Τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών ζει αυτές τις ημέρες η Ρωσία, με χιλιάδες διαδηλωτές να οργανώνουν κινητοποιήσεις σε όλη την επικράτεια, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες εκλογές, ενώ έχουν απέναντί τους πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προχωρούν σε εκατοντάδες συλλήψεις κάθε μέρα.
Δεκάδες συγκεντρώσεις προγραμματίστηκαν και θα προγραμματιστούν σε όλη την χώρα, από το ευρωπαϊκό κομμάτι, μέχρι τα Ουράλια Όρη, και το Βλαδιβοστόκ, με το πλήθος ωστόσο να αποτελεί ένα ετερόκλητο σύνολο, με ένα όμως αίτημα, δικαιοσύνη και επανάληψη των εκλογών.
Δεκάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής κατά την διάρκεια αυτών των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όμως αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει τους Ρώσους, οι οποίοι πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη που οργανώνουν είτε μέσω κινητών τηλεφώνων είτε μέσω του διαδικτύου.
Όπως δημοσιεύει χαρακτηριστικά το BBC, σε παγκόσμια κλίμακα οι αριθμοί των διαδηλωτών δεν είναι μεγάλοι, -δεν ξεπερνούν τις 30.000 περίπου όταν συγκεντρώνονται-, όμως για την Ρωσία που έχει να δεί τέτοιου είδους κινητοποιήσεις από την δεκαετία του 90' είναι ένα «ξύπνημα» για την πολιτική της τάξη.
«Απαιτούμε δικαιοσύνη»
Η αστυνομία υποστηρίζει πως οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούν τις 25.000, και μεταξύ αυτών βρίσκονται κομμουνιστές, εθνικιστές, αλλά και φιλελέυθεροι.
Οι Αρχές επέτρεψαν τις διαδηλώσεις με τον όρο να φύγουν από την κεντρική Πλατεία Ελευθερίας και να μετακινηθούν στην Πλατεία Μπολότναγια, ένα νησάκι στο Ποτάμι της Μόσχας, λίγο πιό νότια από το Κρεμλίνο, όπου σύμφωνα με τις Αρχές είναι πολυ πιο εύκολο το σημείο αυτό να ελεγχθεί.
Ωστόσο πολλοί είναι οι πολίτες που αψηφούν τόσο τις εντολές, αλλά και την παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών στην Πλατεία Ελευθερίας και πηγαίνουν να διαδηλώσουν εκεί.
«Αυτή είναι Ιστορία στην δημιουργία της Ρωσίας», δήλωσε ένας 41χρονος υπάλληλος στον χρηματοοικονομικό τομέα που αρκέστηκε στο να πει πως το όνομά του είναι Αντόν, ο οποίος καταλήγει στις δηλώσεις του στο Ρόιτερς πως «Οι Ρώσοι ζητούν δικαιοσύνη μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, δικαιοσύνη στις εκλογές».
Όπως σημειώνει το BBC, η Μόσχα έχει εικόνα αστυνομοκρατούμενης περιοχής και όχι δημοκρατίας. Είναι ένα «ταρακούνημα» στην δωδεκαετή σχεδόν πολιτική κυριαρχία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ακόμη και στο διαδίκτυο φαίνεται πως οι Ρώσοι οργανώνονται με σχεδόν 13.000 ανθρώπους να δηλώνουν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως θα παρευρεθούν σε κινητοποιήσεις στην Αγία Πετρούπολη και άλλους 20.000 να δηλώνουν πως ίσως παρευρεθούν.
Στα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε η ρωσική Δούμα, φαίνεται πως η «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν έπεσε από το ποσοστό του 69% στο 49%, μένοντας ωστόσο μακράν το κόμμα με τα μεγαλύτερα ποσοστά.
Η χώρα πάντως «βουίζει» από τις αυξανόμενες καταγγελίες πολιτών, μέσω τηλεφώνων και του διαδικτύου, οι οποίοι υποαστηρίζουν πως οι εκλογές ήταν μία καλοστημένη απάτη. Υπενθυμίζεται πως ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, παρακίνησε τον Πούτιν να παραδεχθεί την νοθεία στις εκλογές και να τις επαναλάβει.
Ωστόσο ο Πούτιν δεν δέχεται να αφήσει τα ηνία της εξουσίας και κατηγορει την Δύση και πιο συγκεκριμένα τις ΗΠΑ πως αυτές πυροδοτούν τις διαδηλώσεις.