Τα θέματα που κυριαρχούν στις κυριακάτικες εφημερίδες είναι ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση που ξεκινά αύριο, οι διαβουλεύσεις για το PSI και η κακή οικονομική κατάσταση των ταμείων με σενάρια μείωσης συντάξεων και εφάπαξ.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Κεραυνοί ΣΔΟΕ για τις «χρυσές αποδράσεις» των επωνύμων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δυσφορία, που αγγίζει τα όρια της αγανάκτησης, εκφράζεται από παράγοντες του ΣΔΟΕ για την «ευνοϊκή», όπως τη χαρακτηρίζουν, αντιμετώπιση των επώνυμων φοροοφειλετών από τους δικαστές".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "«Μακεδονία» το όνομα που έχει «υπογράψει» η Αμερική!".
Η εφημερίδα γράφει ότι "για τους Αμερικανούς το θέμα Σκόπια έχει κλείσει με την ονομασία. Στο «συρτάρι» του Αμερικανού πρέσβη υπάρχει ο προσδιορισμός «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» το οποίο έχει γνωστοποιήσει και σε άλλες ενδιαφερόμενες πρεσβείες".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Συντάξεις στο χείλος του γκρεμού".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ, αλλά και στις κύριες συντάξεις δεν αποκλείονται λόγω της οικονομικής κατάστασης των ταμείων, καθώς οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων μιλούν για νέα ασφαλιστική παρέμβαση".
Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Μακρά νύχτα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη η συνταγή του Μνημονίου. Περισσότερη λιτότητα, βαθύτερη ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία, λιγότερη Ευρώπη με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο που επέβαλε η Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής. Εικόνα καταστροφής μετά από πόλεμο εμφανίζει η ελληνική οικονομία και κοινωνία".
Η ΕΠΟΧΗ: "Η Ευρώπη στο αναμορφωτήριο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παραλογισμός; Καθόλου! πρόκειται για σχέδιο, το οποίο, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν εμπεριέχει ως σοβαρό ενδεχόμενο και την καταστροφή, ή και τη βραχυπρόθεσμη βλάβη των συμφερόντων των εμπνευστών του".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δραματική έκκληση Στεφανόπουλου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση με ικανότητες που θα εργασθεί για να τη βγάλει από τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει». Αυτό είναι το σαφές όσο και κατηγορηματικό μήνυμα, που στέλνει σήμερα, με βαρυσήμαντο άρθρο του στην «Κ», ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "10 μέτρα ψαλιδίζουν παροχές, μισθούς και συντάξεις".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "διπλή σκληρή διαπραγμάτευση για PSI plus και το νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση των 140 δισ. ευρώ ξεκινά αύριο το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να μπουν στα κρατικά ταμεία περί τα 88 δισ. γύρω στο Μάρτιο".
Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πάνε να αναβάλουν τις εκλογές για δύο χρόνια".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μεθοδεύουν παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι το τέλος της τετραετίας με νέο σχήμα από 20 τεχνοκράτες που θα οριστούν υπηρεσιακοί υπουργοί".
Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "«Πάμε να τους αλλάξουμε την Παναγία».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με μια ιστορική φράση του Κολοκοτρώνη εμψυχώθηκε ο Κ. Καραμανλής όταν αποφάσισε να συγκρουστεί με τον Τζορτζ Μπους, τον Απρίλιο του 2008, για να μην μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ως «Μακεδονία». Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διαμηνύσει ότι τυχόν ελληνική άρνηση απέναντι στην επιθυμία των ΗΠΑ «θα είχε συνέπειες», αλλά ο πρωθυπουργός του απάντησε κοφτά ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει επ΄ουδενί λόγο!»".
Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εφοδος τρόικας με τη νέα συνταγή".
Η εφημερίδα γράφει ότι "διαπραγματεύσεις για να «κλειδώσουν» δραστικές ρυθμίσεις ξεκινά από αύριο πολυμελές κλιμάκιο της τρόικας. Στη σκιά της προχθεσινής συνόδου κορυφής απαιτούνται οδυνηρές αναπροσαρμογές. Η τρόικα μέ όπλο τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής έρχεται στην Ελλάδα για να ανατρέψει τις συλλογικές συμβάσεις, να τοποθετήσει επιτρόπους, να απαιτήσει ακόμα 7,7 δισ. και να επιβάλει πολιτική συναίνεση".
Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Η λαϊκή αντεπίθεση να κατευθύνεται στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για το σοσιαλισμό".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "είναι φανερό ότι οι εξελίξεις που ζούμε, η καπιταλιστική κρίση και η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα επιβάλλουν την ενδυνάμωση της πάλης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, εντείνοντας τις προσπάθειες για ενιαία επαναστατική στρατηγική. Σ΄αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις του".
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "500.000 Ελληνες έβγαλαν έξω τα λεφτά τους".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "για το καλό των μητρικών τους τραπεζών δουλεύουν πλέον οι Ελληνες της Εμπορικής, της Citibank και της HSBC, καθώς κατευθύνουν τους πελάτες τους να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, και ειδικά σε χώρες που θεωρούνται ασφαλή καταφύγει, όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος".
ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Σώζεται το ευρώ και η Ελλάδα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το απαραίτητο βήμα «φυγής προς τα εμπρός» έκαναν προχθές οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που επιτέλους έδειξαν ότι έχουν τα πολιτικά ανακλαστικά και την βούληση να αντιμετωπίσουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις και το διαρκώς εντεινόμενο ντόμινο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη".
ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Η «Τράπεζα των κολλητών»".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αποκάλυψη-σοκ για τη λεηλασία των καταθέσεων της Proton Bank αποτελεί το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάζει «Το Βήμα». Σύμφωνα με αυτό, κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν από τα ταμεία της τράπεζας στην εταιρεία Alapis του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μέσα από ένα σύμπλεγμα τραπεζικών χρηματοδοτήσεων και επιχειρηματικών συναλλαγών".
Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Ελβετοψυχοι... φέρτε πίσω τα κλεμμένα!".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ντοκουμέντα στη Βουλή από εκείνους που μένουν ακόμα ελεύθεροι, αν και πολιορκημένοι από ξενόδουλους των κομμάτων τους".
ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Τζόγος ως τον Μάρτη".
Η εφημερίδα γράφει ότι "διττό είναι το παιχνίδι που παίζεται πίσω από τις συναντήσεις Μέρκελ-Σαρκοζί, τη συμφωνία στην προχθεσινή σύνοδο Κορυφής της ευρωπαϊκής Ενωσης και την απειλή η Ευρωζώνη των 17 να πάρει το μαστίγιο".
ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Κόβεται ακόμη ένας μισθός".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "έρχεται «μαχαίρι» 5-15% στις αποδοχές των εργαζομένων, ενώ το 2011 η μείωση έφτασε κατά μέσο όρο στο 12%. 1 στις 13 επιχειρήσεις χρωστάει τουλάχιστον τρία μηνιάτικα στους υπαλλήλους της. Η Τρόικα απαιτεί το «σπάσιμο» της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και τη μείωση του βασικού μισθού από τα 751,3 ευρώ στα 620 ευρώ".
Realnews: "Τελευταίο δώρο στον ιδιωτικό τομέα!".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κόβονται ο 13ος και ο 14ος μισθός σε 3.000.000 υπαλλήλους. Τι θα ζητήσει η τρόικα τη Δευτέρα στην Αθήνα. Απολύσεις εξπρές για εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες, πώληση κρατικής περιουσίας, ακόμη και σε τιμές... κρίσης, πρόσθετα μέτρα για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του 2011, σαφάρι για είσπραξη φόρων και πάταξη της φοροδιαφυγής".
FREE SUNDAY: "Συμφωνία χωρίς προοπτική".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Η σιδηρά πειθαρχία δεν συνοδεύεται από αναπτυξιακές ανάσες. Κούρεμα ομολόγων: τα «όρνεα» της κερδοσκοπίας δυσχεραίνουν τη διαπραγμάτευση. Ανοιξε ο δρόμος για γερμανική Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Αυτόματος συμψηφισμός επιστροφής και εισφοράς".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κατόπιν εντολής του Υπουργείου Οικονομικών οι εφορίες προχωρούν σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό της επιστροφής φόρου εισοδήματος με την οφειλή για την τριπλή έκτακτη εισφορά (φόρος αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά στην περιουσία)".
ΚΕΡΔΟΣ: "Μπίζνες μέσα στην ύφεση".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σαφή στροφή σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα υποστηρίζεται από μεταρρυθμιστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων στρεβλώσεων και θα δίνουν παράλληλα τη δυνατότητα επενδυτικών πρωτοβουλιών ακόμη και μέσα στην κρίση θα επιχειρήσουν από κοινού Ελλάδα και τρόικα, μετά την επίσημη πλέον διαπίστωση ότι το μοντέλο δημοσιονομικής εξυγίανσης, που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, είναι καταδικασμένο σε μαρασμό αν δεν συνοδευθεί από αναπτυξιακές δράσεις".