ΕΟΦ και Υπουργείο Υγείας «κήρυξαν πόλεμο» στο ηλεκτρονικό τσιγάρο - iefimerida.gr

ΕΟΦ και Υπουργείο Υγείας «κήρυξαν πόλεμο» στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο φάνταζε πριν λίγο καιρό ως η ιδανική λύση προκειμένου να μπορέσουν οι καπνιστές να κόψουν την επιβλαβή συνήθεια. Ωστόσο, ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καπνιστών ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι επιβλαβή για την δημόσια υγεία. δημιουργούν φόβους στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ τονίζει ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο με χρήση νικοτίνης, υπάγονται στα «φαρμακευτικά προϊόντα» και συνεπώς δεν επιτρέπεται να τεθούν στην αγορά χωρίς άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει χορηγήσει καμία τέτοια άδεια και καμία εταιρεία (από αυτές που δηλώνουν ψευδώς ότι έχουν πάρει άδεια) δεν έχει καταθέσει αίτηση με τεκμηρίωση για την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εν λόγω προϊόντων.

Λόγω της ανυπαρξίας μελετών για τον έλεγχο της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο ΕΟΦ προέβη σε κατάσχεση ηλεκτρονικών τσιγάρων και την καταστροφή τους ενώ πρότεινε την απαγόρευση της διάθεσης του. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα ελέγχους για να διαπιστωθεί που ακριβώς πωλούνται παράνομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου εντός καταστήματος θα τιμωρείται με πρόστιμο που μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ και να φθάνει ακόμη και τα 500. Για τους καταστηματάρχες το χαράτσι μπορει να είναι από 1000 ευρώ και να καταλήγει ακόμη και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας!

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Ποιο όμως είναι το πρόβλημα; Μέσα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπάρχει ένας μηχανισμός που παράγει ένα ζεστό ατμό και περιέχει μεταξύ άλλων την ουσία αλδεϊνη η οποία θεωρείται επιβλαβής για τον οργανισμό. Από και μετά η περιεκτικότητα σε νικοτίνη διαφοροποιείται από τσιγάρο σε τσιγάρο.

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα για το αν αυτό είναι επιβλαβές, οι αρμόδιες αρχές έκριναν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να μπουν σε «καραντίνα» μέχρι νεωτέρας...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ