Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας μετά το εγκεφαλικό που υπέστη το Σάββατο, έγραψε σήμερα η κόρη του Λόλα Καρίμοβα-Τιλίγεβα στη σελίδα της στο Instagram.
Ο 78χρονος Καρίμοφ, που κυβερνά το Ουζμπεκιστάν τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια, από τότε που η χώρα ήταν σοβιετική δημοκρατία, δεν έχει ορίσει διάδοχο. Αυτό σημαίνει ότι μια μεταβίβαση της εξουσίας πιθανόν να αποφασιστεί εντός ενός στενού κύκλου της οικογένειάς του και ανώτατων αξιωματούχων.
"Επί του παρόντος είναι πολύ νωρίς να κάνουμε προγνώσεις για την μελλοντική του κατάσταση. Θα ήμουν ευγνώμων στον οποιονδήποτε στηρίξει με την προσευχή του τον πατέρα μου", γράφει η κόρη του.
Η κυβέρνηση της χώρας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην κεντρική Ασία ανακοίνωσε χθες ότι ο Καρίμοφ νοσηλεύεται, χωρίς να αναφέρει άλλα στοιχεία.
Αν δεν υπάρξει συναίνεση στο θέμα της μεταβίβασης της εξουσίας η χώρα αυτη των 32 εκατ. κατοίκων θα κινδύνευε να αποσταθεροποιηθεί. Το Ουζμπεκιστάν αποτελεί εδώ και καιρό στόχο ισλαμιστών εξτρεμιστών και κατέχει στρατηγική γεωγραφική θέση, βόρεια του Αφγανιστάν.
Τα ονόματα που ακούγονται για τη διαδοχή του Καρίμοφ είναι μεταξύ άλλων του νυν πρωθυπουργού Σαβκάτ Μιρζιόγεφ και του Ρουσλάμ Αζίμοφ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Ο Καρίμοφ δεν έχει γιους, οι οποίοι θα μπορούσαν να θεωρούνται διάδοχοί του, σύμφωνα με την επικρατούσα πατριαρχική νοοτροπία. Η μεγαλύτερη κόρη του, η Γκουλνάρα, έχει πέσει σε δυσμένεια. Κατηγορείται για διαφθορά έπειτα από την κριτική που άσκησε εναντίον των άλλων μελών της οικογένειάς της. Δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που αρκετά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το 2014 ότι έχει τεθεί υπό κατ 'οίκον περιορισμό.
Η δεύτερη κόρη του, η Λόλα, διαμένει στο Παρίσι όπου είναι πρεσβευτής του Ουζμπεκιστάν στην UNESCO. Το 2013 δήλωσε ότι έχει να μιλήσει στην Γκουλνάρα 12 χρόνια.
Ο Καρίμοφ πέρασε από όλες τις βαθμίδες του μηχανισμού του Κομμουνιστικού Κόμματος την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης για να γίνει τελικά ο επικεφαλής του σοβιετικού Ουζμπεκιστάν το 1989. Κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία και όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητη, το 1991.
Τον Μάρτιο του 2015 επανεξελέγη πρόεδρος για μια νέα πενταετή θητεία με ποσοστό πάνω από 90%, σε μια ψηφοφορία που εξελίχθηκε χωρίς να υπάρξουν εκπλήξεις και χωρίς πραγματική αντιπολίτευση και παρά τις επικρίσεις δυτικών παρατηρητών που κατήγγειλαν πολλές παρατυπίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ