Οι εφημερίδες με μία ματιά - iefimerida.gr

Οι εφημερίδες με μία ματιά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κρίσιμη για το μέλλον του ευρώ Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης, το αδιέξοδο με το καθεστώς εφεδρείας των δημοσίων υπαλλήλων, και το πρόβλημα θέρμανσης στα σχολεία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ αγριεύει για τη διαδοχή!".

Η εφημερίδα γράφει ότι "«μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου οι εξελίξεις σε σχέση με τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος θεωρούνται «αναπόφευκτες» από την πλειοψηφία των στελεχών".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μόνη λύση η επιστροφή στη δραχμή".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μόνη λύση η επιστροφή στη δραχμή για να καταστεί η ελληνική Οικονομία η πλέον ανταγωνιστική στην Ευρώπη και να ξεπεράσει την κρίση χωρίς Μνημόνια και μέτρα".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Μισθοί Ινδίας στο νέο Μνημόνιο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που θα οδηγήσει σε μείωση των κατώτατων μισθών και σε δημιουργία ειδικών ζωνών απασχόλησης ετοιμάζει η κυβέρνηση υπό τις ευλογίες της τρόικας. Οι μισθοί Ινδίας στον ιδιωτικό τομέα είναι η βασική απαίτηση της τρόικας, που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νέο Μνημόνιο".

ΕΘΝΟΣ: "Η εφεδρεία πήρε... πρόωρη σύνταξη".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε μερικές εκατοντάδες ανέρχονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που τέθηκαν σε καθεστώς εφεδρείας στην πρώτη φάση υλοποίησης του μέτρου. Οι περισσότεροι πρόλαβαν την εφαρμογή του νόμου και μπήκαν σε τροχιά συνταξιοδότησης, αφού έχουν συμπληρώσει χρόνο προϋπηρεσίας και όριο ηλικίας. Η τρόικα προσανατολίζεται να ζητήσει απολύσεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η ελληνική, μητέρα όλων των γλωσσών".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "απόψεις που υποστηρίζουν την απευθείας προέλευση της Αγγλικής από την Ελληνική Γλώσσα!...".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "5 μέρες πίσω οι συντάξεις ΙΚΑ".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κακό ποδαρικό κάνει για τους συνταξιούχους το νέον έτος. Η σύνταξη Ιανουαρίου θα καταβληθεί στις 21, αντί της καθιερωμένης ημερομηνίας της 16ης. Η πενθήμερη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι στις 19 Ιανουαρίου λήγει ομόλογο 534 εκατ. και το ΙΚΑ περιμένει να το εισπράξει, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκβιασμός διαρκείας με την έκτακτη εισφορά".

Η εφημερίδα γράφει ότι "απίστευτες αθλιότητες διαπράττει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων που επιβαρύνονται άδικα από τα ληστρικά χαράτσια της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης»".

ΕΣΤΙΑ: "Η αλήθεια χωρίς περιστροφές".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "κατά την αγόρευσή του στην Βουλή, λίγο πριν από την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2012, ο Πρωθυπουργός είπε ορισμένες μεγάλες αλήθειες. Αλήθειες τις οποίες δεν έχει συνηθίσει να ακούη ο ελληνικός λαός, τουλάχιστον από επίσημα χείλη".

Η ΑΥΓΗ: "Βαρυχειμωνιά στα σχολεία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο έλεος του... μνημονιακού χειμώνα παραδίδονται τα σχολεία της χώρας, ενώ η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, με επιστολή της στον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο, κάνει λόγο για σοβαρές δυσλειτουργίες στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αναγνώριση χρόνου ασφάλισης για τα κενά διαστήματα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να αναγνωρίσουν τα κενά διαστήματα ασφάλισης είτε για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε για την προσαύξηση της σύνταξης παρέχει σχετική εγκύκλιος του Ιδρύματος".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ωρα μηδέν για λύση στην Ευρωζώνη".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το κρισιμότερο διήμερο στην ιστορία της διέρχεται σήμερα και αύριο η Ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται στις Βρυξέλλες με στόχο να συμφωνήσουν επιτέλους σε μια αξιόπιστη απάντηση στην κρίση χρέους".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Τα παιδιά στο έλεος της εφεδρείας και του χειμώνα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "εκρηκτικό το περιβάλλον στην Παιδεία, οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν με απεργία διαρκείας αν το υπουργείο διώξει καθηγητές και δασκάλους. Χωρίς πετρέλαιο τα περισσότερα σχολεία της χώρας επειδή άργησαν να κατανεμηθούν οι πιστώσεις και ολιγώρησαν δήμοι".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Πακέτο 6 μέτρων για τους οικονομικά ασθενέστερους".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, με αιχμή του δόρατος την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την εκπαίδευση. Ούτε ευρώ για την Παιδεία από τη λαϊκή οικογένεια".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η Επερώτηση αναφέρεται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στους χώρους της Εκπαίδευσης που φέρνουν τη λαϊκή οικογένεια αντιμέτωπη με οξυμένα προβλήματα τα οποία αφορούν τη δυνατότητα των δημόσιων δομών Εκπαίδευσης να έχουν «ομαλή» λειτουργία, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας να μορφώνονται".

ΤΑ ΝΕΑ: "Αδιέξοδο με την εφεδρεία και στο βάθος απολύσεις".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επανέρχεται ο κίνδυνος απολύσεων στο Δημόσιο, μετά το ναυάγιο στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας. Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων προτίμησε την παραίτηση και συνταξιοδότηση αντί της εφεδρείας, αλλά είναι αβέβαιο εάν η τρόικα θα δεχθεί να προσμετρηθούν στους 30.000 εφέδρους για τους οποίους υπάρχει δέσμευση. Ο στόχος αυτός ενδέχεται όμως να μην επιτευχθεί, ακόμη και εάν γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο άμεσων απολύσεων".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Επιτελάρχες της καταστροφής".

Η εφημερίδα γράφει ότι "αντί να πάνε σπίτι τους, ζητούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ψήφισαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια της χρεοκοπίας. Τώρα εμποδίζουν την ανάδειξη μιας νέας γενιάς πολιτικών. Και οι ψηφοφόροι του κόμματος ψάχνουν τον... «Αλλο» για αρχηγό!".

City Press: "Σχολεία χωρίς βιβλία και θέρμανση".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η διανομή των σχολικών εγχειριδίων. Εύη Χριστοφιλοπούλου:«Οργανωτικό» το πρόβλημα θέρμανσης των σχολείων. ΟΛΜΕ: Προειδοποίηση για απεργίες διαρκείας σε περίπτωση εφεδρείας".

Metro: "«Παράταξη» δυνάμεων στις Βρυξέλλες".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "επί τάπητος το γαλλογερμανικό σχέδιο για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας η Γερμανία. Για κίνδυνο έκρηξης στην ευρωζώνη μίλησε ο Σαρκοζί. Επιμένουν στο ευρωομόλογο Μπαρόζο, Ρομπάι".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υπό το φάσμα έντονων διαφωνιών, εκ βάθρων διαφορών και φυσικά υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αγορών οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούνται σήμερα και αύριο να καταλήξουν σε βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους στην Ευρώπη και να πείσουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να «συμβιώνουν» κάτω από τη... σκέπη του ευρώ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ευρώπη, ώρα μηδέν. Ελπίδες και φόβοι για τη Σύνοδο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία σε βασικά σημεία ξεκινά σήμερα το βράδυ μία από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ. Σημαντικές αποκλίσεις στις θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο σχέδιο του γαλλο-γερμανικού «άξονα»".

ΚΕΡΔΟΣ: "Υστατη ευκαιρία για το ευρώ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με το «πιστόλι» των οίκων αξιολόγησης στον κρόταφο και στη σκιά νέων εσωτερικών διχασμών η Ευρώπη επιχειρεί εναγωνίως σήμερα και αύριο να βρει την τελική, ριζική λύση στην κρίση χρέους στην... τρίτη κατά σειρά «ιστορική» Σύνοδο Κορυφής αυτής της χρονιάς. Με τις επίσης «ιστορικές» συμφωνίες της 21ης Ιουλίου και της 26ης Οκτωβρίου να είναι από... παραγεγραμμένες έως ατελείς, η αυριανή 9η Δεκεμβρίου εμφανίζεται τώρα ως η έσχατη ευκαιρία για να διασωθεί πλέον το ίδιο το ευρώ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συμφωνία ή κατάρρευση το στοίχημα της Συνόδου".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μέσα σε ένα κλίμα έντονων διαφωνιών ξεκινούν απόψε, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της κρισιμότερης, ίσως, Συνόδου Κορυφής των τελευταίων ετών, με στόχο την εξεύρεση μιας συνολικής απάντησης στην κρίση δημόσιου χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη. Η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις των τελευταίων μηνών έγκειται στο ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν περιθώρια νέων αναβολών στη λήψη αποφάσεων".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ