Μείωση αφίξεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο, κατά 42% σε σχέση με πέρυσι, δείχνουν τα στοιχεία αφίξεων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, που λειτουργεί και ως πύλη εισόδου επισκεπτών από την απέναντι ακτή στο νησί.
Σύμφωνα με αυτά, στη Λέσβο πέρυσι τον Αύγουστο πέρασαν 15.094 Τούρκοι τουρίστες. Φέτος τον ίδιο μήνα ήρθαν μόλις 8.836. Ας σημειωθεί ότι μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 15 του περασμένου Ιουλίου, η έμμεση απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, που επιβλήθηκε σε μεγάλο μέρος του τουρκικού πληθυσμού, είχε σαν αποτέλεσμα τον μηδενισμό των τουριστικών ροών, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Αυγούστου, όταν επετράπησαν ξανά τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Τελευταία ελπίδα πλέον των παραγόντων του τουρισμού στη Λέσβο, όσον αφορά την τονωτική ένεση στο δοκιμαζόμενο φέτος τουρισμό στο νησί, είναι ο Σεπτέμβριος. Όταν και οι μουσουλμάνοι το τριήμερο 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν το Κουρμπάν Μπαϊράμ.
Ας σημειωθεί, ότι στην αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου, στόχος των φορέων του τουρισμού ήταν να διατηρήσουν τον αριθμό των περσινών επισκέψεων, που έφτασαν τις 50.700. Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα, τη Λέσβο επισκέφθηκαν περίπου 28.000 Τούρκοι τουρίστες και εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσουν τις 35.000 με 40.000 μέχρι τέλος του χρόνου.
Ζητούνται μέτρα
Σειρά «μέτρων επιβίωσης» ζητά από την κυβέρνηση η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.
Συγκεκριμένα ζητείται:
- Η αναστολή, «λόγω ανωτέρας βίας, από έκτακτα και ακραία γεγονότα», των οφειλών των ξενοδοχείων προς το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τράπεζες κ.ά, των ακριτικών νησιών που επλήγησαν από το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.
- Η διαχείριση της εικόνας των ίδιων αυτών νησιών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, όπου ακόμα κυριαρχούν ρεπορτάζ, φωτο, video κλπ, της περσινής χρονιάς.
- Η παροχή ειδικών δελεαστικών κινήτρων, τόσο για την «ανάκαμψη», όσο και για την παραπέρα αύξηση του αριθμού των μέσων μεταφοράς στο νησί.
- Ο εξορθολογισμός των πάσης φύσεως τιμολογίων (Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τραπεζών κ.ά.).
- Η απαλλαγή από τον ΕΝΔΙΑ, των ξενοδοχείων των προσφυγόπληκτων, ακριτικών, νησιωτικών, ευαίσθητων προορισμών.
- Η εξυγίανση της αγοράς και η θεσμική θωράκιση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ