Με ένα κλασσικό κόλπο το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τους βουλευτές, μόλις γίνουν τέως, 117 άνδρες και γυναίκες που έχουν διατελέσει μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου και έχουν συνεισφέρει με τη δική τους παρουσία στην οικονομική καταστροφή της Ελλάδας ζητούν τώρα και τα ρέστα με τρόπο προκλητικό.
Και αυτή τη φορά η κίνηση είναι υπερκομματική, συμμετέχει περίπου ίσος αριθμός πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Μεταξύ τους κορυφαίοι υπουργοί, άνθρωποι που μπήκαν στην πολιτική φτωχοί και έφυγαν πλούσιοι, άλλοι που ήταν ήδη πλούσιοι και θέλουν να γίνουν πλουσιότεροι, λαϊκοί αγωνιστές που κόπτονταν για τα δίκαια του λαού, παλαιοκομματικοί, σοσιαλιστές, περαστικοί. Πολιτικοί που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε οικονομικά σκάνδαλα, που τα ονόματά τους συνδέθηκαν με μίζες και λαμογιές αλλά τη γλύτωσαν λόγω της σκανδαλώδους νομοθεσίας που παραγράφει τα αδικήματα των υπουργών.
Το σύνολο του ποσού ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και είναι έτσι κι αλλιώς θηριώδες. Οταν όμως η χώρα βρίσκεται στο μέσον μια τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης και οι άνεργοι προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο η απαίτησή τους λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και γίνεται η απόλυτη πρόκληση.
Με βάση το νόμο που ισχύει τυπικά οι δικαστές θα τους δικαιώσουν, γιατί αλλιώς αναιρούν και τις δικές τους αυξήσεις με βάση τις οποίες οι πρώην βουλευτές διεκδικούν τα αναδρομικά τους. Είναι όμως χρήματα τα οποία ηθικά κανείς τους δεν δικαιούται. Εαν πίστευαν ότι έπρεπε να τα πάρουν το ελάχιστο που θα έπρεπε να έχουν κάνει είναι να τα διεκδικήσουν ενόσω ήταν ήδη βουλευτές. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κινήσεις τους λαμβάνουν άλλο χαρακτήρα και πραγματικά κανείς από αυτούς δεν είναι σε θέση να επιχειρηματολογήσει δημοσίως γιατί ζητά αυτά τα χρήματα και μάλιστα τώρα που οι πολίτες τον έχουν θέσει στο περιθώριο της πολιτικής ζωής του τόπου, για διάφορους λόγους τον καθένα.
Η μηχανή είναι απλή και στο παρελθόν έχει δουλέψει σε όλες τις περιπτώσεις. Μόλις αυξάνονται για οποιοδήποτε λόγο οι αποδοχές των δικαστικών και ειδικότερα των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας η εκάστοτε κυβέρνηση σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής δηλώνουν ότι δεν πρόκειται οι αυξήσεις αυτές να μετακυλιστούν στους βουλευτές. Και πράγματι κανείς βουλευτής δεν τολμά να εγείρει αξίωση επί των χρημάτων αυτών.
Μόλις όμως γίνονται εκλογές, αυτοί που χάνουν και δεν πετυχαίνουν την επανεκλογή τους κινούνται δικαστικά και στο τέλος πετυχαίνουν πάντα να πάρουν τα χρήματα στο σύνολό τους και μάλιστα με τόκο από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής. Μερικές φορές μετρητά, άλλες σε ομόλογα, αλλά πάντως τα παίρνουν.
Κάθε φόρα μάλιστα ξεσπά ένας σχετικός δημοσιογραφικός θόρυβος αλλά αυτό δεν επηρεάζει τελικά την έκβαση των αγωγών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πρώην βουλευτές διεκδικούν τις διαφορές των αποδοχών του που «παράνομα», όπως ισχυρίζονται, δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.
Το 2006 με απόφαση του Μισθοδικείου (πρόεδρος ο τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου) οι αποδοχές των προέδρων των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου) εξομοιώθηκαν με τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) που ανέρχονταν τότε περίπου στα 9.500 ευρώ (και από 1.5.2000 αυξήθηκαν οι αποδοχές του προέδρου στα 10.271 ευρώ και του αντιπροέδρου στα 7.190 ευρώ).
Με την απόφαση του Μισθοδικείου στους δικαστές δόθηκαν αναδρομικές διαφορές της πενταετίας 2000-2005. Ακολουθώντας τον κανόνα της «πυραμίδας», μετά την επίμαχη απόφαση του Μισθοδικείου, αυξήθηκαν ανάλογα και οι αποδοχές των υπολοίπων ιεραρχικά δικαστών.
Οι πρώην βουλευτές διεκδικούν τις διαφορές των αποδοχών τους σε βάθος χρόνου προς τα πίσω και πριν την επίμαχη απόφαση του Μισθοδικείου και αφού προηγουμένως τις εξισώνουν πάντα με αυτές του προέδρου της Ε.Ε.Τ.Τ.
Κοίτα ποιοί... μιλάνε
Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν βουλευτές όπως ο Αλέκος Ακριβάκης ο οποίος διακρίθηκε και αναταμείφθηκε στην πολιτική για την αφοσίωσή του στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Ιωάννης Ανθόπουλος που έφυγε από την πολιτική μετά την υπόθεση του Πόρτο Καράς, Ελένη Ανουσάκη η γνωστή ηθοποιός που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα προβλήματα των ιερόδουλων και τα αδέσποτα, Γιώργος Ανωμερίτης που μετά την απώλεια της βουλευτικής του έδρας ανταμείφθηκε από το κόμμα του με την προεδρία του ΟΛΠ, Μόσχος Γικόνογλου ο οποίος κληροδότησε την έδρα του στον γιό του, Χρήστος Θεοδώρου (εφοπλιστής.....), Θεόδωρος Κατσανέβας τον οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήρισε στη διαθήκη του όνειδος, Νόρα Κατσέλη η λαϊκή αγωνίστρια, Γιάννης Καψής ένας γνήσιος εκπρόσωπος του παλιού ΠΑΣΟΚ και εκφραστής της οικογενειοκρατίας στη δημοσιογραφία και την πολιτική, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος ο άνθρωπος που έσπασε τις κομματικές γραμμές και επί των ημερών της υπουργίας του σκοτώθηκε ο Βασίλης Τεμπονέρας, Σωκράτης Κοσμίδης στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και απολύτως περαστικός από τη Βουλή, Αναστάσιος Μαντέλης που εμπλέκεται στην υπόθεση της Siemens, Ελισάβετ Παπαζώη, η πρώην πρέσβειρα στην Κούβα του στενού παπανδρεϊκού περιβάλλοντος, Χρήστος Σμυρλής ο οποίος μετά το πέρασμά του από τη Βουλή τακτοποιήθηκε όπως και άλλοι συνάδελφοί του σε προσωποπαγή θέση διευθυντή στο ΕΣΥ για να αποκατασταθεί επαγγελματικά, Ιωάννης Τσακλίδης ο θερμόαιμος οπαδός της Καβάλας που είχε δείρει τον διαιτητή, Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος γνωστός και από την υπόθεση με τα φρουτάκια στην Πάτρα και φυσικά ο Ακης Τσοχατζόπουλος χωρίς άλλα σχόλια.
Στην άλλη όχθη μεταξύ άλλων βρίσκουμε πρώην βουλευτές όπως ο γνωστός μπον βιβέρ Σταύρος Δαϊλάκης, ο «αδικοχαμένος» Πέτρος Δούκας, ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης, η Σοφία (ζουζουνίτσα) Καλατζάκου, η κόρη του πατέρα της Κρινιώ Κανελλοπούλου, ο σαλιγκαροτρόφος Θεόδωρος Κασίμης, ο αλήστου μνήμης Θεόδωρος Κατσίκης, ο εκτός κάθε συναγωνισμού Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Μιχάλης Λιάπης (που πρόλαβε και αποσύρθηκε από τις αγωγές), ο μεγαλοδικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος, ο Αριστοτέλης Παυλίδης που ενεπλάκη από τον καπετάν Μάκη Αγούδημο σε υπόθεση δωροληψίας, ο Πέτρος Τατούλης ο οποίος και αυτός παραιτήθηκε πριν εκλεγεί περιφερειάρχης, ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο «κουμπάρος» των κουμπάρων Σάββας Τσιτουρίδης και ο επιχειρηματίας Χρήστος Φώλιας που μοσχοπούλησε τα Goodys.