Η Αυστρία καταργεί το «Φουαγιέ του Τύπου» -Μία παράδοση 45 ετών - iefimerida.gr

Η Αυστρία καταργεί το «Φουαγιέ του Τύπου» -Μία παράδοση 45 ετών

Ο Μπρούνο Κράισκι ενημερώνει τους δημοσιογράφους το 1983. Φωτογραφία: Bild: APA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την παραδοσιακή, εδώ και δεκαετίες, τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των Αυστριακών δημοσιογράφων και των ξένων ανταποκριτών σε επίπεδο καγκελάριου και αντικαγκελάριου καταργεί τώρα η αυστριακή κυβέρνηση, "περιορίζοντας" την σε ενημέρωση από τους δύο συντονιστές υπουργούς του κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Την κατάργηση του αποκαλούμενου "Φουαγιέ του Τύπου", με τις ιστορικές του ρίζες, 45 χρόνια μετά από την καθιέρωσή του, ανακοίνωσε σήμερα στην κοινή γνώμη με μήνυμά του σε βίντεο, πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν.

Υποσχέθηκε ταυτόχρονα πως τόσο ο ίδιος όσο και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ θα βρίσκονται στη διάθεση των δημοσιογράφων όταν υπάρχουν σημαντικά και συγκεκριμένα θέματα, χωρίς ωστόσο, όπως επισήμανε, να πρέπει οι ίδιοι οπωσδήποτε να εμφανίζονται ενώπιον των εκπροσώπων των ΜΜΕ κάθε Τρίτη με απλές ανακοινώσεις μετά το υπουργικό συμβούλιο, κάτι που, όπως σημείωσε, συνιστά μία συνάντηση εργασίας.

Την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων απευθείας από τον ίδιο είχε καθιερώσει για πρώτη φορά, πριν από ακριβώς 45 χρόνια, το 1971, και διατήρησε ανελλιπώς όλα τα 13 χρόνια που ήταν επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης (1970-1983), ο ιστορικός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του - τότε ακόμη -- Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπρούνο Κράισκι.

Αυτό το "Φουαγιέ του Τύπου" υπήρξε τότε παγκόσμια πρωτοτυπία και ένα "επαναστατικό βήμα", δίνοντας τη δυνατότητα στους εκπροσώπους του Τύπου να έχουν άμεση πρόσβαση στην εξουσία και άμεση επαφή, σε εβδομαδιαία βάση, με τον αρχηγό της κυβέρνησης, όπως ανέφερε στο μήνυμά του ο Κρίστιαν Κερν, επισημαίνοντας πως τώρα, με τις μεγάλες εξελίξεις στον χώρο της ενημέρωσης, έχουν αλλάξει οι εποχές.

Για πολλούς το "Φουαγιέ του Τύπου" αποτελούσε στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ένα είδος μεγάλου σχολείου για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι συνέρρεαν κατά πολλές δεκάδες κάθε Τρίτη στο Μέγαρο της καγκελαρίας για να "αφουγκραστούν" τον διεθνούς κύρους πολιτικό Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος για πολλή ώρα - πολλές φορές επί ολόκληρο δίωρο - συνομιλώντας ανοικτά μαζί τους, όχι μόνον ενημέρωνε, αλλά επεξηγούσε και ανέλυε τους πολιτικούς συσχετισμούς, κυρίως τους διεθνείς, κάνοντας εκτεταμένες αναφορές στην ιστορία.

Την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον καγκελάριο -- αργότερα μαζί με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του δευτέρου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού - συνέχισαν οι διάδοχοι του Μπρούνο Κράισκι στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού, πλέον, Κόμματος, το οποίο ηγείται των αυστριακών κυβερνήσεων συνασπισμού από το 1983 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 2000-2006.

Την επταετία αυτή κυβερνούσε στην Αυστρία ο αμφιλεγόμενος συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του τότε διαβόητου αρχηγού του, του Γεργκ Χάιντερ, με επικεφαλής ως καγκελάριο, τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο οποίος διατήρησε μεν το "Φουαγιέ του Τύπου", αλλά λαμβάνοντας πολλά μέτρα "αποστασιοποίησης" από τους δημοσιογράφους, τους οποίους - ειδικότερα τους ξένους ανταποκριτές -- η κυβέρνησή του αντιμετώπιζε με ιδιαίτερη επιφύλαξη.

Ο εμπνευστής του "επαναστατικού" για την εποχή του "Φουαγιέ του Τύπου" Μπρούνο Κράισκι - του οποίου είναι γνωστοί οι αγώνες κατά της επτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, τόσο ως καγκελάριου όσο και από το βήμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς της οποίας διετέλεσε για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος, υπήρξε για 26 χρόνια μέλος αυστριακών κυβερνήσεων και για 13 χρόνια αρχηγός αυτοδύναμης κυβέρνησης, δύο μοναδικά "ρεκόρ" στην ιστορία της Αυστρίας.

Τα 13 χρόνια της καγκελαρίας Κράισκι (από το 1970 μέχρι το 1983, όταν ο ίδιος παραιτήθηκε για λόγους υγείας) σημάδεψαν την Αυστρία με μια σειρά μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες υπήρξαν καινοτομίες για την Ευρώπη και αποτέλεσαν αργότερα πρότυπα για άλλες χώρες.

Στο εξωτερικό ο Μπρούνο Κράισκι θεωρείτο πάντα ο σημαντικότερος μεταπολεμικά πολιτικός της Αυστρίας, με διεθνή ακτινοβολία, ενώ τεράστιας εκτίμησης έχαιραν η γνώμη του και οι αγώνες του για την ύφεση και την ειρήνη, τη συνεννόηση Βορρά-Νότου, Ανατολής και Δύσης.

Πολύτιμες ήταν οι απόψεις και οι μεσολαβήσεις του στο Μεσανατολικό, όπου είναι διεθνώς γνωστές οι πρωτοβουλίες του για την αποκατάσταση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος τον θεωρούσε και εξακολουθεί να τον θεωρεί και μετά τον θάνατο του, στις 29 Ιουλίου του 1990 , ως τον μεγαλύτερο φίλο του.

Για την χώρα του, ο Μπρούνο Κράισκι θεωρειται από πολλούς αναλυτές και ιστορικούς η μεγαλύτερη πολιτική προσωπικότητα του 20ου αιώνα στην Αυστρία, ο οραματιστής και πολιτικός αναμορφωτής, ο οποίος ανέδειξε τη χώρα του σε υπόδειγμα κοινωνικού συστήματος, ανθούσας οικονομίας, δυναμικής πνευματικής και πολιτιστικής ζωής, αλλά συγχρόνως και σε τόπο διεθνούς συνάντησης, διαλόγου και συνεννόησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ