Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες μετά από την τελευταία χαλάρωση των capital controls, δηλαδή μέσα σε διάστημα περίπου ενός μηνός.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ από εγχώριες τραπεζικές πηγές, πρόκειται για ρευστό που ήταν κυρίως εντός Ελλάδας, ή, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, «ήταν λεφτά που βρίσκονταν στο στρώμα».
Οι συγκεκριμένοι παράγοντες αποδίδουν την «επανεισαγωγή» των 800 εκατ. ευρώ, στο γεγονός, κατά κύριο λόγο, ότι με την τελευταία απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (ΦΕΚ Β' 2282/22-07-2016), αναλήψεις χωρίς το όριο των 420 ευρώ ανά εβδομάδα μπορούν να πραγματοποιούν όσοι καταθέτουν «φρέσκο» χρήμα στις τράπεζες, καθώς το ποσό που κατατίθεται στις τράπεζες θεωρείται «νέο χρήμα» και δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε περιορισμό.
Το «νέο χρήμα» αναγνωρίζεται αυτόματα, καθώς τα μηχανογραφικά των τραπεζών «διαβάζουν» τις συναλλαγές και είναι σε θέση να «γνωρίζουν» πότε έγινε η κατάθεση. Επίσης, με την ίδια απόφαση για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, όπως και η πρόωρη (μερική ή ολική) εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.
Ειδικότερα, για το «νέο χρήμα» είχε αποφασιστεί ότι επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.
Ενώ, για το όριο των αναλήψεων από τα ΑΤΜ ή τα γκισέ των τραπεζών για το «παλαιό χρήμα», ορίστηκε ότι παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των 840 ευρώ κατ' ανώτατο όριο.
Σύμφωνα με τους εγχώριους τραπεζικούς παράγοντες, το γεγονός της «επανεισαγωγής» των άνω των 800 εκατ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα- στοιχεία που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το προσεχές διάστημα και από την Τράπεζα της Ελλάδος- αποτελεί «τονωτική ένεση», η οποία, σε συνδυασμό με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, λειτουργεί, εξάλλου, και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες (προμηθευτές, ΦΠΑ κ.ά.). Όπως, δε, ανέφεραν οικονομικοί παράγοντες στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, ένα μέρος της ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και αναμένεται να εκταμιευθεί ανεξάρτητα από την υλοποίηση των 15 ορόσημων-ουρά της πρώτης αξιολόγησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ