«Πυρ ομαδών» δέχεται η Βουλγαρία από Ελλάδα και Ρωσία μετά τις νέες παλινωδίες της Σόφιας σχετικά με την κατασκευή του πετρελαιγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν οι προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Σιμεόν Ντιάνκοφ κατά τις οποίες η Σόφια αποφάσισε να ζητήσει τη διάλυση της κοινοπραξίας Trans Balkan Pipeline στην οποία συμμετέχουν και οι τρεις χώρες.
Αθήνα και Μόσχα «βράζουν»
Αθήνα και Μόσχα φαίνεται να «βράζουν» με τη Βουλγαρία καθώς ο βόρειος γείτονάς μας διαρκώς εφευρήσκει προβλήματα προκειμένου να καθυστερήσει η κατασκευή του αγωγού. Μετά το θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης το οποίο είχε εγείρει η Σόφια, πριν λίγες μέρες και ενώ η βουλγαρική κυβέρνηση αποδέχθηκε ανεπιφύλακτα την περιβαλλοντική μελέτη που συνοδεύει το έργο, τώρα ανακοινώνουν την πρόθεση για διάλυση της κοινοπραξίας. Όλα αυτά, τη στιγμή που είχε δρομολογηθεί η από κοινού διαβούλευση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα προέκυπταν από την υλοποίηση του έργου.
Το έργο έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική και περιβαλλοντική σημασία, καθώς παρακάμπτει την Τουρκία και τα Στενά, δίνοντας μια εναλλακτική διέξοδο στο ρωσικό πετρέλαιο και αναβαθμίζοντας τη θέση της χώρας μας στην παγκόσμια ενεργειακή «σκακιέρα». Επιπλέον μέσω της χερσαίας μεταφοράς παρακάμπτεται ο Βόσπορος ο οποίος είναι συγκοινωνιακά κορεσμένος αλλά και επίφοβος για σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα.
Ζητούν επίσημη ενημέρωση από Σόφια
Το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη ανάμεσα στον αρμόδιο υφυπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη με τον Ρώσο Πρέσβη Βλαντιμίρ Τσκικβισβίλι, ο οποίος μετέφερε την κατηγορηματική προσήλωση του Ρώσου υπουργού Ενέργειας - και, συνολικά, της ρωσικής ενεργειακής πολιτικής - για την κατασκευή του αγωγού.
Επιπλέον ο πετρελαιαγωγός αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης της Ελληνορωσικής Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα στην Αθήνα.
Αθήνα και Μόσχα εντείνουν τις πιέσεις, ζητώντας την αναβολή της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Trans Balkan Pipeline, που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου στο Άμστερνταμ, καθώς αναμένουν αίτημα της βουλγαρικής πλευράς για λύση της εταιρείας.
Ελλάδα και Ρωσία ζητούν επίσημη ενημέρωση από την Βουλγαρία, ενώ απαιτούν την εξόφληση των 6 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Σόφια στην Trans Balkan Pipeline για τα λειτουργικά της έξοδα. Μένει να δούμε αν η τελευταία κίνηση της Βουλγαρίας αποτελεί την «ταφόπλακα» του έργου ή αν είναι μια ακόμη περιπέτεια σε ένα πολύπαθο έργο...