Αυξημένο κίνδυνο πρόωρων εκλογών με αφορμή την δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο, και καθυστέρηση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «βλέπει» η BofA Merrill Lynch στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει, αν και παραμένει επιφυλακτικά αισιόδοξη για την Ελλάδα, ωστόσο το δεύτερο εξάμηνο του έτους πιθανώς να αποδειχθεί ιδιαίτερα «θορυβώδες».
Αν και η το β’ τρίμηνο η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη, την στιγμή που όλες οι προβλέψεις των αναλυτών έδειχναν προς συνέχιση της συρρίκνωσης, και έτσι εξέπληξε θετικά, η BofA υπογραμμίζει την αδυναμία των φορολογικών εσόδων και ιδιαίτερα την αστοχία κατά 337 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, επισημαίνοντας ότι εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μπορεί να απειληθεί η επίτευξη των στόχων του προγράμματος, γεγονός που λίγο-πολύ υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο ενεργοποίησης του κόφτη.
Όπως σημειώνει, αν και η θετική άποψη που είχε για την Ελλάδα για το τρέχον έτος, έχει γίνει πραγματικότητα και δεν έχει υπάρξει νέο ισχυρό σοκ, ωστόσο μπροστά μας, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις: ελάφρυνση του χρέους, ποιοτική χαλάρωση, δεύτερη αξιολόγηση και μία περίπλοκη πολιτική προοπτική για τη σημερινή κυβέρνηση.
«Όπως έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν, η χρονική στιγμή της συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα», τονίζει η BofA. Η ΕΚΤ πριν αποφασίσει για την ποιοτική χαλάρωση, θα περιμένει να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά και την πρόσφατη συμφωνία με τους πιστωτές.
Σύμφωνα με την BofA, η ΕΚΤ θα περιμένει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ να λύσουν τις διαφορές τους πριν από την προχωρήσει στην δική της αξιολόγηση για το χρέος της Ελλάδας και αυτό υποδηλώνει ότι η συμμετοχή στην ποιοτική χαλάρωση δεν είναι πιθανό να συμβεί το Σεπτέμβριο.
Ετσι, η Ελλάδα θα χρειαστεί να περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανότατα στις αρχές του 2017, πριν ενταχθεί στην ποιοτική χαλάρωση.
Αν και αυτή δεύτερη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα είναι σίγουρα πιο εύκολη από ό, τι η προηγούμενη, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ένας... περίπατος, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα. Όπως τονίζει, η πλειοψηφία του Αλέξη Τσίπρα παραμένει ισχνή και κατά τη διάρκεια της β΄ αξιολόγησης θα εφαρμοστούν αρκετά αμφιλεγόμενα μέτρα. Έτσι, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να είναι πολύ πραγματικός, όπως καταλήγει η BofA.