Στο πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος για την υπόθεση της Proton Bank ξεδιπλώνεται το κουβάρι της «λεηλασίας» της τράπεζας και των χρημάτων των καταθετών της από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Όπως προκύπτει η υπεξαίρεση των 52 εκατομμυρίων ευρώ για την οποία έχει κληθεί από τον εισαγγελέα το άλλοτε «παιδί-θαύμα» του Χρηματιστηρίου είναι απλώς ένα μικρό κομμάτι του σκανδάλου. Σύμφωνα με το πόρισμα, το ποσό που έκανε φτερά από την Proton, μέσω τραπεζικών συναλλαγών και χρηματοδοτήσεων, και κατέληξε στην Alapis είναι δεκαπλάσιο.
Όπως γράφει «Το Βήμα» οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας εντόπισαν πως πραγματοποιήθηκαν χρηματοδοτήσεις μεταξύ στελεχών, μετόχων και συνεργατών με προνομιακά και χαλαρά κριτήρια, σαν να αφορούν προσωπικές συναλλαγές, αγνοώντας και καταπατώντας τους βασικούς κανόνες και τις πρακτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ουσιαστικά ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είχε δημιουργήσει έναν κύκλο επιχειρηματιών με κοινά συμφέροντα γύρω από τις επιχειρήσεις του, οι οποίοι αντιμετώπιζαν την Proton ως «δικό» τους ταμείο, αδιαφορώντας για τους καταθέτες.
Πως είχε στηθεί το κόλπο
Ο Λαυρεντιάδης ήθελε η Alapis να επικεντρώσει της δραστηριότητες της στον κλάδο του φαρμάκου να απεμπλακεί από τις υπόλοιπες. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε και ύστερα και από την εισήγηση της Deutsche Bank -είχε προσληφθεί ως σύμβουλος- η διοίκηση της εταιρίας να προχωρήσει σε αποσχίσεις των θυγατρικών εταιρειών της. Ωστόσο σχεδόν το σύνολο των θυγατρικών εξαγοράστηκαν από εταιρείες, στις οποίες βασικοί μέτοχοι ήταν συνεργάτες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και στελέχη της Alapis, ενώ ο βασικός τους χρηματοδότης ήταν η Proton Bank.
Τα χρήματα που έφυγαν από τα ταμεία της τράπεζας ως δάνεια έφτανα το ποσό των 524 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτά τα 490 εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στην Alapis. Συμπερασματικά λοιπόν ο Λαυρεντιάδης έσπασε της εταιρεία σε κομμάτια, την μοίρασε σε φίλους και συνεργάτες, με δάνεια από την Proton Bank και τα λεφτά από τις καταθέσεις της τράπεζας μεταφέρθηκαν στη δική του τσέπη.
Όπως γράφεται και στο πόρισμα οι εξαγορές πραγματοποιήθηκαν με διαδικασίες εξπρές, με συνέπεια να εμφανίζονται πολλές παρατυπίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως προκύπτει από το πόρισμα, είναι η περίπτωση της έκδοσης του ομολογιακού δανείου της εταιρείας Rovinvest, του κ.Σοφοκλή Ρόβη, η οποία εξαγόρασε στις 9 Ιουνίου 2010 τις Provet και Κτηνιατρική Προμηθευτική.
Η Rovinvest στις 7 Ιουνίου ετοίμασε αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο απέστειλε την επομένη μέσω fax στην Proton Bank. Το δάνειο ύψους 57,6 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε την ίδια ημέρα και την επομένη εκταμιεύθηκε. Όπως αναφέρουν οι ελεγκτές στην συγκεκριμένη περίπτωση η χορήγηση του δανείου αποφασίστηκε χωρίς εισήγηση, καθώς αυτή κατατέθηκε μία εβδομάδα μετά, πολλά από τα πιστοποιητικά που προβλέπονται ως όρος για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου δεν είχαν κατατεθεί. Ωστόσο αυτή η περίπτωση δεν είναι η μοναδική καθώς τις ίδιες ημερομην΄λιες και πραγματοποιήθηκαν και άλλες παρόμοιες συναλλαγές όπως η εξαγορά της Alapis Medical & Diagnosis από τη Novo Atreus του κ.Γιάννη Μπαϊλάν, η εξαγορά της Μεντιτέκ από την First Aid Care, η οποία συστήθηκε λίγες ημέρες πριν της εξαγορά από τον κ.Αντώνη Ρογκόπουλο.
Και φυσικά η εταιρεία Devtec του Παντελή Ντεβετζή που πήρε δάνειο 57 εκατομμυρίων ευρώ για να εξαγοράσει την Gerolimatos Animal Health, αίτημα που κατατέθηκε την 8η Ιουνίου, με το ποσό να εκταμιεύεται την επόμενη ημέρα. Ό,τι ακριβώς έγινε και για τα 72 εκατομμύρια του κ. Κώστα Μπαλλή για την εξαγορά της Γερολυμάτος Cosmetics από την Ballis Personal and Home Care.
Υπενθυμίζεται πως ο κ.Λαυρεντιάδης που έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο εισαγγελέα τις 7 Δεκεμβρίου δεν προσήλθε και έλαβε νέα προθεσμία για τις 16 του μήνα.