Μετά από τις ταβέρνες, τα μπαρ, τις καφετέριες και τα “λουκέτα” λόγω φοροδιαφυγής, η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται για το σοβαρό στοίχημα του εντοπισμού και της τιμωρίας της φοροδιαφυγής στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών.
Μάλιστα οι ελεγκτές θα δανειστούν «εργαλεία» μεθόδους ελέγχουν από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Οπως είχε γράψει από την Τετάρτη το iefimerida.gr έχει ήδη εκπονηθεί σχεδιασμός, που πρόκειται να ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις μπει το Φθινόπωρο και βασίζεται σε ένα συνδυασμό κριτηρίων με risk analysis, ανάλογο δηλαδή με την “επικινδυνότητα” κάθε κλάδου.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ελεγκτές θα “χτυπάνε” με διαφορετική μέθοδο ανά κατηγορία, ξεφεύγοντας από τα ελεγκτικά πρότυπα των προηγούμενων ετών, τα οποία αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Γιατροί, μηχανικοί, λογιστές βρίσκονται στην πρώτη τριάδα της “μαύρης” λίστας, αν και το προφίλ του κάθε ελεγχόμενου θα διαφοροποιεί κατά περίπτωση τη διαδικασία ελέγχου. Στο μικροσκόπιο θα μπουν τα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων ετών, καθώς και οι επαγγελματικές δαπάνες- δηλωμένες και συνήθεις ανά δραστηριότητα- τα δάνεια και τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχόμενων, ενώ θα γίνονται και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Τα στελέχη της ΓΓΔΕ θα αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία από την Τεχνική Βοήθεια, που συνεχίζουν να παράσχουν τεχνικά κλιμάκια των αποκαλούμενων Θεσμών, ενώ πολύτιμη κρίνεται η εκπαίδευση που πήραν σε ειδικά σεμινάρια στο Παρίσι και στο Λονδίνο λίγο πριν ξεκινήσει η θερινή περίοδος.
Τα δεδομένα, που επιβάλουν τη στόχευση στην αποκαλούμενη μικρομεσαία φοροδιαφυγή, προκαλούν αίσθηση. Με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των ελευθέρων επαγγελματιών προκύπτει ότι ένα ποσοστό 50- 60% δηλώνει εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, εισόδημα το οποίο κρίνεται μάλλον χαμηλό παρά τη “βουτιά” λόγω της παρατεταμένης κρίσης. Αν και οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί από τη δημοσίευση της πολυσυζητημένης έρευνας Αρταβάνη, Τσούτσουρα, Morse- που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και για το ΔΝΤ- τα ευρήματα εξακολουθούν να αποτελούν “εργαλείο”, δείχνοντας ότι τα πραγματικά εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών είναι από 1,25 ως 2,5 φορές πάνω από τα δηλούμενα.
Το στοιχείο που δεν αμφισβητείται και συναντάται σε κάθε έκθεση είναι ότι η “τρύπα” στα έσοδα ΦΠΑ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ αυτών που εισπράττει το Δημόσιο από αυτά που θα έπρεπε να εισπράττει με βάση τους ισχύοντες συντελεστές, κυμαίνεται μεταξύ 6- 9 δισ ευρώ ετησίως.