Με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας να ναυαγεί και με τον αριθμό των εργαζομένων που αποχωρεί από τα υπουργεία να μην φτάνει τα επιθυμητά όρια, είναι πλέον πολύ πιθανό να ζητηθούν και απολύσεις μόνιμου προσωπικού.
Σύμφωνα με το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης από τους 8.700 υπαλλήλους που αποχωρούν, αυτοί που υπάγονται στην εφεδρεία, δεν ξεπερνούν τους 1000. Οι υπόλοιποι έχουν βγει στη σύνταξη με αίτησή τους και είναι αμφίβολο το αν η τρόικα τους συμπεριλάβει στον κατάλογο των εφέδρων.
Κατά συνέπεια υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο για μαζικές απολύσεις μονίμων υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν προϋπηρεσία ενός έως 2 χρόνων, με την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων. Ενώ ενδέχεται να εξεταστεί από μηδενική βάση η ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία και περιπτώσεων που εξαιρέθηκαν, όπως καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί, ιερείς, διπλωμάτες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και καλλιτέχνες.
Εντωμεταξύ με το νέο χρόνο η κυβέρνηση θα ασχοληθεί και με τα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, Σώματα Ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, αρχιερείς). Σε αυτές τις κατηγορίες τα επιδόματα θα παραμείνουν ελάχιστα όπως το νοσοκομειακής απασχόλησης για γιατρούς του ΕΣΥ και το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ενώ θα διατηρηθούν και όσα ισχύουν με το νέο μισθολόγιο για τους πολιτικούς υπαλλήλους του.