Μπροστά στην μικρή οθόνη περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο οι περισσότεροι έλληνες έφηβοι, ένα γεγονός που έχει σημαντικές συνέπειες τόσο στην κοινωνικοποίησή τους όσο και στην υγεία τους, αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα ένας στους έξι εφήβους στη χώρα μας, περνά μπροστά σε μια οθόνη ηλεκτρονικής συσκευής τουλάχιστον 6 ώρες, αριθμός που έχει τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία ενώ το 38,5% των μαθητών ασχολείται με τηλεόραση, DVD ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές τουλάχιστον 3 ώρες ημερησίως όλες τις ημέρες της εβδομάδας και η συμπεριφορά αυτή συνδέεται σε μεγάλο ποσοστό με ανθυγιεινές διατροφικές συνθήκες.
Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι:
- Σχεδόν δύο στους πέντε μαθητές (38,3%) παρακολουθούν τηλεόραση / DVD τουλάχιστον τρεις ώρες ημερησίως όλες τις ημέρες της εβδομάδας, σε υψηλότερο ποσοστό οι 13χρονοι (42,5%).
- Περισσότερες ώρες οι έφηβοι βλέπουν τηλεόραση / DVD τα Σαββατοκύριακα συγκριτικά με τις ημέρες του σχολείου.
- Σε ποσοστό 12% οι έφηβοι που βλέπουν τηλεόραση / DVD τουλάχιστον τρεις ώρες κάθε μέρα έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δηλαδή καταναλώνουν συχνά γλυκά ή αναψυκτικά, ενώ σπάνια τρώνε φρούτα ή λαχανικά.
- Ένας στους πέντε εφήβους που παρακολουθούν τηλεόραση ή DVD τουλάχιστον τρεις ώρες κάθε μέρα είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, κυρίως τα κορίτσια και οι 11χρονοι.
- Το 16,4% των εφήβων, κυρίως τα αγόρια και οι μαθητές ηλικίας 13-15 ετών, βρίσκονται τουλάχιστον έξι ώρες κάθε μέρα μπροστά από μία οθόνη τηλεόρασης, ηλεκτρονικού υπολογιστή ή ειδικής κονσόλας για ηλεκτρονικά παιχνίδια.
«Η συχνή σωματική άσκηση έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των εφήβων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που ασκούνται σωματικά ημερησίως για 60 λεπτά έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, σχολική επίδοση, αυτοεκτίμηση, ομαλή διαχείριση άγχους και είναι πιο κοινωνικοί συγκριτικά με εκείνους που ασκούνται λιγότερο συχνά ή και καθόλου. Επίσης, οι έφηβοι που συμμετέχουν σε φυσικές δραστηριότητες (π.χ. αθλητικές ομάδες, εκμάθηση χορού) και υιοθετούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να είναι δραστήριοι και ως ενήλικοι. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικά η σωματική άσκηση αποτελεί, τέλος, προστατευτικό παράγοντα για την έναρξη χρήσης και κατάχρησης αλκοόλ και καπνού τόσο στην εφηβεία όσο και στην ενήλικη ζωή», αναφέρεται στην έρευνα του Ινστιτούτου.