Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επανέλαβε τη θέση, που είχε εκφράσει και χθες, ότι δεν έχει «καμία αναστολή» να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συνθήκη μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν αυτή δεν προστατεύει τα συμφέροντα της Βρετανίας.
Ο Κάμερον μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky news, λίγο πριν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής δήλωσε «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τη Βρετανία και ελπίζω ότι αν πετύχουμε μια καλή συνθήκη, κάτι που θα είναι κάτι πολύ θετικό για τη χώρα μας. Διαφορετικά δεν έχουμε καμία αναστολή να ψηφίσουμε εναντίον της».
Ο Κάμερον δέχεται πιέσεις και από τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου που τάσσονται με σκεπτικισμό απέναντι στις εξελίξεις, και με την σειρά τους τον πιέζουν να φροντίσει να μην χάσει τίποτε η Βρετανία από μια αλλαγή συνθηκών, όπως την επιθυμούν η Γερμανία και Γαλλία.
Χαρακτηριστική των πιέσεων που δέχεται ο Κάμερον από τους βουλευτές και κυρίως από τους Τόρις είναι η επιστολή 20 βουλευτών των Τόρις που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Daily Telegraph στην οποία οι βουλευτές τονίζουν πως «οι προτάσεις της ΕΕ συνιστούν μια σοβαρή απειλή στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας» και προσθέτουν ότι «είναι επιτακτικό η κυβέρνηση να δώσει την μάχη από τις δικές μας θέσεις είτε υποστηρίζοντας ένα νέο πρωτόκολλο της ΕΕ είτε την θέσπιση μιας συγκεκριμένης ασφαλιστικής δικλείδας για την Βρετανία. Χωρίς ισχυρή δράση η παρούσα πορεία απειλεί σοβαρά τόσο τις θέσεις εργασίας στη Βρετανία όσο και τα φορολογικά έσοδα».
Σκληρές προειδοποιήσεις Γιούνγκερ σε Κάμερον
Να μην επιμείνει σε «εγγυήσεις» και «ειδικά δικαιώματα» στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής Η Βρετανία ζητά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή συμφωνία» δηλώνει, καλώντας τον Ντέιβιντ Κάμερον να μην σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες σθεναρής αντίδρασης απέναντι στην κρίση χρέους.
Μιλώντας στον κρατικό γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το ευρώ δεν απειλείται, αλλά οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να καταλήξουν σε μια λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Πρόσθεσε ότι η Βρετανία -που θεωρείται ένας διστακτικός εταίρος στην προσπάθεια να ενταθούν οι ρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες- δεν θα πρέπει να εμποδίσει ενδεχόμενη αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών και άλλα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία» είπε για να επιμείνει πως «το ίδιο το ευρώ δεν βρίσκεται επ' ουδενί σε κίνδυνο».
Όμως επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμφωνία. Θα ήθελα μια συμφωνία για την Συνθήκη που θα δεσμεύει τις 27 (χώρες μέλη της ΕΕ), αλλά εάν προκύψει ότι υπάρχουν χώρες μεταξύ των 27 που είναι απρόθυμες να ακολουθήσουν τον δικό μας δρόμο θα το κάνουμε με τις 17 (χώρες μέλη της ευρωζώνης)» επισήμανε.
«Δεν θα επιθυμούσα το Ηνωμένο Βασίλειο να βάλει κατά μέρος ολόκληρες σελίδες (της συμφωνίας) και να πει ότι δεν θέλει αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι άλλοι. Δεν θα το αποδεχθώ αυτό» σημείωσε, επιμένοντας ότι το Λονδίνο δεν θα πρέπει να διεκδικήσει «ειδικά δικαιώματα και ελευθερίες» σε ό,τι αφορά τον χρηματοοικονομικό τομέα.