ΣΕΒ κατά κυβέρνησης: Επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα έρθουν με αυτόματο πιλότο - iefimerida.gr

ΣΕΒ κατά κυβέρνησης: Επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα έρθουν με αυτόματο πιλότο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Φωτιά και λάβρα» είναι το νέο δελτίο του ΣΕΒ για τις οικονομικές εξελίξεις, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, με «φαρμακερά» και ειρωνικά σχόλια για το πώς πολιτεύεται.

«Θα ήταν πιο φρόνιμο να εργαστούμε όλοι ώστε όταν έρθει η ανάπτυξη να φέρει μαζί της και σημαντική αύξηση της απασχόλησης, αντί να τη «στολίζουμε» με επίθετα και να τη μοιράζουμε πριν τη δούμε», ήταν η πρώτη βολή του ΣΕΒ σχολιάζοντας τα περί «δίκαιης ανάπτυξης» που αποτελεί κυβερνητική γραμμή. Η δεύτερη βολή είχε ως στόχο το μέτωπο της διαπραγμάτευσης και τη χαλαρότητα που φαίνεται να επικρατεί: «Η κυβερνητική αντίληψη ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις θα έρθουν μέσω αυτόματου πιλότου επειδή έκλεισε μέρος της 1ης αξιολόγησης είναι ανεδαφική. Παραγνωρίζει ότι η εμπιστοσύνη γκρεμίζεται σε μια νύχτα αλλά κάνει χρόνια να χτιστεί», ήταν το σχόλιο με φόντο τις καθυστερήσεις στη λίστα των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη υποδόση, που έχουν προκαλέσει τη ενόχληση των Ευρωπαίων.

Εν αναμονή των εξαγγελιών στη ΔΕΘ, ο ΣΕΒ θέτει τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση προ των ευθυνών τους για την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας ότι η η λύση στην οικονομική καχεξία της χώρας θα έρθει μόνο μέσα από την εξισορρόπηση της σχέσης κράτους και ιδιωτικού τομέα που εξακολουθεί να λειτουργεί σε βάρος του δεύτερου.

Τι ζητάει ο ΣΕΒ;

  1. Εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου, περιλαμβανομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς καθυστερήσεις στην επίτευξη των συμφωνηθέντων, για την εκταμίευση των δόσεων και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 
  2. Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί και ενεργοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου μέσω του Επενδυτικού Ταμείου, ώστε να προκληθεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
  3. Αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» με επιτάχυνση της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου και αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την πώληση επισφαλών απαιτήσεων και την αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
  4. Μείωση των φορολογικών συντελεστών στη βάση ενός ισοδύναμου προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, και αναγκαστικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου σε περίπτωση υστέρησης στην επίτευξη των στόχων επέκτασης της φορολογικής βάσης.
  5. Θέσπιση οριζόντιων φοροαπαλλαγών μέσω υπεραποσβέσεων επενδυτικών δαπανών, με όλη την επένδυση να αναγνωρίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως εκπεστέα δαπάνη στη χρονιά υλοποίησης της επένδυσης.
  6. Λήψη μέτρων για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της κατασκευαστικής δραστηριότητας, όπως η επανασχεδίαση του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην επιβάλλεται στη συσσώρευση ακίνητης περιουσίας μέσω του συμπληρωματικού φόρου, ο εξορθολογισμός φορολογικών και μη επιβαρύνσεων στα ακίνητα.

Το... κερασάκι στην τούρτα είναι η ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση- αλλά και την αντιπολίτευση- για το πώς χειρίζεται τις μνημονιακές δεσμεύσεις. οικονομικών και να ενισχυθεί η διαδικασία της ανταγωνιστικής οικονομικής ανάπτυξης. “Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν την πολυτέλεια της μικροπολιτικής σκοπιμότητας να εφαρμόζουν έξωθεν προερχόμενες οδηγίες και πολιτικές χωρίς να εξηγούν στον πληθυσμό γιατί το κάνουν. Το να ρίχνουν το φταίξιμο των σκληρών μέτρων που εφαρμόζονται στους προηγούμενους που κυβέρνησαν και τους «κακούς» ξένους που επιβουλεύονται τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας, εκτός του ότι δεν είναι αλήθεια δεν έχει και κάποια χρησιμότητα ως προς τι πρέπει να γίνει για να βγει η χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα της κρίσης και της ύφεσης”, αναφέρει χαρακτηριστικά, καταλήγοντας στο ότι όσο δεν λέγονται αλήθειες στους πολίτες κι όσο τα κόμματα ανακυκλώνουν τις συνταγές του παρελθόντος, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από το αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕΒ ανάπτυξη ΔΕΘ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ