Moscow International Book Fair – MIBF) που πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016 στο VDNH, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Τον Μάιο που μας πέρασε η Ρωσία ήταν η τιμώμενη χώρα στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Αυτές τις μέρες η Ρωσία ανταποδίδει τη φιλοφρόνηση και τιμά την Ελλάδα στην δική της Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στο πλαίσιο του «2016, Η Ελλάδα στη Ρωσία-η Ρωσία στην Ελλάδα».

Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Ρωσίας για να συναντήσει το ρωσικό αναγνωστικό κοινό. Σημαντικοί νέοι έλληνες δημιουργοί θα πάρουν μέρος στο σε μια σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων με στόχο να παρουσιάσουν το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της Ελλάδας. Στην «Εισαγωγή στο νέο πνεύμα της ελληνικής λογοτεχνίας» συμμετέχουν οι σημαντικοί συγγραφείς Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Γιάννης Παλαβός και Χρήστος Χρυσόπουλος μαζί με τους κριτικούς λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουλάρη και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.

Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου θα παρουσιάσει επίσης, σε σχετική εισήγησή του, το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα και τη σύγχρονη παραγωγή αστυνομικού βιβλίου στην Ελλάδα..

Στην έκθεση της Μόσχας θα παρευρεθούν και δυο από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων: Η Άλκη Ζέη και ο Ευγένιος Τριβιζάς. Το θρυλικό «Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη κυκλοφόρησε μόλις τον προηγούμενο μήνα στη Ρωσία ενώ «Η τελευταία μαύρη γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά εκδόθηκε πριν από μερικά χρόνια.

Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μια γεύση της σύγχρονης ελληνικής εκδοτικής παραγωγής στο Ελληνικό Περίπτερο που θα φιλοξενεί μια επιλογή 600 περίπου εκδόσεων από 50 εκδοτικούς οίκους, αντιπροσωπευτικών της πλούσιας ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής. Στη διάρκεια της Έκθεσης θα παρουσιαστούν θεματικά νέοι τίτλοι αλλά και παλιότερες εκδόσεις που προτάθηκαν και επιλέχθηκαν με γνώμονα την προσέλκυση ενδιαφέροντος των Ρώσων εκδοτών και των πολυάριθμων επισκεπτών.

Σημειώνουμε ότι στην ελληνική αποστολή, εκτός των προσκεκλημένων δημιουργών συμμετέχουν, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του ΕΙΠ, τέσσερις ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι: Εκδόσεις της Εστίας, Εκδόσεις Ίκαρος, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Εκδόσεις Πατάκη. Εκπρόσωποι των εκδοτικών οίκων θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν με ρώσους εκδότες.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΙΠ: «Οι παραδοσιακές μακρόχρονες σχέσεις των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τη λογοτεχνία φαίνεται να έχουν ατονήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς περιορισμένα πλέον μεταφράζονται οι νέοι Έλληνες δημιουργοί στη Ρωσική γλώσσα, ενώ παράλληλα οι σύγχρονοι Ρώσοι δεν έχουν δώσει παρά ελάχιστα δείγματα γραφής στο Ελληνικό κοινό ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης μεταφράσεων. Η παρούσα συνεργασία δημιουργεί δυνατότητες και προοπτικές να ξανασυστηθούμε στο Ρωσικό κοινό και να προβάλουμε την σύγχρονη πολιτιστική μας ταυτότητα, όπως καταγράφεται μέσα από τα βιβλία, επενδύοντας σ’ έναν γόνιμο διάλογο»

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώθηκε από το ΕΙΠ με τη συνεργασία και την υποστήριξη των πολιτιστικών φορέων: Αρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Asifa Hellas kai Greekanimation.com, Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Kύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και την Ελλήνική Πρεσβεία στη Μόσχα καθώς και το Tμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στη Μόσχα | iefimerida.gr 0
Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στη Μόσχα | iefimerida.gr 1
Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στη Μόσχα | iefimerida.gr 2
Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στη Μόσχα | iefimerida.gr 3
Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στη Μόσχα | iefimerida.gr 4
Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στη Μόσχα | iefimerida.gr 5
Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στη Μόσχα | iefimerida.gr 6
Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στη Μόσχα | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μόσχα βιβλίο Ελλάδα συγγραφείς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ