Πέθανε από τον καημό του για το χαμό της κόρης του όμως δεν ξέχασε ποτέ την Κρήτη. Τώρα, η χήρα του φροντίζει να συντηρεί το δημιούργημά του που έχει γίνει πόλος έλξης πολλών επισκεπτών.
Ο Γιώργος Κορτσολάκης γεννήθηκε στο Βάμο και το 1955 πήρε το δρόμο της ξενιτιάς που τον οδήγησε στο Μπρούκλιν όπου εργάστηκε ως ράφτης μέχρι και το τέλος της ζωής του.
Η νοσταλγία και η αγάπη για την πατρίδα δεν έσβησαν ποτέ και για να νιώθει την ζεστασιά της αγαπημένης του Κρήτης, το 2002 έφτιαξε με βότσαλα έξω από την πόρτα του σπιτιού του ενα ομοίωμα του νησιού.
Με την αγαπημένη του Κρήτη ασχολιόταν κάθε μέρα για να διατηρήσει ακέραιη την δημιουργία του, μέχρι που πέθανε τον περασμένο Απρίλιο, όταν αρρώστησε μην μπορώντας να βαστάξει το θάνατο της κόρης του από καρκίνο.
Η γυναίκα του, με την οποία ήταν παντρεμένος 55 χρόνια, από τότε που έχασε τον αγαπημένο της, συντηρεί τη μνήμη και το δημιούργημά του, ξυπνώντας κάθε μέρα στις 6 το πρωί για να φροντίσει την όμορφη Κρήτη.
Αυτή είναι η σύντομη ιστορία γύρω από την "Κρήτη" του Γιώργου Κορτσολάκη και της γυναίκας του Φλώρας που έχει γίνει γνωστή στο Μπρούκλιν και συχνά το σπίτι δέχεται επισκέψεις από Έλληνες και όχι μόνο για να δουν από κοντά το νησί που ξεπροβάλλει από την αυλή τους.
Η ιστοσελίδα brooklynpaper.com δημοσίευσε την ιστορία του Αποκορωνιώτη και της γυναίκας του.
"Ο αείμνηστος Γιώργος Κορτσολάκης διαμόρφωσε σχολαστικά μια μικρογραφία της πατρίδας του, το μεσογειακό νησί της Κρήτης, από χιλιάδες βότσαλα, κοχύλια, και πλαστικά αγαλματίδια έξω από το σπίτι του στη γωνία του Ridge Boulevard και 79η οδό. Αλλά δεδομένου ότι απεβίωσε τον Απρίλιο η γυναίκα του Φλώρα έχει λάβει τα ηνία και συντηρεί τη δημιουργία ως φόρο τιμής" σημειώνεται στο δημοσίευμα
"Έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν περιέργεια για αυτό που έβλεπαν και έτσι τους εισήγαγε στην Κρήτη", είπε ο γείτονας του Γιώργου, Κώστας Παναγόπουλος.
Η "Κρήτη" του Κορτσολάκη πήρε την πρώτη μορφή το 2002, από θραύσματα σκυροδέματος που ενώθηκαν σε ένα μπάλωμα από βαθύ μπλε λουλούδια - και αφού αντικαταστάθηκαν με το μπλε του ουρανού με βότσαλα ενυδρείου - μιμούνταν τη Μεσόγειο θάλασσα, είπε ο Flora.
Τελικά η Κρήτη του Γιώργου διαμορφώθηκε σε ένα τοπογραφικά λεπτομερές, 7 ποδιών νησί που έχει συμπληρωθεί με εδώλια, κεραμικούς φάρους και πλαστικά αυτοκίνητα - παιχνδία.
Το "επίγειο γλυπτό" μεγάλωσε ώστε να συμπεριλάβει γειτονικά νησιά και σήμερα μοιάζει με ένα τεράστιο δίκτυο των νήσιων, προφυλαγμένο σε ένα περίτεχνο, χειροποίητο από πλεξιγκλάς και ξύλο κιόσκι.
Πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας στολίζουν το γλυπτό, συμπεριλαμβανομένων τη γοργόνα, αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα ανοικτά των ακτών της Σπιναλόγκας και το μυθικό Ίκαρο - ο οποίος δραπέτευσε από τη φυλακή με φτερά από κερί, αλλά πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο και έπεσε στη γη - και τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο Ηράκλειο.
Η πιστή του σύζυγος πηγαίνει κάθε μέρα στην δημιουργία του αγαπημένου της, ποτίζει τα λουλουδια του...νησιού, πλενει το πλέξι γκλας, και εξασφαλίζει ότι ο κόσμος του Γιώργου και οι αναμνήσεις από αυτόν δεν θα καταρρεύσουν.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο την συνέντευξη της Φλώρας στην δημοσιογράφο που ανακάλυψε την Κρήτη στο δρόμο του Μπρούκλιν.
Πηγή: flashnews.gr