Τις χρεώσεις δικτύου περιμένει η ΤΕΡΝΑ για τον ΑΔΜΗΕ - iefimerida.gr

Τις χρεώσεις δικτύου περιμένει η ΤΕΡΝΑ για τον ΑΔΜΗΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι χρεώσεις του δικτύου είναι αυτές που θα καθορίσουν την προσφορά που θα κάνει η ΤΕΡΝΑ, η μια εκ των τριών ενδιαφερομένων εταιρειών που πέρασαν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΑΔΜΗΕ.

Η προσφορά της ΤΕΡΝΑ για τον ΑΔΜΗΕ θα εξαρτηθεί από τις ταρίφες του δικτύου, διευκρίνισε ανώνυμη πηγή μιλώντας χθες στο Reuters. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η ιταλική εταιρεία θα υποβάλει από κοινού προσφορά για το μερίδιο μειοψηφίας (24%) του ΑΔΜΗΕ που πουλά η ΔΕΗ.

Μία άλλη πηγή δήλωσε στο Reuters πως είναι πολύ πιθανό η κοινοπραξία που θα υποβάλει προσφορά να ελέγχεται σε ίσο ποσοστό από την ΤΕΡΝΑ και την F2i, αν και οι όροι δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη.

Tα τέλη δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού είναι ρυθμιζόμενα από τη ΡΑΕ και αποτελούν το βασικό έσοδο του ΑΔΜΗΕ, όπως και οι αντίστοιχες χρεώσεις για τους αγωγούς μεταφοράς αερίου του ΔΕΣΦΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας στη μεθοδολογία υπολογισμού ορισμένων εσόδων του ΔΕΣΦΑ είναι αυτή που προκάλεσε την κρίση με την αζερική Socar, μία κρίση που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ναυάγιο τον διαγωνισμό.

Το Reuters σημειώνει πως η Terna αναζητά επιχειρηματικές ευκαιρίες έξω από την Ιταλία. Η εταιρεία ελέγχεται από την κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti.

Την Παρασκευή η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως μαζί με τη σύμπραξη της ΤΕΡΝΑ, οι άλλοι δύο επιλέξιμοι συμμετέχοντες στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η γαλλική RTE και η State Grid International Development Limited του Χονγκ Κονγκ.

Οι τρεις εταιρείες στις επόμενες ημέρες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα νομικά, οικονομικά, και τεχνικά δεδομένα και θέματα που αφορούν τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Σημειώνεται ότι χρέη χρηματοοικονομικών συμβούλων της διαδικασίας εκτελούν οι HSBC, Citigroup και NBG Securities.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΔΜΗΕ διαγωνισμός ΤΕΡΝΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ