Φανερά ενοχλημένος από την κριτική που του ασκείται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από την Ουάσινγκτον όπου μετείχε στην εαρινή Σύνοδο του IMF. Ο ίδιος διέψευσε για πολλοστή φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, ακόμα και με την μορφή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του.Λίγες ημέρες αφού αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό, προτείνοντάς του ως λύση τις εκλογές μετά από το 'σφυροκόπημα' εναντίον του με αφορμή το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπακωνσταντίνου, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει μέσω Ουάσινγκτον ότι δεν ασκεί κάποιου είδους προσωπική πολιτική. «Δεν έχω να απαντήσω τίποτα σε κανέναν και ούτε να στείλω κάποιο μήνυμα», είπε ερωτηθείς σχετικά. «Εγώ θα συνεχίσω τη δουλειά μου, η οποία επαναλαμβάνω δεν είναι δική μου δουλειά. Εκφράζω την πολιτική μίας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην αφήσει την χώρα να χρεοκοπήσει απέναντι σε κάθε συμφέρον που την αντιμάχεται και κάθε λαϊκίστικη φωνή που δείχνει έναν παράδεισο που δεν υπάρχει», είπε, φωτογραφίζοντας με την τελευταία του φράση την αντιπολίτευση, αλλά και διαμηνύοντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πως όταν τον στοχοποιούν, ουσιαστικά αντιτίθενται στην πολιτική που χαράζει ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ο κ.Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε σε γλώσσα που δεν συνηθίζει ότι «το σενάριο αυτό 'δεν παίζει'», κάτι που ο ίδιος έχει κουραστεί να λέει, όπως σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή τη στιγμή το κόστος της αναδιάρθρωσης θα είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος, θέση που έχει και το ΔΝΤ, όπως υποστήριξε. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ.Παπακωνσταντίνου διέψευσε και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής όλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, βρήκε την ευκαιρία να 'απαντήσει' στον Ανδρέα Λοβέρδο, τονίζοντας πως «την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα». Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, υποστήριξε ότι συζητήθηκαν τόσο η πορεία του ελληνικού προγράμματος, όσο και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, που σημείωσε ότι εμφανίζονται παρότι 'το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ'. Παραδέχθηκε πάντως ότι χρειάζεται χρόνος, τουλάχιστον 18 μήνες όπως είπε, για να υλοποιηθούν οι σημαντικές αλλαγές που απαιτούνται στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους.
Παρότι εκτίμησε ότι μετά το καλοκαίρι η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές θα βελτιωθεί εξαιτίας της εφαρμογής του προγράμματος αλλά και της εισόδου της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, ο κ.Παπακωνσταντίνου άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστοτικής Σταθερότητας (ESF). «Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για να ανοίξουν οι αγορές και διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες, όπως το έκαναν και άλλες χώρες στο παρελθόν», είπε, τονίζοντας όμως χαρακτηριστικά ότι «και να υπάρξει κάποια καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές, υπάρχει το ESF».
Στο ίδιο κλίμα, κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη». Ο ίδιος, εμφανίστηκε 'πεπεισμένος' ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει 'γιγαντιαίες προσπάθειες', αλλά και πως αυτές πρέπει να συνεχιστούν. Μιλώντας σε κοινή εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου TV5 Monde, του ραδιοφωνικού σταθμού RFI και της εφημερίδας Le Monde, εξέφρασε την λύπη του για το ότι δεν δίνεται 'αρκετός χρόνος' στην Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί, επαναλαμβάνοντας όμως και αυτός ότι οι αρνητικές επιπτώσεις μίας αναδιάρθρωσης είναι πολύ πιο σημαντικές από τις θετικές και χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ενδεχόμενης κίνησης ως 'καταστροφικό'.