Κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες θα επιχειρήσει, όπως όλα δείχνουν, να πετύχει η Ελλάδα τη μείωση του ελλείμματος της αλλά και το «κούρεμα» του χρέους της, καθώς πέρα από την αβεβαιότητα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη, μια από τις βασικές παραδοχές του προϋπολογισμού -ήτοι ο περιορισμός της ύφεσης- τίθεται εξαρχής εν αμφιβόλω.
Και δεν είναι μόνο οι προοπτικές και οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, είναι κυρίως η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην υπόλοιπη Ευρώπη που ασφαλώς δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας.
Πέρα από το... χαρμόσυνο νέο της μείωσης του επιτοκίου, η ΕΚΤ είχε και δυσάρεστα νέα, καθώς δημοσιοποίησε τις νεώτερες προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2011 και το 2012 στην Ευρωζώνη, προβλέψεις οι οποίες δυστυχώς δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο ύφεσης! Ειδικότερα, ενώ η πρόβλεψη των οικονομολόγων της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο ήταν για ανάπτυξη 0,4- 2,2%, μόλις δύο μήνες αργότερα οι ίδιοι άνθρωποι προβλέπουν ότι στη καλλίτερη περίπτωση η ανάπτυξη θα είναι μόλις 1%, ενώ πλέον υπάρχει και το σενάριο ύφεσης 0,4%!
Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ, αυτή η αναθεώρηση επί τα χείρω αντανακλά την έλλειψη εμπιστοσύνης και την επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών, ως απόρροια της κρίσης χρέους, ενώ υπογραμμίζεται ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που ασκείται με μεγαλύτερη ένταση σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, συνέβαλαν στην αναθεώρηση των προβλέψεων.
Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, που δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί εάν δεν υπάρξει πειστική απάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη κρίση χρέους σε συνδυασμό με την ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πετύχει το στόχο της ανάκαμψης, που θα περιορίσει την ύφεση στο 2,8% από τα επίπεδα του 6% το 2011. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, όπως έχουν επισημάνει Έλληνες και ξένοι αναλυτές, θα πρέπει κατ' αρχήν να πέσει «ζεστό» χρήμα στην αγορά αλλά και να ενισχυθεί η τάση των εξαγωγών, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες ύφεσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η εγχώρια βιομηχανία- σε επίπεδο παραγγελιών και τζίρου- στηρίζεται στην εξωτερική αγορά, αφού στο εσωτερικό η κατανάλωση έχει βυθιστεί στο ναδίρ...