Τι ετοιμάζουν οι εκδότες για τη νέα σχολική χρονιά; Βασίλης Αλεξάκης, Γιάννης Ξανθούλης, Σώτη Τριανταφύλλου, Paul Auster, Ian Rankin, Victoria Hislop, Gaston Leroux, Elena Ferrante και Jonathan Franzen είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που ξεχωρίζουν στις λογοτεχνικές σελίδες του φθινοπώρου.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Βασίλης Αλεξάκης (Κλαρινέτο), Μάνος Ελευθερίου (Φαρμακείον εκστρατείας), Κώστας Ακρίβος (Τελευταία νέα από την Ιθάκη), Ευγενία Μπογιάνου (Μόνο ο αέρας ακουγόταν), Χίλντα Παπαδημητρίου (Η συχνότητα του θανάτου) και Μιχάλης Γκανάς (Ομήρου Οδύσσεια) είναι τα ονόματα που ξεχωρίζουν στην ελληνική λογοτεχνία, ενώ σημαντικά ονόματα αναμένουμε και στη σειρά της ξένης λογοτεχνίας, όπως ο Paul Auster (Mr Vertigo), ο Niccolo Amaniti (Άννα), η Anne Holt (Θάνατος στο Όσλο), ο Ian Rankin (Ακόμα και τα άγρια σκυλιά), ο Thomas Wolfe (Γύρνα σπίτι, άγγελέ μου) και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Elie Wiesel (Η Νύχτα). Από το Μεταίχμιο θα κυκλοφορήσουν επίσης δυο έργα της κλασικής γαλλικής λογοτεχνίας: το «Μαντάμ Μποβαρί» του Flaubert σε μετάφραση Μπάμπη Λυκούδη και «Η φιλοσοφία του Μπουντουάρ» του De Sade σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη. Στην ίδια σειρά θα δούμε επίσης το τελευταίο μυθιστόρημα του Charles Bukowksi με τίτλο «Χόλιγουντ», ένα βιβλίο για την περιπέτεια της συγγραφής του σεναρίου της ταινίας «Barfly» και τη διαφθορά στον λαμπερό κόσμο του κινηματογράφου.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε φέτος από το Μεταίχμιο τα βιβλία του Hogarth Shakespeare Project, αφιερωμένα στον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατό του. Ο εκδοτικός οίκος Hogarth Press κυκλοφορεί νέα μυθιστορήματα βασισμένα σε θεατρικά έργα του Σαίξπηρ γραμμένα από μερικούς από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης λογοτεχνίας. Η σειρά θα κυκλοφορήσει σε 25 χώρες. Το πρώτο μυθιστόρημα θα είναι το «Χάσμα του χρόνου» της Jeannette Winterson που βασίζεται στο «Χειμωνιάτικο Παραμύθι». Το δεύτερο θα είναι το «Τ' όνομά μου είναι Σάιλοκ» του Howard Jacobson, το οποίο βασίζεται στον «Έμπορο της Βενετίας» και το τρίτο το «Ξιδοκόριτσο» της Anne Tayler, μια σύγχρονη εκδοχή της «Στρίγγλας που έγινε αρνάκι».
Από τις εκδόσεις Διόπτρα
Ο Γιάννης Ξανθούλης επανεκδίδει στη Δίοπτρα το παλαιότερο και από χρόνια εξαντλημένο «Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας», ένα από τα μυθιστορήματα που τον καθιέρωσαν στην ελληνική λογοτεχνική σκηνή. Ο Κώστας Κρομμύδας επίσης, μετά την επιτυχία της «Ουρανόεσσας» το φετινό καλοκαίρι, επανακυκλοφορεί το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Η ζωή που έλειπε». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε το νέο μυθιστόρημα της πολυδιαβασμένης Victoria Hislop με τίτλο «Καρτ ποστάλ» και θέμα ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη Ελλάδα, σε μέρη όχι και πολύ γνωστά, σε ιστορίες που μόνο οι ντόπιοι μπορούν να αφηγηθούν. Στη σειρά της ξένης λογοτεχνίας θα δούμε ακόμη το νέο μυθιστόρημα της Sum Mi Hwank που έγινε παγκοσμίως γνωστή με το υπέροχο παραμύθι για μεγάλους «Η κότα που ήθελε να πετάξει». «Ο σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί» είναι ο τίτλος της νέας αλληγορικής ιστορίας της συγγραφέα από τη Νότιο Κορέα. Να σημειώσουμε επίσης ότι στην ίδια σειρά κυκλοφορεί σε νέα έκδοση το κλασικό long seller της Jennifer Donelly «Το τριανταφυλλάκι».
Στη σειρά της αστυνομικής λογοτεχνίας, που φαίνεται πια να έχει εδραιωθεί στις εκδόσεις Διόπτρα με επιλογές που ξεχωρίζουν, θα δούμε τον κλασικό Gaston Leroux (Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα), αλλά και σύγχρονους συγγραφείς, όπως ο John Verdon (Η Λίμνη των λύκων), η Sophie Hannah με μια νέα περιπέτεια για τον Ηρακλή Πουαρό (Κλειστό φέρετρο), ο Jorn Lier Horst (Έγκλημα στο Φιόρδ), που θα επισκεφτεί την Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου, o J.M. Arlidge με τη νέα περιπέτεια της επιθεωρήτριας Έλεν Γκρέις (Φλόγα θανάτου) και το ζευγάρι των Nicci French με την αστυνομική περιπέτεια του Σαββάτου (Το Ρέκβιεμ του Σαββάτου).
Από τις εκδόσεις Πατάκη
Η Σώτη Τριανταφύλλου στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Αστραφτερά πεδία» περιγράφει μια διαδρομή από την Αθήνα στο Παρίσι και από εκεί στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες και το Ντητρόιτ, μια διαδρομή όπου «γίνεται λόγος για τη λογοτεχνία, τη νιότη, την πολιτική, την ιστορία, τη διεθνή στρατηγική, τον έρωτα, την ποίηση, το ροκ εντ ρολ, τον θάνατο και την αυτοκτονία». Στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας θα δούμε επίσης το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Δαββέτα (Ωστικό Κύμα), της Έλενας Χουζούρη (Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ), του Νίκου Αδάμ Βουδούρη (Καϊάφας) και του Αύγουστου Κορτώ με τίτλο «Μικρό χρονικό τρέλας».
Στην ξένη λογοτεχνία ξεχωρίζει το δεύτερο βιβλίο της Τετραλογίας της Νάπολης (Η ιστορία του νέου ονόματος) της πολυσυζητημένης Ιταλίδας Elena Ferrante, που έκανε την έκπληξη το φετινό καλοκαίρι με το μυθιστόρημα «Η υπέροχη φίλη μου». Περιμένουμε επίσης την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας» του πολυβραβευμένου Καναδού Richard Ford και το «Hotel Κωνσταντινούπολη» του Ζουλφί Λιβανελί. Ο Μάικλ Οντάατζε του «Άγγλου Ασθενή» επιστρέφει με νέο μυθιστόρημα «Το τραπέζι της Γάτας» ενώ νέο μυθιστόρημα θα έχουμε και από τον Αλαίν ντε Μποττόν με τίτλο «Το χρονικό του έρωτα». Σημειώνουμε ότι από τις εκδόσεις Πατάκη θα κυκλοφορήσει και το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Η αρπαγή της Ευρώπης. Οι ρίζες της καταστροφικής διαχείρισης μιας αναπόφευκτης κρίσης» που μάλλον θα συζητηθεί.
Από τις εκδόσεις Κέδρος
Στη σειρά της ελληνικής λογοτεχνίας του Κέδρου ξεχωρίζουν ο Άρης Σφακιανάκης (Νύχτες στη λιμνοθάλασσα), η Έρη Ρίτσου (Ο νεκρός δολοφονήθηκε), ο Πάνος Τσερόλας (Η συνομωσία της βανίλιας) και ο Νίκος Φαρούπος (Ο αρχιβιβλιοθηκάριος και άλλες ιστορίες). Ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαίνεται το νέο μυθιστόρημα του Βασίλειου Δρόλια με τον παράξενο τίτλο «Nyos». Nyos ονομάζεται μια λίμνη στο Καμερούν, εκεί όπου ο ήρωας θα ταξιδέψει για να πάρει μέρος σε μια σειρά μελετών με θέμα την τεχνολογική αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Philip Kerr (Και οι νεκροί ανασταίνονται), Philip K. Dick (Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς), Denis Guedj (Η μέτρηση του μεσημβρινού), J.R.R Tolkien (Η ιστορία του Καλέρβο) και Patti Smith (M Train) είναι τα ονόματα που ξεχωρίζουν στην ξένη λογοτεχνία. Πριν τα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει και το νέο έργο του Πορτογάλου συγγραφέα Jose Luis Peixoto με τίτλο «Γκαλβέιας». Ο διακεκριμένος συγγραφέας του «Βιβλίου» γράφει ένα μυθιστόρημα που φιλοδοξεί «να συμπυκνώσει το πνεύμα και την ταυτότητα της σύγχρονης Πορτογαλίας».
Από τις εκδόσεις Κέδρος θα κυκλοφορήσει επίσης το «High-Rise» του συγγραφέα-θρύλου J.G. Ballard. Πρόκειται για μια τρομακτική ιστορία, που περιγράφει τον εκτροχιασμό της καθημερινότητας των ευκατάστατων κατοίκων ενός μοντέρνου ουρανοξύστη, όταν τα «τα κοκτέιλ πάρτι καταλήγουν σε επιδρομές λεηλασίας με στόχο τους εχθρικούς ορόφους, και οι μέχρι πρότινος πολυτελείς εγκαταστάσεις του κτιρίου μετατρέπονται σε πεδία αναταραχών όπου κυριαρχεί το τεχνολογικό χάος». Μια δυστοπία όπου κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας.
Από τις εκδόσεις Ίκαρος
Από τον Ίκαρο θα κυκλοφορήσει μια ιδιαίτερη ανθολογία ποιητικού και πεζού λόγου του Οδυσσέα Ελύτη σε πέντε γλώσσες. Ποιήματα και αποσπάσματα από τον πεζό λόγο του ποιητή παρουσιάζονται μαζί με φωτογραφίες και εικαστικά του. Την επιμέλεια του τόμου έκανε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Την ίδια περίοδο θα κυκλοφορήσει και η νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά με τίτλο «Άνω τελεία».
Στην πολύ φροντισμένη σειρά της ξένης λογοτεχνίας περιμένουμε να δούμε τα νέα μυθιστορήματα των Anthony Marra (Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο), Colm Toibin (Μπρούκλιν) και Canek Sánchez Guevara (33 στροφές). Από τον Ίκαρο θα κυκλοφορήσει επίσης ένα παλαιότερο μυθιστόρημα του Χιλιανού συγγραφέα του «Τρόποι να γυρίζεις σπίτι» Alejandro Zambra, με τίτλο «Η ιδιωτική ζωή των δέντρων», μια τρυφερή ιστορία που μάλλον θα δώσει απάντηση στην ερώτηση: «Σ ‘έναν κόσμο που είναι έτοιμος να καταρρεύσει, γιατί ο Χουλιάν επιλέγει να διαβάζει και να γράφει βιβλία;».
Από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Στη σειρά της ξένης λογοτεχνίας ξεχωρίζουν ο Jonas Jonasson (Ο Άντερς ο Φονιάς και οι φίλοι του), ο φημισμένος Gilbert Sinoue (Ο προφήτης του Θεού. Η ζωή του Μωάμεθ), ο βραβευμένος με το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker Prize, Yann Martel (Tα ψηλά βουνά της Πορτογαλίας), η Margaret Atwood (Η καρδιά πεθαίνει τελευταία), o Αυστραλός Richard Flanagan (Απουσία), καθώς και η νέα συγγραφέας Emma Cline, η οποία στο πρώτο της μυθιστόρημα (Τα κορίτσια) φαίνεται να εντυπωσιάζει αναγνώστες και κριτικούς: «Τα Κορίτσια είναι ένα λαμπρό λογοτεχνικό έργο –κι ένα ανεξίτηλο πορτρέτο των κοριτσιών και των γυναικών που θα μεγαλώσουν να γίνουν».
Το Νοέμβριο αναμένεται να κυκλοφορήσει και το πολυαναμενόμενο Purity (Αγνή) του Jonathan Franzen. Οι αναγνώστες μιλούν ενθουσιασμένοι για ένα μυθιστόρημα που θυμίζει τα καλύτερα βιβλία του συγγραφέα, για ένα πολυπρόσωπο, τολμηρό και φιλόδοξο μυθιστόρημα που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημαντική θέση που κατέχει ο Franzen στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε επίσης το τελευταίο βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο με τίτλο «Χρονικά μιας ρευστής κοινωνίας», καθώς ο διακεκριμένος σημειολόγος και ιδιαίτερα επιτυχημένος συγγραφέας είναι ένας οξυδερκής παρατηρητής που γράφει με το οικείο και απροσποίητο ύφος που χαρακτηρίζει όλους τους μεγάλους δασκάλους. Ο Έκο είναι η χαρακτηριστική περίπτωση συγγραφέα το έργο του οποίου αποκτά διαφορετικό νόημα καθώς ο χρόνος περνάει.