Οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν τη δημιουργία από κοινού μιας «κακής τράπεζας» με το ΤΧΣ και ιδιώτες επενδυτές, ειδικά για τα μεγάλα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, Νίκο Καραμούζη.
Ο κ. Καραμούζης εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορη και αποτελεσματική λύση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Χρειαζόμαστε αποτελεσματική διαδικασία εκκαθάρισης των NPEs και τη χρειαζόμαστε γρήγορα. Οι τράπεζες μπορούν να στοχεύουν ρεαλιστικά στη μείωση των προβληματικών δανείων κατά 10 δισ. ευρώ τον χρόνο την επόμενη τετραετία, χωρίς εκτεταμένη απομείωση της αξίας ενεργητικού των NPEs μέσω αναγκαστικών πωλήσεων» σημείωσε ο πρόεδρος της Eurobank μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια πρόταση είχε κάνει και πριν από δύο χρόνια ο επίτιμος, σήμερα, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας. Ωστόσο, η πρόταση αυτή, για άγνωστους λόγους, δεν έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους των θεσμών.
Ο κ.Καραμούζης, σημειώνει ότι «η σημερινή πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες δεν συνίσταται στην κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά στην ισχυρή θέληση των διοικήσεων για την εκκαθάριση των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων» και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ενός κατάλληλου μηχανισμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επισημαίνει ότι οι μαζικές εξαναγκαστικές πωλήσεις σε πολύ χαμηλές τιμές θα προκαλέσουν ζημιά και διευκρινίζει:
«Μία τέτοια πολιτική σίγουρα θα εγείρει ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια, θα προκαλέσει εκροή καταθέσεων, θα επιμηκύνει τα capital controls και θα θέσει εμπόδια στην πρόσβαση των τραπεζών στην αγορά» .
Οι τράπεζες έχουν θέσει ως ρεαλιστικό στόχο τον περιορισμό των προβληματικών δανείων κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνβια και όπως είπε «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες οι πιθανές μέθοδοι για την την επίτευξη βιώσιμων λύσεων».