Μέρκελ: «Σήμερα θα φανεί το πόσοι θα είμαστε, 27 ή 17» - iefimerida.gr

Μέρκελ: «Σήμερα θα φανεί το πόσοι θα είμαστε, 27 ή 17»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής τόνισε και πάλι πως «το ευρώ έχει χάσει σε αξιοπιστία, την οποία και πρέπει να αποκαταστήσουμε με μια δημοσιονομική ένωση σταθερότητας».

Η Μέρκελ έστειλε και ένα σαφές μήνυμα στη Βρετανία που εκφράζει τις αντιρρήσεις της στα σενάρια αλλαγής των συνθηκών λέγοντας χαρακτηριστικά « σήμερα θα φανεί το πόσοι θα είμαστε, οι 27 ή οι 17 της Ευρωζώνης και όσοι επιπλέον επιθυμούν».

Το σημαντικό για το Βερολίνο, σημείωσε, είναι «να αλλάξουν οι συνθήκες ώστε να κάνουμε ένα βήμα προς την κατεύθυνση μίας ένωσης σταθερότητας». Στο πλαίσιο αυτής της Ένωσης, ανέφερε, η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα υπόλοιπα κοινοτικά όργανα θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες.

Μέρκελ: «Μην περιμένετε κοσμογονία στη Σύνοδο Κορυφής»

Νωρίτερα σήμερα Μέρκελ και Σαρκοζί μίλησαν από το βήμα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία και τόνισαν πως χρειάζονται σοβαρές αλλαγές στην ευρωζώνη, αλλά η Μέρκελ έριξε τον πήχη των προσδοκιών για την Σύνοδο λέγοντας πως «Μην περιμένετε ένα Big Bang ».

Συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος είπε: «Μην περιμένετε ένα Big Bang. Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει ένα βήμα προς τον τερματισμό της κρίσης. Διότι ο τερματισμός της κρίσης απαιτεί χρόνια σκληρής δουλειάς. Επίσης, η ΕΕ θα χρειαστεί χρόνο για να αλλάξει τις συνθήκες και να αντιμετωπίσει την κρίση. Θα χρειαστεί επίσης στενότερη συνεργασία για την ισχυροποίηση του ευρώ, του νομίσματος που μας έκανε όλους ισχυρότερους»
Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες, ενώ έστειλε ένα μήνυμα στις αγορές λέγοντας «Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο», τόνισε η Μέρκελ. ΄

Σαρκοζί: «Πρέπει να επανιδρύσουμε το ευρώ»
O Νικολά Σαρκοζί μιλώντας με τη σειρά του στη Μασσαλία είπε «Η διάγνωση είναι ότι το ευρώ πλέον δεν εμπνέει την εμπιστοσύνη που υποτίθεται ότι εμπνέει. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο. Και όλη η υφήλιος της ζητεί να αναλάβει δράση»,
Ο Σαρκοζί είπε επίσης ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα «σε πνεύμα συμβιβασμού, συνεννόησης και ενότητας, διότι η Ευρώπη δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία για να σώσει το ευρώ».και πρόσθεσε «και το ευρώ πρέπει να επανιδρυθεί». Ωστόσο ενώ μίλησε για γρήγορες κινήσεις, ο Σαρκοζί είπε ότι «η Ευρώπη έχει αρκετές εβδομάδες για να αποφασίσει για το ευρώ»αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανά να υπάρξει στο άμεσο μέλλον και μια ακόμη σύνοδος κορυφής.

Τέλος αίσθηση προκάλεσε μια αινιγματική φράση του γάλλου προέδρου που αφορά τις αγορές. «Τάσσομαι υπέρ των ελεύθερων αγορών, υπέρ των δίκαιων αγορών», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν θεωρεί λύση τις αλλαγές της Συνθήκης της ΕΕ η Σουηδία

Μια αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ δεν είναι η λύση που αναμένουν οι αγορές για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα από τη Μασαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ.

«Ίσως να είναι απαραίτητες κάποιες θεμιτές αλλαγές στις συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να πάρουν χρόνο, όμως δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η λύση που αναμένουν οι αγορές», σημείωσε ο Ράινφελντ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, κατά την άφιξή του στη Μασαλία για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Οι αγορές θέλουν να ξέρουν αν τα προστατευτικά τείχη μας έχουν επαρκή ισχύ και αν κάνουμε αρκετά πράγματα για να αυξηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στις χώρες που έχουν τα περισσότερα προβλήματα. Εκεί βρίσκονται οι λύσεις», διευκρίνισε χωρίς να «κλείσει την πόρτα» σε μια αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ