Σταύρος καλεί Φώφη ξανά σε διάλογο –Γεννηματά: Δεν συντηρώ αρρωστημένες καταστάσεις - iefimerida.gr

Σταύρος καλεί Φώφη ξανά σε διάλογο –Γεννηματά: Δεν συντηρώ αρρωστημένες καταστάσεις

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επανέρχεται το Ποτάμι ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να συνεχιστεί ο διάλογος των δύο κομμάτων, ο οποίος βρέθηκε στον «αέρα» μετά από σκληρές δημόσιες κόντρες σε επίπεδο κορυφής.

Ο γραμματέας Οργανωτικού του Ποταμιού, Παντελής Αβραμίδης έστειλε επιστολή προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη με την οποία του ζητά ν ξανασυναντηθούν οι δύο επιτροπές και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συμπόρευσης, πριν το τέλος Σεπτεμβρίου με κοινή συνέντευξη Τύπου Γεννηματά-Θοδωράκη.

Ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Στ. Θεοδωράκη. Κατηγόρησε το Ποτάμι ότι με την διγλωσσία και τις παλινωδίες του, δημιούργησε τον κίνδυνο να πληγεί η ουσία της προσπάθειας για κοινό φορέα της Κεντροαριστεράς. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν έχει το δικαίωμα να συντηρεί μια «αρρωστημένη κατάσταση» η οποία «μπορεί να αποβεί γάγγραινα» για το εγχείρημα συμπόρευσης.

Η απάντηση του Ποταμιού: Αυτονόητα θέλουμε αυτόνομο πόλο

Απαντώντας, το Ποτάμι στις αιτιάσεις της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζει ότι αυτονόητα πιστεύει ότι το νέο Κίνημα πρέπει να είναι αυτόνομο.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί η κυρία Γεννηματά μας ρωτάει, αν "ο νέος πόλος θα είναι αυτόνομος". Το Ποτάμι αν και δεν απαντά στα αυτονόητα, θα κάνει μια εξαίρεση. Σε όλες τις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης όλους αυτούς τους μήνες μιλάει για ένα "νέο Κίνημα μακριά από συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές". "Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πρέπει να υπάρχει μια καθαρή μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική λύση" είναι η συνήθης - αν και αυτονόητη - φράση που χρησιμοποιεί» αναφέρει το Ποτάμι.

Σταύρος καλεί Φώφη ξανά σε διάλογο –Γεννηματά: Δεν συντηρώ αρρωστημένες καταστάσεις | iefimerida.gr 0

Φωτογραφίες: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έριξε όλη την ευθύνη στο Ποτάμι.

«Χωρίς δική μας ευθύνη η τροπή που πήρε η διαδικασία συζήτησης με το Ποτάμι δημιούργησε τον κίνδυνο να πλήξει την καρδιά, την ουσία της προσπάθειάς μας. Κανένας από εμάς που συμμετέχουμε όλο αυτό το διάστημα, σε αυτό εγχείρημα και πολύ περισσότερο εγώ ως επικεφαλής, δεν έχουμε το δικαίωμα να συντηρήσουμε μια αρρωστημένη κατάσταση, που μπορεί να αποβεί γάγγραινα για την παράταξή μας και τελικά να αποδειχθεί δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» είπε η Φώφη Γεννηματά. Τόνισε παράλληλα ότι «η επιτυχία του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς συνδέεται άμεσα με την πορεία της χώρας» και πως «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε όλοι μαζί και είμαστε αποφασισμένοι να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Σταύρος καλεί Φώφη ξανά σε διάλογο –Γεννηματά: Δεν συντηρώ αρρωστημένες καταστάσεις | iefimerida.gr 1

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περιέγραψε την πρωτοβουλία που πήρε από το καλοκαίρι του 2015, μόλις ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Υπενθύμισε ότι σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αυτής, πρότεινε τον Ιανουάριο του 2016 προς όλους τους φορείς και τα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την προώθηση του κοινού μας στόχου και πως δημιουργήθηκε τελικά η Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου, η οποία κατέληξε προ διμήνου στην βάση του Προγραμματικού πλαισίου για την Δημοκρατική παράταξη.

Οπως είπε η Φώφη Γεννηματά «προχωρήσαμε με ανοιχτή ατζέντα στα διαδικαστικά, σε συζητήσεις με το Ποτάμι, επιδιώκοντας με τόλμη, χωρίς εμμονές, ευθύνη και ειλικρίνεια, και σοβαρές υποχωρήσεις, την συμφωνία σε ένα οδικό χάρτη που θα οδηγούσε μέσα στο 2016 στην εκλογή του επικεφαλής και στις αρχές του 2017 στο Συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα. Βλέπαμε το δάσος και όχι το δέντρο».

Ωστόσο, όπως σημείωσε «δυστυχώς επί μήνες αντιμετωπίσαμε κωλυσιεργία, διγλωσσία και μια ανοιχτή αμφισβήτηση από τον την ηγεσία του Ποταμιού, με συνεχείς παρεμβάσεις και διαρροές μέσω των ΜΜΕ» υποστηρίζοντας ότι «έγινε σε όλους σαφές ότι η ηγεσία (σ.σ. του Ποταμιού) δεν θέλει να προχωρήσει το εγχείρημα και το παραπέμπει στις Ελληνικές καλένδες. Και το κυριότερο στην «ανοιχτή επιστολή» τους, ανατρέπουν τον βασικό λόγο της δημιουργίας της νέας παράταξης, εγκαταλείποντας την βασική στρατηγική επιλογή του αυτόνομου πολιτικού πόλου, της ιδεολογικής και πολιτικής οριοθέτησης τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και απέναντι στη ΝΔ».

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς και παράρτημα ή συμπλήρωμα της Ν.Δ., είναι παντελώς ασύμβατες έννοιες για τον χώρο μας» υπενθυμίζοντας πως «ανάλογα αρνηθήκαμε και την πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για να συμπεριλάβουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς».

Σταύρος καλεί Φώφη ξανά σε διάλογο –Γεννηματά: Δεν συντηρώ αρρωστημένες καταστάσεις | iefimerida.gr 2

Επανέλαβε ότι η οριοθέτησή μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι σαφής και ξεκάθαρη και πως το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς προϋποθέτει πίστη στους στόχους του και μπέσα μεταξύ όσων συμμετέχουν. Δεν γυρίζουμε πίσω».

Εθεσε δε τα ακόλουθα ερωτήματα στα οποία καλεί τον Ποτάμι, ουσιαστικά, να απαντήσει:

  • Τι λέμε για την αυτονομία του κοινού εγχειρήματος; Επιμονή σε αυτοδύναμη στρατηγική ή άγχος για συμπληρωματικούς ρόλους στα παιχνίδια πολιτικής εξουσίας;
  • Πώς βλέπει την υπόθεση των πολιτικών συμμαχιών;
  • Ποιες κοινωνικές αναφορές οφείλουμε να έχουμε;
  • Πώς θα εκπροσωπήσουμε τα κομμάτια της κοινωνίας που οδηγούνται στο περιθώριο;
  • Ποιος είναι ο χαρακτήρας, το πρόσημο των μεταρρυθμίσεω;

Προανήγγειλε, τέλος, διάλογο με την κοινωνία, συζήτηση επί του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, όπως και των θέσεων της Συνδιάσκεψής μας, σε ανοιχτές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιον φορέα, κίνηση, ή προσωπικότητα του χώρου το θέλει πραγματικά και αποδέχεται το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Αρκεί να θέτουν την κοινή προσπάθεια, πάνω από επί μέρους σκοπιμότητες, εγωισμούς, μικροσυμφέροντα» κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Σταύρος καλεί Φώφη ξανά σε διάλογο –Γεννηματά: Δεν συντηρώ αρρωστημένες καταστάσεις | iefimerida.gr 3
Σταύρος καλεί Φώφη ξανά σε διάλογο –Γεννηματά: Δεν συντηρώ αρρωστημένες καταστάσεις | iefimerida.gr 4
Σταύρος καλεί Φώφη ξανά σε διάλογο –Γεννηματά: Δεν συντηρώ αρρωστημένες καταστάσεις | iefimerida.gr 5


Φωτογραφίες: Alexandros Michailidis / SOOC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ