«Και μόνον η σκηνή με τον Πύρρο Δήμα να ανακόπτει την Χρυσή Αυγή στη Βουλή αξίζει όσο πολλοί βουλευτές επικρατείας όλων των κομμάτων μαζί» σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κριτική της Αυγής στο πρόσωπο του Ολυμπιονίκη.
Επιπλέον, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στις νουθεσίες της εφημερίδας στην Κατερίνα Στεφανίδη: «Αλλά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι η μητέρα της είναι «συντρόφισσα», δηλαδή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Στεφανίδη όμως αντέδρασε με μια καθαρότητα και μια σαφήνεια η οποία την καθιστά για δεύτερη φορά νικήτρια, σε αυτού του τύπου τις μάχες. Μου έκανε εξαιρετική εντύπωση» είπε με έμφαση.
Γιατί ο Πύρρος;
«Γιατί ο Πύρρος; Γιατί, ήταν βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και δεν ήταν όπως η κα. Σακοράφα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που πήρε την έδρα της και έφυγε για να περιμένει να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μετά ευρωβουλευτής, ή δεν ήταν μια άλλη Ολυμπιονίκης που ασχολείται με την πολιτική όπως η κα. Πατουλίδου που είχε μια πιο περίπλοκη διαδρομή» είπε ο Ευ. Βενιζέλος για να προσθέσει: «Έμεινε συνεπής ο Πύρρος Δήμας. Έδωσε τη μάχη του 2012 όταν ήξερε ότι υφίσταται φθορά, όταν ήξερε ότι μπαίνει μπροστά για να συμβολίσει την άρση των εθνικών βαρών, όπως είχα πει τότε. Αλλά ξέρετε τι προβλήματα είχα αντιμετωπίσει τότε με την επιλογή του Πύρρου Δήμα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας και από τον δικό μας χώρο, που δεν θεωρούσαν ότι η επιλογή αυτή είναι επαρκώς πολιτική ή επαρκώς κεντροαριστερή ή επαρκώς πασοκική; Ενώ επρόκειτο για τον μεγαλύτερο συμβολισμό της εθνικής προσπάθειας».
Σε συνέντευξή του στον Χρήστο Χωμενίδη και στον Μ. Προβατά στον ΒΗΜΑfm ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση.
Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ
«Υπάρχει μια μετάλλαξη του μικρού ΣΥΡΙΖΑ του 4%, που ήταν ένα ριζοσπαστικό κόμμα της κομμουνιστικής αριστεράς, σε κάτι τελείως διαφορετικό, σε ένα μόρφωμα, το οποίο θα μου επιτρέψετε να πω, θα το ονόμαζα οι «ανεξάρτητοι Έλληνες του ΣΥΡΙΖΑ» και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε. Παράλληλα έκανε λόγο για «εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα το οποίο είχε ως βασικό σκοπό την κατάληψη της εξουσίας».
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία «άλλου τύπου» που «δεν είναι η συμβατική αλαζονεία της εξουσίας. Είναι μια αλαζονεία που έχει αξιακά, ιδεολογικά και ιστορικά χαρακτηριστικά».
Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει, η υποστήριξη από την κοινωνία αυτή τη στιγμή. Η αναφορά του κ. Τσίπρα δεν είναι πρωτίστως η κοινωνία αυτή τη στιγμή. Ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή και η ομάδα του ασχολούνται με την υποστήριξη κύκλων» και εξήγησε: «Διαμορφώνουν συσχετισμούς οι οποίοι είναι συσχετισμοί θυλάκων εξουσίας- μπορεί να είναι επικοινωνιακοί, οικονομικοί, μπορεί να είναι επαφές με το εξωτερικό, εκτελωνίζουν αυτή τη δήθεν υποστήριξη από το εξωτερικό διότι είναι δήθεν τα παιδιά τα οποία κάνουν καλά τη δουλειά, και μπορούν να είναι πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί. Ενώ φυσικά το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι αναποφάσιστοι, αντιφατικοί, αναποτελεσματικοί, και όλο αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα έχει προκαλέσει μια κολοσσιαία βλάβη. Και υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι προφανώς συναλλάσσονται με την κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο το οποίο θα το θίξουμε πολιτικά και θεσμικά κάποια στιγμή ,όπως πρέπει και όπου πρέπει».
Για την Κεντροαριστερά
Υπενθύμισε την προσπάθεια της ΕΛΙΑΣ από το 2012 και διεμήνυσε ότι οι προσπάθειες έχουν ήδη αργήσει πολύ. Επεσήμανε ότι η κατάτμηση του χώρου είναι πρόβλημα και πως «πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να διατυπώσουν μία ενιαία πρόταση, όχι μόνο πολιτικά και προγραμματικά, αλλά και οργανωτικά. Δηλαδή να υπάρξει ένα υποκείμενο, ένα συλλογικό πολιτικό υποκείμενο». Κατά τον κ. Βενιζέλο «ηγετικές προσωπικότητες ο χώρος αυτός έχει πάρα πολλές» αλλά παρατήρησε ότι «φταίει η δυσκολία πάρα πολλών ανθρώπων να αποδεχθούν το ρόλο που έπαιξε το ΠΑΣΟΚ την περίοδο από το 2009, 2010 και μετά». Διεμήνυσε δε ότι το να υπάρχουν σχήματα, να υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες, να υπάρχουν ας το πούμε έτσι, εμμονές σε μία διεκδίκηση προσωπικών ρόλων, δεν σημαίνει τίποτα στη φάση αυτή, διότι δεν έχει και πεδίο να αναπτυχθεί ένας τέτοιος προσωπικός ρόλος».
Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό πλαίσιο αναφοράς, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο εθνικής συναίνεσης.
Διερωτήθηκε «τι θα πει στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας: «Τι να πει, να κάνει μνημόσυνο επί τίνος πράγματος, ή να γιορτάσει την επέτειο τίνος πράγματος, των εξαγγελιών του προγράμματος της Θεσσαλονίκης;».
Ερωτηθείς αν κινδυνεύει η δημοκρατία, απάντησε ότι «κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή».