Οραση, ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή. Αυτές είναι οι πέντε αισθήσεις που όλοι μάθαμε στο νηπιαγωγείο. Είναι, όμως, μόνο αυτές;
Ερευνητές ισχυρίζονται πως βρήκαν και μία έκτη αίσθηση, η οποία εξηγεί γιατί ορισμένοι υδατάνθρακες, όπως οι πατάτες, τα μακαρόνια και το ψωμί, είναι τόσο μα τόσο ακαταμάχητοι.
Αυτό που ανακάλυψε επιστημονική ομάδα από το Πανεπισήμιο του Ορεγκον είναι πως η γλώσσα μπορεί να προσδιορίσει τους υδατάνθρακες πριν την διάσπαση των σακχάρων. Ακόμα και όταν «μπλόκαραν» τους υποδοχείς επί της γλώσσας, που είναι υπεύθυνοι για την ανίχνευση γλυκών γεύσεων, οι εθελοντές μπορούσαν να προσδιορίσουν την αμυλούχα γεύση.
Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να ανακαλύψουν τους ειδικούς υποδοχείς αμύλου στη γλώσσα για να αποδείξουν την θεωρία τους.
«Πιστεύω πως αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι προτιμούν σύνθετους υδατάνθρακες», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Juyum Lim στο New Scientist.
«Η σοκολάτα έχει υπέροχη γεύση αλλά για λίγο. Αν σας προσφέρουν σοκολάτα και ψωμί, πιθανότατα θα φάτε ένα μικρό μέρος σοκολάτας και θα καταναλώσετε περισσότερο ψωμί», προσθέτει.