Στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», (όπως αποκαλούσε ο συγχωρεμένος Χάρης Π. Μπουμπουρέλης το δημόσιο διάλογο στη χώρα μας) ακόμη και τον Αύγουστο υπάρχει χώρος για καβγάδες.
Τελευταίο κρούσμα η δημόσια αντιπαράθεση για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή στη δημιουργία της χρεοκοπίας που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια με τα γνωστά αποτελέσματα.
Η αντιπαράθεση αυτή δεν «ξεβολεύει» μόνο το Καραμανλικό μπλοκ που από το 2009 και μετά έμεινε στο απυρόβλητο και έξω από το κάδρο των ευθυνών (αν και πολλοί διαβάζοντας τους δημοσιονομικούς αριθμούς θεωρούν ότι η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγαλύτερες ευθύνες για τη χρεοκοπία από αυτές του ΓΑΠ) εμπλέκει και την τρέχουσα επικαιρότητα, αφού τροφοδοτεί την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δεν είναι τυχαίο ότι η φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών» στο σημερινό, πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Οι Καραμανλικοί στα κάγκελα», ισχυρίζεται ότι «το καραμανλικό στρατόπεδο βρίσκεται στα όριά του καθώς διαπιστώνει συντονισμένη επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού από διαπλεκόμενα ΜΜΕ, στα οποία πρωταγωνιστούν και συντονίζουν κορυφαίοι παράγοντες του κόμματός του».
Η Εφημερίδα των Συντακτών επικαλείται μάλιστα στενούς συνεργάτες του Καραμανλή οι οποίοι «προειδοποιούν ότι η υπομονή έχει και τα όριά της».
Η νέα αυτή τρικυμία, σ' ένα ποτήρι νερό, έχει φυσικά τις σκοπιμότητές της. Αφενός γιατί χρησιμοποιείται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη (όπως ισχυρίζονται συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ) και αφετέρου γιατί φαίνεται να δίνει λόγο ύπαρξης σε κάποια Καραμανλικά «σταγονίδια» που είτε βρίσκονται εκτός πολιτικής, είτε δεν έχουν ρόλο στο νέο οργανόγραμμα του κόμματος.
Ορισμένα ΜΜΕ φωτογραφίζουν ως αρχιτέκτονες του «εκτός ορίων καραμανλισμού» τους Βαγγέλη Αντώναρο, Νικήτα Κακλαμάνη και τον πρώην Σαμαρικό και εσχάτως ανακυκλωμένο Καραμανλικό Γιάννη Μιχελάκη, πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά που απέτυχε να εκλεγεί στη Β' Αθηνών.
Η ΝΔ χωρίς να εμπλέκεται για ευνόητους λόγους σε ονοματολογίες κάνει λόγο για «πρόθυμους αχθοφόρους σκοπιμοτήτων» οι οποίοι συμπλέουν με το ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας στη νεκρανάσταση του Καραμανλισμού προκειμένου να αποκτήσουν ρόλο.
Στο ερώτημα αν ο ίδιος ο Καραμανλής συμμετέχει σε αυτό το γαϊτανάκι εντυπώσεων, η απάντηση είναι μάλλον (ή σχεδόν) όχι. Και αυτό γιατί όπως υπονοούν στελέχη της ΝΔ που γνωρίζουν τις σκέψεις του Μητσοτάκη «ο Καραμανλής δεν έχει κανένα συμφέρον να τροφοδοτεί μια δημόσια αντιπαράθεση που ξύνει παλιές πληγές».
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η κρίση έφερε τα Μνημόνια και όχι τα Μνημόνια την κρίση, απαντώντας έτσι εμμέσως στο ερώτημα γιατί η επίσημη ΝΔ δεν κατασπαράζει τον Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, που διώκεται ανηλεώς εσχάτως από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Καραμανλικούς για να ενισχυθεί το σενάριο της συνωμοσίας που θέλει ως υπαίτιο της εισόδο της χώρας στα Μνημόνια στους κακούς ξένους και τους Ελληνες Κουΐσλινγκ, φουσκώνοντας τα δημοσιονομικά ελλείμματα για να μπει η Ελλάδα στην επιτροπεία των ξένων.
Η υπόθεση αυτή ξεπλένει την κυβέρνηση Καραμανλή από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό φορτώνοντας έτσι το λογαριασμό στον Σημίτη, τον ΓΑΠ και την Ευρώπη.
Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για να κάνουν ακόμη πιο γαργαλιστική τη συνωμοσία εμπλέκουν στο κομπλό κατά του Καραμανλισμού την «Καθημερινή» και «Το Βήμα» αφού αυτές οι δύο εφημερίδες δια μέσου της αρθρογραφίες του Πάσχου Μανδραβέλη και του Παύλου Παπαδόπουλου άγγιξαν για πρώτη φορά το «τοτέμ Καραμανλής» αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησής του στο δρόμο προς τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια.
Σε αυτή την αντιπαράθεση, για προφανείς λόγους, όπως λέγεται, δεν θέλει να εμπλακεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος ότι αν εμπλακεί θα αναγκαστεί να απολογηθεί για τα λάθη και τις παραλείψεις άλλων, και για αυτό το λόγο δεν ενέδωσε όπως λέγεται σε πιέσεις να διαγραφούν κάποια «Καραμανλικά σταγονίδια». Προφανώς γιατί θέλει να βγει από αυτή την αδιέξοδη κουβέντα προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα για το κόμμα του και τη διακυβέρνηση, όταν θα έρθει ο χρόνος.
Διαβάστε εδώ το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην «Καθημερινή» για τις ευθύνες Καραμανλή στην χρεοκοπία.