Παπαδήμος:«Παραμένει ανοιχτό το θέμα των ευρωομολόγων» - iefimerida.gr

Παπαδήμος:«Παραμένει ανοιχτό το θέμα των ευρωομολόγων»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέλυσε τα αποτελέσματα της Συνόδου, τονίζοντας πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι σημαντικές για την επίλυση της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «Δεν απορρίπτονται τα ευρωομόλογα», και υποστήριξε ότι το θέμα των κοινών ευρωπαϊκών τίτλων θα συζητηθεί σε Σύνοδο το Μάρτιο.

Αναφερόμενος στα μέτρα είπε πως πρόκειται για ουσιαστικά μέτρα και μίλησε για δύο δύο δέσμες μέτρων που ελήφθησαν. Η πρώτη αφορά στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και η δεύτερη στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η πρώτη δέσμη μέτρων προβλέπει μεγαλύτερο συντονισμό στην οικονομική πολιτική και ενίσχυση της πειθαρχίας. Η δεύτερη δέσμη μέτρων προβλέπει τη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Παράλληλα τόνισε πως αν μια χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3% τότε θα ακολουθείται αυτοματισμός κυρώσεων, ενώ τα κράτη που παρουσιάζουν υπερβολικό έλλειμμα θα πρέπει να υποβάλλουν διαρθρωτικά προγράμματα. Πρόσθεσε επίσης ότι υιοθετήθηκε δημοσιονομικός κανόνας που προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισορροπημένοι.

Σχετικά με την επικείμενη έναρξη των συζητήσεων με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα, που αφορά στην περίοδο 2013-2015, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «πρόσθετες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις», αναφέροντας ότι «Ο σκελετός παραμένει ο γνωστός. Τα μέτρα που συζητάμε θα αφορούν τη χώρα μας όταν φτάσει στο επίπεδο του μηδενισμού των ελλειμμάτων. Μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει και θα είναι σε θέση να ασκεί δημοσιονομική πολιτική σύμφωνα με τους κανονισμούς».

Επίσης, αναφέρθηκε και στα χθεσινά μέτρα της ΕΚΤ τα οποία και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς όπως εκτίμησε θα συντελέσουν, μεταξύ άλλων, στον περιορισμό των εντάσεων στις αγορές ομολόγων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ