Το ότι πολλές δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό δεν είναι μυστικό. Το ότι τα χρέη ΔΕΚΟ και λοιπών «συγγενικών» επιχειρήσεων συνεχίζουν να «φουσκώνουν» αναμφίβολα προκαλεί, ενισχύοντας την αίσθηση ότι το Δημόσιο αδυνατεί να βάλει τάξη στα του οίκου του.
Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αν μη τι άλλο αποκαλυπτικά. Στο τέλος Ιουνίου τα χρέη ΔΕΚΟ- δημοτικών επιχειρήσεων διαμορφώνονταν στα 8,059 δις ευρώ. Πού βρίσκονταν στο τέλος του 2015; Στα 6,022 δις ευρώ! Ακόμα κι αν πρόκειται για παλιές οφειλές που «φουσκώνουν» χρόνο με το χρόνο- δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία- το γεγονός είναι ότι δεν έχουν διακανονιστεί ή χαρακτηριστεί ή διαγραφεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης.
Τα ανάλογα θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς και για τα χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων, τα οποία από τα 10,730 δις ευρώ στο τέλος του 2015, διαμορφώνονται πλέον στα 12,317 δις ευρώ, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν μπορεί να εισπράξει αλλά δεν μπορεί ούτε καν να διαγράψει οφειλές, ξεκαθαρίζοντας επιτέλους το τοπίο για το τι είναι και τι δεν είναι εισπράξιμο, έτσι ώστε να χαράξει και μια στρατηγική που να μην είναι στον «αέρα».
Την ίδια ώρα κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών τηρεί σιγή ιχθύος για το πώς πηγαίνει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε τα πρώτα επίσημα στοιχεία, με το Δελτίο των Δανειακών Αναγκών της Κεντρικής Διοίκησης. Από αυτό προκύπτει ότι τον Ιούλιο δαπανήθηκαν 1,109 δις ευρώ για τις οφειλές του Δημοσίου και μένει να δούμε αν τον Αύγουστο δαπανήθηκαν και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ από την πρώτη υποδόση που πήρε η χώρα από τον ESM. Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει στα 5,909 δις ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονταν στα 1,311 δις ευρώ.
Τα… φέσια προς το Δημόσιο (δισ ευρώ)