Συναινετικά διαζύγια με ιδιωτικό συμφωνητικό σε δικηγόρο - iefimerida.gr

Συναινετικά διαζύγια με ιδιωτικό συμφωνητικό σε δικηγόρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ιδιωτικό συμφωνητικό ενώπιον δικηγόρου θα λύονται πλέον τα διαζύγια εφόσον συναινούν και οι δύο πλευρές. Ετσι, μόνον στην Αθήνα τα Δικαστήρια, θα γλυτώσουν από τουλάχιστον 4.000 υποθέσεις το χρόνο και θα αφοσιωθούν σε άλλες σημαντικότερες υποθέσεις.

Αυτή είναι μόλις μία από τις συνολικά 80 νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται σε νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα Δικαστήρια από τις δεκάδες χιλιάδες εκκρεμούσες υποθέσεις που καθιστούν την απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα γράμμα κενό περιεχομένου.

Οπως επισήμανε χθες ο κ. Μιλιτιάδης Παπαϊωάννου σήμερα για να τελεσιδικήσει μια απόφαση με τις συνεχείς αναβολές και την εξέντληση των ένδικων μέσων απαιτείται τουλάχιστον μία δεκαετία ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάστηκαν ακόμη και 27 χρόνια.

Τα Διοικητικά Πρωτοδικεία χρειάζονται περίπου έξι χρόνια για να επιλύσουν 421.946 εκκρεμείς υποθέσεις και τα Εφετεία περίπου τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι μηνύσεις που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ξεπερνούν τις 300.000, ενώ στην υπόλοιπη χώρα φτάνουν τις 700.000. Στα μονομελή και τριμελή Πλημμελειοδικεία το προηγούμενο δικαστικό έτος εισήχθησαν 117.247 υποθέσεις, ενώ κατά την έναρξη του τρέχοντος εκκρεμούσαν για προσδιορισμό σε όλα τα δικαστήρια του Πρωτοδικείου Αθηνών 40.072 δικογραφίες.

Βασική επιδίωξη του νέου νομοσχεδίου είναι η... γνωριμία της Δικαιοσύνης με την ψηφιακή εποχή, και η ηλεκτρονική διακίνηση όλων των εγγράφων και δικογράφων. Καταργείται η σημερινή πολύπλοκη διαδικασία θεώρησης των αποφάσεων και ο δικαστής παραδίδει το σχέδιο απόφασης υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Επίσης, θεσπίζεται το δικαίωμα αποζημίωσης των διαδίκων λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, μέσα σε έξι μήνες από την έκδοση απόφασης και παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλεται αίτηση επιτάχυνσης της δίκης. Το δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλλει δικαστική δαπάνη έως τριπλάσια της εκάστοτε οριζόμενης, σε περίπτωση που ο ηττηθείς διάδικος συνέβαλε στην καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης.

Ειδικότερα, για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων προβλεπεται:

  • Επέκταση στο ωράριο λειτουργίας των δικαστηρίων κατά 2 ώρες, από τις 3 το μεσημέρι στις 5 το απόγευμα.
  • Εισαγωγή της πιλοτικής δίκης και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
  • Θέσπιση Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων για κακουργήματα που δεν επιφέρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.
  • Μετατροπή σε πταίσματα των πράξεων της ελαφράς σωματικής βλάβης, της εξύβρισης, της απειλής και της απλής δυσφήμησης.
  • Τα ποσά που προβλέπονται ως κατώτατα όρια για τον χαρακτηρισμό μιας πράξης ως κακουργήματος αναπροσαρμόζονται: το ποσό των 15.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, των 73.000 σε 300.000, των 150.000 σε 500.000 ευρώ. Δεν αφορά εκκρεμείς υποθέσεις.
  • Σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση, αποφαίνεται την ίδια ημέρα απολογίας του κατηγορουμένου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
  • Kαταργείται η υποχρεωτικότητα της προκαταρκτικής εξέτασης στα πλημμελήματα και περιορίζονται οι αναβολές των δικών. Η υπόθεση θα προσδιορίζεται σε δικάσιμο με πρόεδρο τον ίδιο δικαστή.
  • Προβλέπεται η συναινετική λύση γάμου να γίνεται με ιδιωτικό συμφωνητικό, καθώς μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εισάγονται κάθε έτος 4.000 αιτήσεις συναινετικών διαζυγίων. Τα διαζύγια με αντιδικία, η ακύρωση του γάμου, καθώς και οι διαφορές από τις σχέσεις γονέων και τέκνων μεταφέρονται από το Πολυμελές στο Μονομελές Πρωτοδικείο.
  • Ασφαλιστικά μέτρα. Σήμερα προσδιορίζονται ύστερα από 8 και 9 μήνες. Ο στόχος είναι η προσωρινή διαταγή να εκδίδεται αυθημερόν χωρίς κλήτευση των διαδίκων, ενώ η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων να προσδιορίζεται εντός 20 ημερών.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ