Συνέντευξη στο left.gr παραχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου ενόψει της επικείμενης έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
H αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να γίνει η ομαλή ένταξη των παιδιών των μεταναστών που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα στο εκπαιδευτικό σύστημα.«Είμαστε υποχρεωμένοι, απέναντι σε αυτό που λέμε Αριστερά, να εντάξουμε τα παιδιά των μεταναστών που θα μείνουν στην Ελλάδα, ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η απάντηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στα κλειστά σύνορα είναι η ίση αντιμετώπιση των παιδιών των μεταναστών, όπως όλων των παιδιών του κόσμου και της Ευρώπης. Από τη στιγμή που θα μείνουν κάποια από αυτά στην Ελλάδα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, απέναντι σε αυτό που λέμε Αριστερά, να τα εντάξουμε ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα. Να τους δώσουμε ελπίδα και να μας δώσουν ελπίδα», είπε στην συνέντευξη της η κ. Αναγνωστοπούλου.
Παράλληλα αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και συμπληρώνει πως καθηγητές και βιβλία είναι στη θέση τους προκειμένου να υποδεχτούν τους μαθητές με την έναρξη της νέας χρονιάς.
Οσον αφορά τα όσα είπε ο υπουργός παιδείας , Νίκος Φίλης για τις προσλήψεις καθηγητών, η αναπληρώτρια υπουργός πρόσθεσε: «Ο κύριος Φίλης έχει ήδη δεσμεύσει τα χρήματα για τις προσλήψεις αναπληρωτών που χρειάζονται για αυτήν τη σχολική χρονιά. Έχει πει, όμως, και κάτι επιπλέον ο υπουργός. Στην επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο του 2017, θα γίνει μόνιμη πρόσληψη όσων χρειάζονται για τη δημόσια εκπαίδευση. Εμείς, ως Αριστερά, αυτό που γίνεται με τους αναπληρωτές, πάντα το καταγγέλλαμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε αυτό το ζήτημα».
Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ιδιωτική εκπαίδευση και στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που είχαν ως αποτέλεσμα σφοδρή σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα σε σχέση με το άρθρο 28 σημείωσε: «Το άρθρο 28 της ιδιωτικής εκπαίδευσης αποτελεί τομή. Αποτελεί τομή γιατί μια κυβέρνηση, με κύριο κορμό την Αριστερά, βάζει φρένο σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη αντίληψη η οποία προσπαθούσε να μετατρέψει την εκπαίδευση σε εμπόρευμα. Από το 2011 ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, να μετατραπούν οι μαθητές σε «πελάτες» και οι καθηγητές σε «γκαρσόνια των πελατών». Το νομοσχέδιο σταματάει την «αντιμεταρρύθμιση» στην παιδεία. Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό φορέα, είναι λειτουργοί και πρέπει να προστατεύονται με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο από το κράτος και να μην είναι όμηροι στα χέρια του κάθε ιδιοκτήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι το άρθρο 28 για την ιδιωτική εκπαίδευση το ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ψήφισαν παρών η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, και κατά ψήφησαν η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή. Δεν περιποιεί τιμή αυτό για τη ΝΔ».
Σημείωσε, ότι κατά την γνώμη της πρέπει να γίνουν κάποιες βασικές τομές στην παιδεία οι οποίες είναι:«Η βασική τομή που πρέπει να γίνει είναι να ξαναγίνει το Λύκειο μια κανονική βαθμίδα της εκπαίδευσης και όχι προθάλαμος για τα ανώτατα ιδρύματα. Αυτό θα συμπαρασύρει και αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το σύστημα των εξετάσεων έχει φτάσει στα όριά του. Δημιούργησε μια υπεραναπτυγμένη παραπαιδεία, φροντιστήρια, παπαγαλία, υπονόμευσε το Λύκειο.Αυτό όμως που έχουμε πει, και το έχει πει και ο υπουργός, είναι ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανένα. Οι μεταρρυθμίσεις θέλουνε σύνεση, συναίνεση, σοβαρότητα. Δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα άμεσα που αναστατώνει τις ζωές εφήβων που ετοιμάζονται για τις εξετάσεις. Οι αλλαγές θα γίνουν σε βάθος χρόνου και θα είναι προειδοποιημένοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι».
Για τις εξελίξεις στην Τουρκία
Η αναπληρώτρια υπουργός σχολίασε και τις εξελίξεις στην Τουρκία: «Τοποθετήθηκα εξ αρχής υπέρ της συνταγματικής νομιμότητας. Κανένα πραξικόπημα δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ο αυταρχισμός του Ερντογάν, που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από πριν, τώρα πια είναι πραγματικός. Ελπίζω ότι η τουρκική κοινωνία θα αντιδράσει σε αυτόν τον αυταρχισμό και η δημοκρατία, με όλες της τις έννοιες, θα εφαρμοστεί επιτέλους στην Τουρκία. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια καμπή της ιστορίας και αυτή η καμπή μπορεί να γεννήσει το καλύτερο αλλά και άσχημα πράγματα», κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου.