Στα 830 εκατ. ευρώ υπολογίζει η ΕΣΕΕ τις απώλειες της αγοράς μέσα σε ένα χρόνο την ώρα που οι ενδείξεις για νέα λουκέτα, επιχειρηματική μετανάστευση και αυξημένη ανεργία παραμένουν ισχυρές.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον εντός του οποίου πραγματοποιείται η 81η ΔΕΘ δεν είναι ευνοϊκό και πραγματοποιείται υπό την απειλή των επιπτώσεων μιας «νεκρής» οικονομικά περιόδου επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. Οι συνέπειες της συνεχιζόμενης ύφεσης στην αγορά είναι τεράστιες.
- Συνολικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Λιανικού Εμπορίου, οι θερινές απώλειες τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ανέρχονται στα περίπου 830 εκ. ευρώ.
- Επίσης, η Βιομηχανία την τελευταία διετία (Ιούνιος 2016/2014) εμφάνισε μείωση τζίρου της τάξεως του -20,7%.
- Στο πεδίο των εξαγωγών σημειώθηκε ετήσια πτώση στη διάρκεια των δύο πρώτων θερινών μηνών της τάξεως των 230 εκ. ευρώ (ή -5,0%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 4,35 δις ευρώ.
- Όσον αφορά στις εισαγωγές, η συνολική εικόνα των δύο πρώτων μηνών του τρέχοντος καλοκαιριού είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2015 (+350 εκ. ευρώ), εξαιτίας της επιβολής των Capital Controls τον Ιούλιο του 2015, τα οποία συρρίκνωσαν δραματικά κάθε εισαγωγική δραστηριότητα.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης με την ευκαιρία των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ δήλωσε:
Για μία ακόμη χρονιά, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα καταδείξει τις τάσεις και την πορεία της οικονομίας προς την ανάπτυξη, που τόσο χρειάζεται ο τόπος για να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα απόνερα της κρίσης. Ο επιχειρηματικός κόσμος διψά να ακούσει από τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προοπτικές του μέλλοντος, αντί για τις αμαρτίες του παρελθόντος. Οι άνθρωποι της αγοράς παλεύουμε να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς να κοιτάμε συνεχώς τις σκιές πίσω μας.
Ιδιαίτερα αγωνιούμε να μάθουμε ποια θα είναι η στάση της χώρας στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, πως θα ξεκολλήσουμε από την ύφεση και την ανεξέλεγκτη φορο-κεντρική πολιτική, καθώς και πότε θα συζητηθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, γεγονός που θα καθορίσει τον οικονομικό-πολιτικό προσανατολισμό της χώρας μας στο μέλλον. Ο χρόνος για την ελληνική αγορά μετρά αντίστροφα και ελπίζουμε οι προτάσεις των φορέων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας να εισακουστούν και να συμπεριληφθούν στους σχεδιασμούς και στις επικείμενες υλοποιήσεις.