Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα έδωσε προθεσμία 48 ωρών για να απομακρυνθούν από διοικητικές θέσεις όσοι δημόσιοι υπάλληλοι «είναι ενάντια στην επανάσταση».
Ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος PSUV, Χόρχε Ροντρίγκες δήλωσε: «Με εντολή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο καλέσαμε 5 υπουργούς της κυβέρνησης για να τους δώσουμε μια λίστα με τα ονόματα εκείνων που, ενώ πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, βρίσκονται σε θέσεις εμπιστοσύνης του δημοσίου. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις άνθρωποι που είναι ενάντια στην επανάσταση».
Πρόκειται για τους δημοσίους υπαλλήλους που υπέγραψαν πρόσφατα υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του Νικολάς Μαδούρο, που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση. Υπέρ της διεξαγωγής έχουν υπογράψει περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες, πολλοί από τους οποίους δεν ανήκουν στην αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έκανε λίστες με τα ονόματα όσων υπέγραψαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και εντόπισε ποιοι από αυτούς εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στη Βενεζουέλα, πρόκειται για περίπου 4 χιλιάδες άτομα. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πάντως, αν οι υπάλληλοι αυτοί θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ή θα απολυθούν οριστικά.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κατήγγειλε ότι ο Μαδούρο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστήριξε ότι άνθρωποι που πρόσκεινται στην κυβέρνηση έχουν εξαπολύσει απειλές και διώξεις εναντίον όσων έχουν ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. «Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να απολύεται λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Μετα ο Μαδούρο να μη παραπονιέται αν οδηγηθεί σε κάποιο Διεθνές Δικαστήριο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο κ. Καπρίλες.
Ο Νικολάς Μαδούρο, είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες ότι αν η αντιπολίτευση προσπαθήσει να προχωρήσει σε πραξικόπημα εναντίον του, θα εξαπολύσει τέτοιες διώξεις που ο Ερντογάν θα θυμίζει «μωρό σε κούνια».
Η ενωμένη αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα (MUD) έχει προκηρύξει μια μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση για την επόμενη Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, με την ονομασία «Η μεγάλη πορεία του Καράκας», ζητώντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του Νικολάς Μαδούρο, κάτι που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει απορρίψει. Η κυβέρνηση από την πλευρά της κάλεσε για την ίδια μέρα, να βγουν στους δρόμους και οι οπαδοί του Μαδούρο, «για να προστατεύσουν την επανάσταση», με αποτέλεσμα πολλοί να εκφράζουν φόβους για επεισόδια την ημέρα της διαδήλωσης. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, σε συνέντευξη που είχε δώσει στο iefimerida είχε δηλώσει πως «αν γίνει δημοψήφισμα και καθαιρεθεί ο Μαδούρο, σε 30 μέρες θα προκηρυχθούν εκλογές και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα δώσει αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους που ο Μαδούρο έχει σήμερα στις φυλακές». Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να δώσει αμνηστία στους λεγόμενους πολιτικούς κρατούμενους και επίσης δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, καταγγέλλει έναν «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της χώρας και μια επιχείρηση με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας, ενορχηστρωμένη από την αντιπολίτευση αλλά και τις ΗΠΑ. Στη Βενεζουέλα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αντιδράσεις από τους πολίτες, ενώ πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγρο υποστήριξε πως «στη Βενεζουέλα η Δημοκρατία έχει τελειώσει» και κάλεσε τον Μαδούρο να αποφυλακίσει τους πολιτικούς κρατούμενους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο ηγέτης της αντιποίτευσης Λεοπόλδο Λόπες.