Όλοι το ψιθυρίζουν, όλοι το λένε, όλοι το ομολογούν αλλά όταν το βλέπεις γραμμένο στο χαρτί, τότε το σοκ είναι μεγαλύτερο και ξεχειλίζει η οργή για τα λάθη και τις παραλείψεις όσων πέρασαν από την καρέκλα του υπουργού Οικονομικών.
Με φόντο τις νέες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση των ειδικών, χαμηλών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, στο όνομα της… ορθολογικής λειτουργίας του πλαισίου, τα στοιχεία της Κομισιόν σπάνε κόκκαλα, καθώς δείχνουν ότι σε πείσμα των μεγάλων λόγων και των στυγνών παρεμβάσεων, οι απώλειες εσόδων κάθε χρόνο «ματώνουν» τελικά τις τσέπες των νοικοκυριών.
Μέσα στην πενταετία 2010- 2014 το «κενό» στα έσοδα του ΦΠΑ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ αυτών που θα μπορούσαν να μπουν στα κρατικά ταμεία και αυτών που τελικά εισπράχθηκαν, έφτασε στα 32,254 δις ευρώ δηλαδή περίπου 12 φορές τα ετήσια έσοδα του ΕΝΦΙΑ!
Θα μπορούσε κανείς να δει το ποτήρι μισογεμάτο, δηλαδή να σταθεί στο σχόλιο της Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο το 2014 η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει το «κενό» στο 28% από 34% το 2013, παρά το ότι η βάση επιβολής του ΦΠΑ συρρικνώθηκε λόγω μείωσης της κατανάλωσης, όπως επίσης στο ότι το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 8,31% που ήταν και το υψηλότερο στην Ευρώπη. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να «καταπιεί» εύκολα ότι η Ελλάδα των Μνημονίων, των τεράστιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, των απίστευτων αυξήσεων φόρων, της δυσθεώρητης ανεργίας, παραμένει στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην είσπραξη ΦΠΑ.
Η ουσία είναι ότι το 2014 χάθηκαν άλλα 4,926 δις ευρώ, που προστίθενται στα 6,347 δις ευρώ του 2013, στα 6,068 δις ευρώ του 2012, στα 8,501 δις ευρώ του 2011 και στα 6,412 δις ευρώ του 2010, λόγω της ανικανότητας σχεδιασμού και υλοποίησης μέτρων που θα μπορούσαν τουλάχιστον να περιορίσουν τις βαριές απώλειες εσόδων.